Dekan Prof. Dr. Sabri Tekir'in açılış konuşması ile başlayan İzmir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kariyer günleri, uzmanlar ile öğrenciler ve akademisyenleri bir araya getirdi. İş dünyasının ihtiyaçlarının karşılanması noktasında üniversitelerin önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tekir, İzmir Üniversitesi'nde verilen eğitimin özellikle bu ihtiyaç ve kaynakları karşılamaya yönelik olduğunu söyledi. İlk oturuma Mülkiye Başmüfettişi, eski İZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can ve eski Büyükşehir Belediye Başkanı, Yeminli Mali Müşavir Burhan Özfatura konuşmacı olarak katıldı.
Mezunların yüzde 80'i kamuda çalışmak istiyor
Açılışta söz alan İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, üniversite mezunlarının girişimcilik konusunda isteksiz olduğuna dikkat çekti ve "Mezunların yüzde 80'i kamuda çalışma beklenti ve hayali içinde. Bu beklentiyi tam tersine çevirecek atılımlar yapılmalı. İnternet ve teknoloji konusunda zamanın gelişmelerine ayak uyduramayan büyük şirketlerin piyasadan silindikleri günler yaşıyoruz. Değişim ve dönüşüme katkıda bulunmayı hayal eden girişimciler yetiştirilmeli" dedi. İŞKUR'un geçen yıllardan farkla daha çok üniversite mezunlarına istihdama katmaya yöneldiğini sözlerine ekleyen Kabak, "Geçen yıl doktora yapmış 3 kişiyi, bu yıl da bir pilotu işe yerleştirdik. Artık daha fazla yüksek eğitimli kişileri işe yerleştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Bölgeler arası gelişmişlik dengesizliği çok büyük
Kamu Sektöründe Kariyer başlıklı oturuma konuşmacı olarak katılan Mülkiye Başmüfettişi, eski İZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can, TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde yüzde 14 olan işsizlik oranının İzmir'de yüzde 15.4'e yükseldiğine dikkat çekti ve "Kalkınma yerelde başlamalı ancak bölgeler arası dengesizlik çok yüksek. Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre Kocaeli ile Ağrı'nın gelişmişlik seviyeleri arasında 14 kat fark var. İzmir'in Aliağa ilçesi gelişmişlik sıralamasında 454'üncü sıradayken Kemalpaşa 656'ncı sırada" açıklamasında bulundu. Kamunun üretime değil hizmete yönelik çalışmalar yaptığını ancak katma değer üretiminin ancak teknoloji tabanlı sanayi yatırımları ile gerçekleştirilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Can, "Girişimciler (sermayem yok) bahanesinin arkasına saklanmamalı. KOSGEB, İZKA, TÜBİTAK gibi kurumların kaynaklarını etkin olarak kullanmalı" dedi.
Bilginin değeri 1 kilo çimentoda kuruş, nano teknolojide milyon dolar
Türkiye'nin bilişim toplumu olmazsa sömürge olmaktan kurtulamayacağını ifade eden eski Büyükşehir Belediye Başkanı, Yeminli Mali Müşavir Burhan Özfatura, Türkiye'nin bu yüzyıl sonuna kadar teknoloji geliştiren ülkelerin kölesi haline geleceğini iddia etti. Kamuda görev almak için liyakat yerine torpil ve politik baskı mekanizmasının daha fazla işlerliğe sahip olduğunu dile getiren Özfatura, "Bilginin değeri 1 kilo çimentoda kuruşlarla ölçülürken nano teknolojide milyon dolarlara çıkıyor. Ehil olanların devlette sivrilmesi mümkün değil. Mekatronik, bilişim, insan kaynakları, iktisat, genetik mühendisliği, moleküler biyoloji Türkiye için geleceğin meslekleri ancak bu konularda eğitim ve araştırmada olması gereken noktaya henüz ulaşamadık" dedi.
Kariyer günleri, Prof. Dr. Muzaffer Demirci'nin moderatörlüğünde düzenlenen Dış Ticaret Sektöründe Kariyer başlıklı Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Altınyağ eski Genel Müdürü Prof. Dr. Ramazan Abay ve Schnker Arkas Danışmanı Kemal Gülsular'ın konuşmacı olarak katıldığı benzeri oturumlar ile devam etti.
Firmalar tarafından kurulan stantlarda staj ve iş başvuruları yapan öğrencilerin CV hazırlama teknikleri ve mülakat konularında atölye çalışmaları gerçekleştirdikleri kariyer günleri, halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile renklendi.
Son Dakika › Güncel › İzmir'de İşsizlik, Türkiye Ortalamasının Üstünde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?