İzmir'de Türkiye'nin AB Birliği Zirvesi - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Türkiye'nin AB Birliği Zirvesi

İzmir\'de Türkiye\'nin AB Birliği Zirvesi

AB heyetini ağırlayan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, "AB süreci halkımız ve iş dünyası için önemi kaybetti fakat süreç tamamlanırsa sonucunda hem Avrupa hem Türkiye kazanacaktır."

18.05.2012 17:04

AB heyetini ağırlayan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, "AB süreci halkımız ve iş dünyası için önemi kaybetti fakat süreç tamamlanırsa sonucunda hem Avrupa hem Türkiye kazanacaktır. Ülkemizi zor günlerden geçen Avrupa'nın gençlik aşısı olarak görüyoruz" dedi.

Jean-Maurice Ripert, AB Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Aivars Vovers, Letonya Büyükelçisi Pol de Witte, Belçika Büyükelçisi Krasimir Tulechki, Bulgaristan Büyükelçisi Milan Jazbec, Slovenya Büyükelçisi Ruben Madsen, Danimarka Büyükelçisi Klaus Wölfer, Avusturya Büyükelçisi Milan Zachar, Slovakya Büyükelçisi Kenneth Thompson, İrlanda Büyükelçisi Jorge Cabral, Portekiz Büyükelçisi Haris Lalacos, Yunanistan Maslahatgüzarı Pascal Sayınctor, Almanya Misyon Şefi Anna Hammarlund-Blixt, İsveç Misyon Şefi Yardımcısı Bernard Chappedelaine, İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyarette bulundu. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Türkiye'nin AB'ye girme sürecini görüşen heyet Türkiye'nin AB üyeliği konusunda olumlu düşündüklerini söyledi. Heyete Türkiye'nin, etkisi azaltılamayan krizden Avrupa ülkeleri kadar etkilenmediğini hatırlatan Demirtaş; "Milli gelirimiz, AB üyesi ülkelerden Bulgaristan ve Romanya'dan daha ileride. Pek çok makro ekonomik göstergemiz daha iyi. Yıllık büyüme oranımız tüm gelişmiş ülkeleri kıskandırıyor. Dünyada Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülkeyiz. Ama elbet gelişen ekonomilerin sorunları olacaktır. Ülkemizin de sorunları var. Ama iyi ve dikkatli bir ekonomi yönetimimiz var. Ankara 10 yılı aşkın süredir ülkemizi iyi yönetiyor" dedi.

VİZE KONUSUNDA ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR

AB ile ilişkilerine bakıldığında vize konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Demirtaş şunları söyledi; "Bildiğiniz üzere AB ekonomik anlamda, bizim çok daha arkamızda alan ülkelere imtiyaz sağlıyor. Örneğin üç Balkan ülkesi olan Sırbistan, Makedonya ve Karadağ vatandaşlarına vizeyi kaldırdı. Bu çifte standarttır. Ülkemiz hali hazırda AB ile gümrük birliğindedir. Yasadışı göç konusunda geri kabul anlaşmasını imzalamaya hazırdır. Ancak hala imza bekliyor. Yunanlılarla yüzyıllarca beraber yaşadık. Hemen Ege'nin karşı kıyındalar, onlarda istiyor. Hele ekonomik zorlukta daha çok günübirlik pasavan ile giriş istedik, Shengen olmaz dedi."

AB SÜRECİMİZ YAVAŞ İŞLİYOR

Türkiye

hariç bugüne kadar müzakerelere başlayıp AB üyesi olamayan hiçbir ülke olmadığını anlatan

Demirtaş; "Gümrük Birliği sayesinde AB ile Türkiye arasında bazı kolaylıklar sağlandı ve kota kaldırıldı.Sosyal kültürel olarak da çok güçlü ilişkilerimiz var. Milyonlarca Türk Avrupa ülkelerinde yaşıyor, iş adamlarımızın ilişkileri var.Bize önerilen imtiyazlı ortaklıktan söz edilmesini kabul etmiyoruz. Çünkü ülkemiz 1959 yılından bu yana AB üyeliğini bir devlet politikası olarak benimsemiştir. Vatandaşlarımız için, işadamlarımız için istiyoruz" ifadelerini kullandı.

2005 itibariyle başlayan müzakere sürecinin maalesef ilerlemediğini anlatan Demirtaş; şunları söyledi: "35 fasıldan oluşan müzakerelerde şu ana kadar toplam 13 fasıl açtık ve bunlardan sadece biri geçici olarak kapatıldı. Ama bu bizi çok etkilemiyor, fasıl açılmasa da ülkemizin çağdaşlaşma süreci devam ediyor,edecektirde."

Meclis toplantı salonunda AB bayrağı koydurduğunu söyleyen Demirtaş, bayrağı oradan çıkar diyenler olmasına rağmen o bayrağı oradan çıkarmayı düşünmediğini söyleyerek; "Umarım AB Türkiye'yi anlar ve yük olacağını değil sinerji ve dinamizmin getireceğini algılar" diyerek sözlerine son verdi.

Vize konusunda göçlerin yüzde sekseni Türkiye'den almalarının endişesini yaşadıkalarını söyleyen AB Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert şöyle konuştu; "2010 yılında 700'den fazla vize verildi.Bizde bu konuda size katılıyoruz,yasa dışı göç konusunun ele alınması gerekiyor.Göçlerin yüzde 80'ni Türkiye'den ve bu bizim için önemli bir sorun.Pazartesi üyeler arasında bununla ilgili bir tartışma gerçekleşecek.Danimarka ile ilgili başkanlık ve üyeler Türkiye

ile ilgili konular da tartışılacaktır.Bu sorunun çözüleceği ile ilgili umudum var" diye konuştu.

AB Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert de, Türkiye'nin AB üyesi olmasını istediklerini fakat bu konuda tam yetkinin kendilerinde olmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye içerisinde kabul edilemesinde birçok çözüm yolu var.Bunu biz yapamayız bunu siz yapacaksınız. Sağlam adımlar atıyoruz.Sadece konuşmuyoruz birlikte iş yapıyouz.Bize bakımdan da üye ülkelerin karşı çıkışları var,bunlarla ilgili üye ülkelerle konuşmanız gerekiyor.Daha önce söylediğimiz gibi, Almanya, Türkiye'ye vize veren ülkelerden biri.Bu konuda endişeliyiz iş adamaları bakımından .Biz vizelerin hızlı bir şekilde verilmesini istiyoruz.Artık vize konusunda sorun yok. İki günlük bir sürecimiz var. Yapabileceğimiz herşeyi yapıyoruz.Özellikle iş adamlarına." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Türkiye'nin AB Birliği Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement