İzmir'in Depremselliği Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

İzmir'in Depremselliği Tartışıldı

İzmir\'in Depremselliği Tartışıldı

Mta Jeoloji Yüksek Mühendisi İsmail Kuşçu, "Bayraklı ve Balçova'daki Yüksek Binaları Görünce Dehşete Kapılıyorum" Dedi.

27.05.2008 14:42

MTA Jeoloji Yüksek Mühendisi İsmail Kuşçu, "Bayraklı ve Balçova'daki yüksek binaları görünce dehşete kapılıyorum" dedi.

İzmir Valiliği'nde düzenlenen "İzmir ve Sığacık Körfezleri'ndeki Aktif Faylar ve Depremsellik" konulu bir toplantıda konuşan Kuşçu, İzmir körfezinde en derin yerin 18 metre olduğunu Ege Denizi'ne gidildikçe derinliğin artarak devam ettiğini söyledi.

Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıya, İzmir Vali Yardımcısı Halis Peker'in yanısıra konusunda uzman jeoloji ve jeofizik mühendisleri katıldı. İzmir'in depremselliği ile ilgili bir sunum yapan MTA Jeoloji Yüksek Mühendisi İsmail Kuşçu, 2003 ve 2005 yılları arasında karada, 2005 ve 2008 yılları arasında da denizde Foça ve Karaburun'da çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Hedeflerinin Sığacık Körfezi'ndeki genel tektonik yapının ortaya çıkarılması olduğunu ifade eden Kuşçu, İzmir körfezinde en derin yerin 18 metre olduğunu Ege Denizi'ne gidildikçe derinliğin artarak devam ettiğini söyledi. İzmir fayının uzun zamandan beri hareket etmeyen bir fay olduğuna dikkat çeken Kuşçu, "5.5 şiddetindeki deprem her yerde oluyor ancak büyük hasar meydana gelmiyor. Bizde hasarın büyük olmasının sebebi bina. İzmir'de de dev binalar görüyorum. Özellikle Bayraklı ve Balçova'daki yüksek binaları görünce dehşete kapılıyorum. O bölge bir zamanlar denizdi. Oralarda benim de akraba ve arkadaşlarım var. İçimden oralarda oturmayın demek durumunda kalıyorum. Bölgenin altını kazsanız şokella gibi bir yapı çıkar." Gölcük depreminin ardından ders alınması gereken durumlar olduğunu ifade eden Kuşçu, sözlerine şöyle devam etti: "Gölcük depreminde bölge mahvoldu, alt üst oldu. O kadar kayıp ve hasardan sonra artık bir şey değişir diye ümitlenmiştim ki bizden sonra gelen devlet bakanı evlerin yeniden yapılıp vatandaşların oturabilecekleri müjdesini verdi." Japonya'nın tamamına yakınının deprem bölgesi olduğunu ancak depreme dayanıklı bina yaparak az hasarla depremin atlatıldığını belirten Kuşçu, şunları söyledi: " Narlıdere, Karşıyaka ve hatta Menemen'e kadar olan bölge uzun zaman önce denizdi. Müteahhit yapar, mimar çizer ama vatandaşın bilinçli olması lazım. Vatandaşlar 15 katlı binanın 10 katından kira alırım diye düşünüyor." İzmir ve Sığacık körfezlerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla körfezde bir takım aktif fay saptandığını belirten Kuşçu, bundan sonraki aşamanın yan konularda destekleyici çalışmalar yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

(YB-HO-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir'in Depremselliği Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement