Büyükşehir Belediyesi'nin Yüksek Teknoloji ve Ege Üniversitesi'yle birlikte hazırladığı "Mavişehir- Gediz Deltası" projesi, Avrupa'daki 39 şehir arasında birinci seçilerek 2,5 milyon Euro hibe kazandı. İzmir'in doğa esaslı bu projesini İtalya, Almanya, Kolombiya, Çin ve Vietnam'dan birer kent de "uygulama örneği" olarak takip edecek.
Avrupa Komisyonu "Horizon 2020 Akıllı Kentler ve Topluluklar" kategorisindeki 39 kent arasından birinci seçilen İzmir projesi, İspanya'da düzenlenen uluslararası etkinlikte vitrine çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Mavişehir-Gediz Deltası" projesi, diğer iki öncü kent olarak belirlenen İspanya'nın Valladolid ve İngiltere'nin Liverpool kentlerinin projeleriyle birlikte tanıtıldı.
Etkinlik kapsamındaki toplantıda ev sahibi Valladolid Belediye Başkanı Oscar Puente, Liverpool Kent Konseyi temsilcisi James Noakes ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe birer sunum yaptı. Konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre ve yeşil altyapı yatırımları ile ülke ve bölge için örnek bir kent olmak ve sürdürülebilir kentler için bir yönetim stratejisi modeli oluşturmak anlamında öncü bir misyon taşıdığına dikkat çeken Gökçe, Avrupa Komisyonu'nun İzmir' in bu çaba ve çalışmalarını görerek projesini birinci seçmesinin, kentin yıllardır süren emeğinin ödüllendirilmesi anlamı taşıdığını söyledi. İzmir'in kentleşmenin getirdiği sorunlara doğa ve insan temelli çözümler üretmede lider ve model kent olarak çalışmaya devam edeceğini söyleyen Genel Sekreter Gökçe, İzmir'de sürdürülen çalışmaların sadece bu projeyle sınırlı kalmayacağını, sürdürülebilir bir dünya ve çocukların geleceği üzerinde çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
İZMİR ÖNCÜ OLACAK
Hibe almaya hak kazanan projesiyle Mavişehir'den Doğal Yaşam Parkı'na, Çamaltı Tuzlası'ndan Menemen Ovası'na kadar olan alanda çevreyi korumak için yenilikçi uygulamaları ön plana çıkaran İzmir, Valladolid ve Liverpool şehirleri ile birlikte doğa esaslı projelerde Avrupa ve dünya kentleri için öncü ve uygulayıcı bir rol üstlenecek. Avrupa Komisyonu'nca Mantova (İtalya), Ludwinsburg (Almanya), Medellin (Kolombiya), Chengdu (Çin), Quy Nhon (Vietnam) kentlerinin ise İzmir'in "izleyici kentleri" olması kararlaştırıldı. Bu kentler İzmir başta olmak üzere öncü kentlerde yapılan uygulamaları izleyerek kendi kentlerine de ışık tutabilecek. Bu kapsamda, kentteki iklim değişikliği, karbon salımının artması, sel taşkın riski, gıda ve su güvenliği, biyo çeşitlilik kaybı, doğal ortamların bozulması, atıl alanların rehabilitasyonu gibi sorunların çözümüne yönelik projeler geliştirilmesi hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Deltası ve yakın çevresinde gerçekleştirilecek uygulamaların ölçeğini genişleterek, İzmir kent merkezi ve etrafındaki yeşil kuşağı kapsayan bölge için de "yeşil altyapı stratejisi" hazırlık çalışmalarını başlattı.
AB'NİN BİR KALEMDE VERDİĞİ EN BÜYÜK HİBE
HORIZON 2020 Akıllı Kentler ve Topluluklar Programı, kentlerdeki iklim değişikliği, kontrolsüz kentsel büyüme, sel-taşkın riski, gıda ve su güvneliği, biyo-çeşitlilik kaybı, kentsel doğal ortamın bozulması, kirli-terkedilmiş-atıl kentsel alanların rehabilitasyonu gibi sorunların çözümüne yönelik "doğa esaslı çözümler" geliştirilmesini hedefliyor. HORIZON 2020, aynı zamanda Avrupa Birliği tarafından yürütülen en yüksek bütçeli hibe programı olarak da dikkat çekiyor. Program çerçevesinde İzmir'in alacağı 2.5 milyon Euro'luk hibe ise AB'nin bir kalemde verdiği en büyük hibelerden birisi olacak.
Son Dakika › Güncel › İzmir'in projesi dünya vitrinine çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?