İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen, İktidar denetim istemiyor
YARGIDA HEGOMANYA KURULMAK İSTENİYOR
İZMİR'in de aralarında bulunduğu Ege Bölgesi'ndeki kentlerin Baro Başkanları, ortak açıklamayla, Anayasa değişikliği paketine tepki gösterdi, iktidarın yargı bağımsızlığını yok etmeye çalıştığını bildirdi.
Ege Bölgesi'ndeki Barolar adına Bayraklı'daki İzmir Adliyesi'nde Anayasa değişikliği paketiyle ilgili açıklamada bulunuldu. Ortak açıklamaya, İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen, Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürhan, Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, Balıkesir Barosu Başkanı Muzaffer Mavuk, Uşak Barosu Başkanı Rıza Albay katılırken, Manisa Barosu Başkanı Fadıl Ünal, Denizli Barosu Başkanı Adil Demir, imzalarıyla destek verdi. Ortak açıklamayı dile getiren İzmir Barosu Başkanı Avukat Özdemir Sökmen, ''Bugünkü meclis yapısı, anayasa değişikliği yapmaya yalnızca şeklen yetkilidir. Ayrıca, meclis yapısı, anayasal değişikliği yapmaya, hem tarihsel meşruiyet bakımından yetkin değildir hem de siyaset etiği bakımından yeterli kabul edilemez. Anayasayı değiştirme işlemini önenme yetkisi TBMM'nindir. Bu önerinin, biyasal iktidardan gelmesi, hükümet sözcüsünün değişiklik için diğer siyasal partilerin kapılarını çalması 'Bonapartist' bir uygulamadır. Günümüzdeki durum budur ve anayasaya aykırıdır. Dayatma yoluyla ve yüksek gerilim altında yaşanan bir süreçte Anayasal değişikliğe yönelmek, ülkede yaşanan bölünmeyi, yarılmaya dönüştürmeye yol açacaktır. Anayasayı değiştirmek bahanesiyle Cumhuriyet rejimini dönüştürmek için bütün kuvvetleri iktidarda toplamaya çalışmak, böyle tahkimat yapmak, anayasayı paravan olarak kullanmak bir değiştirme değil ihlaldir. Bizzat anayasa karşı hiledir. Ulusun ezici çoğunluğunun uzlaşması olmadan, hiçbir anayasa hükmü milli iradeyi yansıtmaz. İktidar sahipleri krizin getirdiği sorunları değil kendi sorunlarını aşmanın bir aracı olarak anayasa değişikliği arayışına yöneliyorlar. Oysa anayasalar sorunları çözmezler. Anayasalar devletlerde sorunların çözümüne rehberlik ederler' dedi.
İKTİDAR DENETİM İSTEMİYOR
Paketle iktidarın yargıya el koymak istediğini söyleyen Sökmen, ''Değşiikliğin nedeni, iktidarın yargıya el koyma isteğidir. Bu girişimin demokrasiyle alakası yoktur. İktidar, denetim istemiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin yargı erkine karşı görülmemiy derecede ağır ve haksız bir kampanya yürütüldü. Şimdi ise yargının yapılanmasına müdahale ederek üzerinde hegemonya kurulmak isteniyor. Yapılan değişikliklerle yargı bağımsızlığı yok ediliyor. Bunu yapanları halkımıza şikayet ediyoruz. Dün de olduğu gibi bugün de, milleti kurtaracak olan yine milletin azim ve iradesidir. Demokrasilerde başka çare yoktur' diye konuştu.
DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI NEDEN YOK
Demokrasilerde son sözü halkın söylediğini belirten Sökmen, ''Referanduma herhangi bir itirazımız yok. İçimiz kan ağlasada, bu değişikliği onaylayacak bir karar çıkarsa karşı çıkamayız. Ancak değişikliklerin halka çok iyi anlatılması gerekir. Bilmeden sandığa gidilirse milli irade söz konusu olmaz. Değişiklik, hukukçular, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler arasında birlik sağlanmadan yapılamaz. Çok dikkatli olmak lazım. Yangından mal kaçırır gibi anayasa değiştirilemez. Paketin içerisinde elle tutulur değişikliklerde var ancak diğerlerinin kılıfı olarak düşünüyoruz. Paket halinde getirilmesi bir taktiktir. Eğer değişiklik yapılacaksa, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması, seçim barajının, siyasi partiler kanunun değiştirilmesi gerekir. O zaman iktidarın iyi niyetli olduğunu anlayabiliriz. Durum vahimdir. Yargının, yürütme ve yasamanın emir kulu haline getirilmesi olumsuz sonuçlar doğurur. Halkımız, hakimleri, Tanrı'nın yeryüzündeki peygamberi gibi görürler. Eğer yargı etki altına alınırsa, özgür iradelerle karar alınamaz, halkın da adalete güveni sarsılır' dedi.
Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürhan ise, ''Adalet, mülkün temelidir. Ancak bu değişiklikle mülk adaletin temeli olacaktır' diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › İzmir - Ege Baroları´Ndan İktidara Ortak Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?