Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Girişimciler Kurulu ile Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi işbirliği ile kadın girişimciliğin teşvik edilmesi, kadınların konumunun güçlendirilmesi için "İş'te Kadın" adıyla bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Gazeteci Ahu Özyurt'un yaptığı panelde, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Dışişleri Danışmanı Romana Vlahutin konuştu. Vlahutin, daha çok kadın öğrencilerin dinlediği panelde, onlara "Daha çok yaratıcı ve daha az disiplinli olun" dedi.
İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Dışişleri Danışmanı Romana Vlahutin, 4.5 milyon nüfuslu ülkesinin 22 yıl içinde sosyalizmden kapitalizme, tek partiden çok partili hayata geçtiğini, NATO ve AB'ye üye olduğunu anlattı. Vlahutin, danışmanlığını yaptığı Hırvatistan Cumhurbaşkanı'nın Avrupa'nın en etkin politikacılarından biri olduğunu belirterek, dış ilişkilerde çalışanlarının hepsinin kadın olduğunu ifade etti. Vlahutin, "Böyle bir ortamda çalışmaktan mutluyum. Rönesans adamı. Öyle bir ülkeden geliyorum ki kadın eşitliği sözkonusu. Kadının hayata dair her şeyi yönettiği bir yer. Doğum iznini bir yıla kadar alabiliyorsunuz. Çocuk bakımı anaokulu, kreş yardımı var" dedi.
DOKTORLARIN YÜZDE 60'I KADIN
Vlahutin, ülkesinde kadınların daha çok eğitim, sağlık ve hukuk alanlarında istihdam edildiğini belirterek, "Eğitimde işgücünün yüzde 76'sını kadınlar oluşturuyor, sağlıkta yüzde 70'ini. Doktorların yüzde 60'ı kadın. Hakimlerin yüzde 66'sı kadın. Bu oranlar kadının toplumdaki yerine ilişkin iyi bir fikir verecektir. Parlamentoda üyelerin yüzde 27'si kadın. İş dünyasında ise yüzde 27 yönetici seviyesinde kadın var, yönetim kurullarında yüzde 19, CEO'ların yüzde 6'sı kadın. Kadınların çok da güçlü olduklarını görmüyoruz. Eğitim, sağlık ve hukukta kadın istihdamı var ancak iş dünyasında çok yok" diye konuştu.
"KADINLAR ARASINDA GÜÇLÜ AĞ KURMAK LAZIM"
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic'in danışmanı, kadın olarak diğer kadınları korumak, onlara önderlik etmek adına güçlü bir ağ kurulamadığına dikkat çekerek, erkeklerin birlikte maç izlediğini, futbol oynadığını, kulüplere gittiğini, kadının ise bu tür aktiviteler için çok az zaman ve fırsatı olduğunu dile getirdi. Vlahutin, "Ben yaptığım şeyleri kendi başıma yaptım. Hayatta kalma mücadelelerini kullanarak buraya geldim. Dış ilişkilere bakıyorum, ne yazık ki her zaman masanın etrafındaki tek kadın ben oluyorum. Sofistike Avrupa ülkelerinde de böyle. İsveç, Hollanda kadın erkek eşitliğinden gurur duyuyor ama karar alma mercilerinde az kadın var" dedi.
"İNSANLAR KÜÇÜMSÜYOR AZIMSIYOR"
Vlahutin, değişimin ailede başladığını, kız çocukları ve kadınların hak ettikleri yere geleceğine inandığını belirterek, ABD'de de yaşarken kadın olmasının farkını görmediğini, Hollanda'da ise kadın olmanın dezavantajını hissettiğini belirterek şunları söyledi:
"Daha fazla yetki sahibi olduğum bir konuma geldiğimde insanların farklı bir perspektifle baktığını, beni azımsamaya çalıştığı gördüm. Küçümsemeye çalışıyorlardı. Dışişleri Bakanlığı'nda siyasi analiz ve planlamada çalıştım. Bir danışmansan ve gerçekten bu tür danışmanlık yapma yetkisine sahipsen, önyargıların aşılması gerekiyor. Profesyonel hayatta bir şekilde kendini bir profesyonel olarak göstermek, bunu cinsiyetini ortaya koymaksızın yapmak oldukça zor. Özel hayatını organize etmek de zor olabiliyor. İşe geç kalırken çocuğu okula yetiştirmek zorundasınız. Özel hayatla profesyonel hayatı dengelemek oldukça zor. Ben bunu hiçbir tarafa zarar getirmeyecek şekilde yapmaya çalışıyorum. Sizlere önerim, daha yaratıcı olun ve daha az disiplinli olun. Bu kolay bir şey değil ama yapın."
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ ŞART
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Arbak da, "Hem akademisyenlik yapıyoruz hem de annelik rolü üstleniyoruz. Girişimci olmanın önemli bir koşulu da bu farklılıkları yaratabilmektir. Kadının gerek ülke ekonomine sağladığı katkı, 0-14 yaş grubunun 19 milyona ulaştığı ülkemizde bu çocukların donanımlı yetiştirilmesi de çok önemli. Kadın girişimciliğin özendirilmesi kazandırılması son derece önemli" dedi.
KADIN İSTİHDAMI YÜZDE 50'NİN ÜZERİNE ÇIKMALI
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de kadının işgücünde daha çok yer almasının lüks değil zorunluluk olduğunu, gelişmiş ülkelerde kadının işgücüne katılımının yüzde 60- 80 arasında bulunduğunu, OECD ülkelerinde bu ortalama yüzde 62 iken Türkiye'de yüzde 32 olduğunu anlattı. Kestelli, "Araştırmalar kadın istihdamındaki beş puanlık artışın yoksulluğu yüzde 15 azalttığını ortaya koyuyor. Bir koyup üç alacağımız yer, kadının iş hayatına katılımını artırmaktır. 2023 yılında kadının işgücüne katılımı yüzde 38'e çıkarılması hedefleniyor. Son beş yılda kadınların tarım dışı istihdamından aldığı pay, beş puan arttı. Kadınların iş hayatına daha çok katılımını özendirecek politikalar geliştirilmeli. Türkiye'nin kadın istihdamını yüzde 50'nin üzerine çıkarmadan gelişmiş bir ülke olmak mümkün değil" diye konuştu. - İzmir
Son Dakika › Güncel › İzmir'de 'İş'te Kadın' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?