NARKÖY ÇİFTLİĞİ/ KOCAELİ-KANDIRA
Narköy, İstanbul'a 1.5 saat uzaklıkta, Karadeniz kıyısındaki Kandıra'da yer alan bir eğitim merkezi ve organik tarım çiftliği olmakla beraber Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi'nin ekolojik eğitim merkezi ve otelini de kapsıyor. Doğanın içinde alternatif eğitimler, atölye ve organizasyonlar yapılıyor. Pansiyonu 14 odalı. (www.narkoy.com)
Gönüllü işleri: Bahçe ve tarla işleri, hayvan bakımı, ev işleri, bakım-onarım, üretim-işleme-paketleme
Özellikler: Yerli tohum, geleneksel üretim, sebze-meyve-şifalı ot yetiştirme, hayvancılık-arıcılık, kompost-geri dönüşüm.
ORMANEVİ/ ÇANAKKALE-BİGA
Ormanevi, 2005 yılında, o sırada 20'li yaşlarının başlarında olan 4 arkadaş tarafından, sosyal anlamda keyifli ve anlamlı, ekolojik açıdan onarıcı, ekonomik olarak da adil ve kendine yeterli bir kırsal topluluk olarak ekoköy olma hedefiyle 2005'te kuruldu. 2012 yılında Biga Dağları'nın kuzeyindeki bir köye, yerleşen kolektif şu anda 1 dönümlük bahçesi olan bir köy evinde ikamet ediyor. Tarım amaçlı işlenen arazi 5 ile 20 dönüm arasında değişiyor. Kolektif 'kafa dengi', çalışkan, açık fikirli herkese kapıları açık... (ormanevi.tumblr.com)
Gönüllü işleri: Bahçe ve tarla işleri, hayvan bakımı, ev işleri, bakım-onarım, üretim-işleme-paketleme
Özellikler: Yerli tohum, geleneksel üretim, sebze-meyve-şifalı ot yetiştirme, hayvancılık-arıcılık, kompost-geri dönüşüm.
SEVİNÇ ABLA/ ÇANAKKALE-BAYRAMİÇ
Sevinç ve Hüsamettin Özkaya çifti Bayramiç Ahmetçe Köyü'ndeki arazilerinde elmadan zeytine, buğdaydan sebzelere, reçellerden peynirlere birçok şey üretiyor. Çiftlikte üretimle meşgul olmanın yanı sıra pazarlara da çıkılıyor. Gönüllüler hem üretim hem de pazar deneyimini yaşayabilir. Bir de not: İnternet bağlantısı köy kahvesinde mevcut. (www.tatuta.org)
Gönüllü İşleri: Hayvan bakımı, pazar hazırlığı, sera kurulumu (alçak tünel), zeytin budama.
Özellikler: Yerli tohum, geleneksel üretim, sebze-meyve-şifalı ot yetiştirme, geleneksel el sanatları, doğa dostu enerji, hayvancılık-arıcılık.
GÖKADA ÇİFTLİĞİ/ BALIKESİR-AYVALIK
Burası yaklaşık 13 dönümlük bir zeytinlik içinde kurulu ufak bir çiftlik. Çiftlikte oldukça yaşlı 125 zeytin ağacı, 30 tavuk kapasiteli hareket edebilen mobil bir kümes ve ihtiyaçların karşılanması için tarım yapılan küçük bir bostan yer alıyor. Ağaçların, bostanın ve hayvanların bakımından oluşan çiftlik işleri günlük 2-4 saat arasında zaman alıyor. Günün geri kalanında ise ziyaretçiler istedikleri aktiviteyle meşgul olabiliyor. Çiftlik Ayvalık merkeze ve güzel kumsallarıyla ünlü Sarımsaklı'ya yaklaşık 5 km mesafede. Beş kişinin rahatça kalabileceği, tuvaleti ve mutfağı içinde olan, elektriğin güneş panellerinden elde edildiği tuğla ev ailenin ve gönüllülerin barınma ihtiyacını karşılıyor. Ayvalık, Cunda Adası, Küçükköy, Sarımsaklı ve Badavut ziyaretçilerin turistik geziler yapabileceği yakın merkezler. (Facebook/ Gökada Çiftliği)
Gönüllü İşleri: Odun kırma, budama, bostan hazırlık, bahçe bakım işleri, hayvan bakımı.
Özellikler: Doğa dostu mimari, sebze-meyve-şifalı ot yetiştirme, doğa dostu enerji, doğa dostu temizlik, kompost-geri dönüşüm.
GAĞGI ÇİFTLİĞİ/ İZMİR-BAYINDIR
2010 yılında İzmir'in Sarıyurt Köyündeki Karlık dağında, 50 dönümlük bir arazide, bir grup insanın ortak emeğiyle kuruldu. Bu köyde tamamen ekolojik bir yaşam sürülüyor. Çiftlik kapalı mekanlar, ortak hamam ve 8 barınma alanından oluşuyor. Konaklama alanlarının hepsi odun sobası ile ısınıyor, su ihtiyacı Karlık Dağı'ndan gelen doğal su kaynaklarından karşılanıyor ve güneş panelleri ile elektrik ihtiyacı gideriliyor. (www.tatuta.org)
Gönüllü İşleri: Odun toplama-kırma, kestane hasadı, zeytin hasadı.
Özellikler: Yerli tohum-geleneksel üretim, doğa dostu mimari, sebze-meyve-şifalı ot yetiştirme, geleneksel el sanatları, doğa dostu enerji, hayvancılık-arıcılık, doğa dostu temizlik.
HERBAFARM ÇİFTLİĞİ/ MUĞLA-BODRUM
Yalıkavak'ta Yukarı Gökçebel koyunun dağlarında yer alan ve yaklaşık 15 dönümde kurulu çiftlikte organik tarım ve permakültür prensipleri ile keçiboynuzu, zeytin, incir, nar, greyfurt, mandalina, portakal, kayısı, muz, dut ağaçları ile üzüm, çilek, altın çilek gibi meyveler, adaçayı, kekik, karabaşotu, melisa, sarı kantaron, biberiye, lavanta, defne gibi tıbbi ve aromatik bitkiler ve mevsimlik sebzeler yetiştiriliyor. Kümeste ise kaz, ördek, tavuk ve bıldırcın var. Konuklar ve gönüllüler ekolojik yapı prensipleri ile inşa edilen her birinde ikişer kişinin konaklayabileceği müstakil banyolu iki misafir evinde ağırlanıyor. Çiftlikte, gönüllülerin çadır kurabilecekleri alan da mevcut. (Facebook/HerbaFarm)
Gönüllü İşleri: Budama, bahçe işleri.
Özellikler: Yerli tohum-geleneksel üretim, doğa dostu mimari, sebze-meyve-şifalı ot yetiştirme, doğa dostu temizlik, ekolojik yaşam eğitimleri.
Yıl boyunca ziyaret edebileceğiniz daha fazla çiftlik seçeneği için ekolojik çiftliklerin ortak platformu olan www.tatuta.org sitesine abone olmanız yeterli.
Son Dakika › Güncel › İyi Gelmez mi Hiç Çiftlik Havası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?