Anadolu topraklarında üretilen şaraplar, Wines of Turkey'in (WOT) yurt dışından gelen 350 konuğa, Şarap Tanrısı Dionissos'un memleketi İzmir'de düzenlenen konferansta tanıtıldı. WOT Direktörü Taner Öğütoğlu, dünya şarapçılığındaki devrime Türkiye'nin de ayak uydurduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde, yıllarda şarap talebi inanılmaz oranda artacak" dedi.
WOT organizasyonunda Swissotel'de düzenlenen 'Uluslararası Dijital Şarap İletişimi Konferansı' (EWBC) açılışı öncesinde dünyanın dört bir yanından gelen turizm, gurme gıda ve şarap sektöründeki önemli sosyal medya yazarları Türk şaraplarını tatma fırsatı da buldu.
Etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan WOT Direktörü Taner Öğütoğlu, bağcılıktaki gelişime paralel olarak dünyada 1960'lardan bu yana şarapçılıkta devrim yaşandığını, Türkiye'nin de bu devrime ayak uyduran ülkeler arasında olduğunu söyledi. Öğütoğlu, "Önümüzdeki günlerde, yıllarda şarap talebi inanılmaz oranda artacak. Talep yaratan pazarların başında Çin geliyor. Tüketim neredeyse sıfır iken kişi başı 0.5 litre tüketim sözkonusu. Çin'in yanı sıra Rusya, ABD, İngiltere gibi öne çıkan ülkeler var. Dolayısıyla katma değeri çok ama çok yüksek bir ürün olan şarap üretiminde olmak, üreticisi olmak çok önemli. Şaraplık üzüm üretiminin yüzde 52.2'sini üreten İzmir ve Ege Bölgesi'nde sektörün önü çok açık" dedi.
ULUSLARARASI ZİNCİRLERDE TÜRK ŞARAPLARI
Konferansın her sene bir konsept üzerine düzenlendiğine ve bu yüzden Türkiye'nin şarabın ana vatanı olması nedeniyle bu yılki konseptin 'The source' (kaynak) olarak belirlendiğine dikkat çeken Öğütoğlu, "Amaç Türk şaraplarını yurtdışında kaliteyle anılan jenerik bir marka yaparak ihracatı artırmak. WOT, 2008 yılından bu yana başta İngiltere olmak üzere tüm dünyada son derece prestijli projelerde yer aldı. Bu tanıtımlar neticesinde ilk etapta Türk şaraplarını ilk defa öncelikle hedef pazarlarımız olan İngiltere ve Almanya'da pazarların ulusal ve uluslararası zincirlerine sunduk. Marks & Spencer, Thierry's, Laithwaits, Direct Wines gibi en prestijli noktalarda faaliyet gösteren markaların raflarındayız artık" diye konuştu.
"İZMİR'DE OLMAKTAN HERKES ÇOK MUTLU"
Kongreye ev sahipliği yapmak için 1-1.5 yıl Fransa, Macaristan, Moldovya gibi ülkelere karşı rekabet ettiklerini dile getiren Öğütoğlu, "Yer olarak ise şarap ve bağcılıkta iyiler şehri olması nedeniyle İzmir'i tercih ettik. Bu tip bir organizasyonu daha önce Londra'da düzenledik. Yurtiçinde ilk kez bir çalışma yapıyoruz. İzmir'in altyapısı buna izin veriyor. Şarap ve bağcılık yörelerine yakınlık ve şarap tanrısı Dionissos'un da memleketi. İzmir'de olmaktan herkes çok mutlu" dedi.
Öğütoğlu, Türkiye'de 800'ün üzerindeki üzüm çeşidinden 300'ünün şaraplık olduğunu, bunların içinde de Emir, Narince, Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere üzümlerinin yurtdışı tadımlarda çok başarılı bulunduğunu aktardı. Bunların dışında Bornova Misketi, Çalkarası, Sultaniye, Urla Karası gibi özel cinslerin bulunduğunu ifade eden Öğütoğlu, "Yurtdışından aldığımız tepkilerde bu yerel üzümlere ağırlık vermemiz gerektiği yönünde" diye konuştu.
Konferans 11 Kasım'da sona erecek.
----------KUTU 1--------
Salonda oturacak yer kalmadı
ABD ve İngiltere, 35'er kişi ile kongrenin en kalabalık katılımcı grubunu oluştururken Çin, Hong Kong, Fransa, Meksika, Finlandiya, Almanya gibi 40'tan fazla ülkeden 350 kişi bir araya geldi. Konferansın en önemli etkinliğini ise 'Grand Terroir' tadımı oldu. Türkiye'yi bir uçtan bir uca kendi arabası ile tam 7 bin kilometre dolaşan Joel Butler'ın 90 kişi ile sınırlı tutulan tadımına 120'nin üzerinde kişi katılırken, salonda oturacak yer kalmadı. Butler, yerel üzümlerden üretilen 10 farklı şarabı tattırdı. Butler'ın tadımına katılan tadımcılar, sağlanan sosyal ağ bağlantısı ile şarapla ilgili notlarını üreticilerle internet ortamında paylaşma imkanı buldu. Katılımcılar, not uygulaması olmayan tadımda kendilerine sunulan Türk şaralarını çok beğendiklerini ifade ettiler.
-------KUTU 2 ---------
Tanıtımı yapılan 26 marka
Türkiye'yi Doluca, Kavaklıdere, Kayra, LA, Pamukkale, Selendi, Sevilen, Suvla, Vinkara ve Yazgan'ın temsil ettiği WOT'ta Mozaik, Paşaeli, Prodom, Urla, Arcadia, Büyülübağ, Chamlija, Diren, Likya, Gali, Gülor, Kocabağ, Chateau Nuzun, Umurbey, Urlice ve Vinoluş katılımcı diğer üreticiler oldu.
----KUTU 3---
Konuklardan öne çıkanlar
EWBC 2012 katılımcıları arasında en son teknolojik gelişmeleri takip eden, şarap ve yeme içme alanında uzmanlaşmış basın mensupları ve bloggerlar, satın almacılar, üreticiler, pazarlama uzmanları ve turizm profesyonelleri yer aldı. Konferansta; Bloomberg'in şarap editörü Elin McCoy; dünyanın ünlü şarap yapımcılarından Randall Grahm; "Master of Wine" Tim Atkin; dünyanın en büyük şarap yarışması olan IWC'nin kurucu başkanı Charles Metcalfe; ABD ve dünyada en etkili kanaat önderleri arasında gösterilen şarap bloggerı Alder Yarrow; aynı kategoride İngiltere'den Jamie Goode, kitapları şarap tarihi için referans kabul edilen Dr. Patrick McGovern ve bitki DNA'sı konusunda çalışmalar yapan Dr. JoseVouillamoz, İngiltere'nin ve Decanter dergisinin en prestijli editörlerinden Andrew Jefford yer aldı. Ayrıca Harpers, Falstaff, Millevigne, Euposia, Aperitif, Vince, PalatePress gibi önemli diğer dergilerin yazarları da konferansa katıldı. Diğer bir önemli katılımcı grubu ise Thierry's, Laithwaits, Direct Wines gibi prestijli gurme ürün ve şarap zincir mağazalarının temsilcileri oldu. - İzmir
Son Dakika › Güncel › İzmir'de Şarap Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?