Uluslar Arası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, "KKTC var olan bir devlettir, Kıbrıs Türkü var olan bir millettir. Ebediyete kadar da var olacaktır" dedi.
Azizoğlu'nun Türkmeneli Televizyonu'nda coğrafyamızdaki tüm ülkelerde barış, kardeşlik ve birlikte yaşama kültürünü yaşatmayı amaçlayan 'Coğrafyamıza Akademik Bakış' adlı programı bakan, rektör ya da alanlarında kanaat önderi olan kişilerle yayınlanmaya devam ediyor. Programda bu hafta KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst'ü konuk alan Azizoğlu, Kıbrıs'ın eğitim, turizm, ekonomi, diplomatik, yerel ve küresel sorunlarını analiz etti.
Kıbrıs Türklerinin adada var olan iki halk ve toplumdan biri olduğunu belirten Azizoğlu, "KKTC, var olan bir devlettir. Kıbrıs Türkü var olan bir millettir. Ebediyete kadar da var olacaktır. Dünyanın bunu kabul etmek ve birlikte yaşama ya da ayrı iki özgür devlet ve toplum olmaları yönünde kesin kararlar alınmalıdır. Kıbrıs Türkünün önüne konulan izolasyon ve ambargoların kaldırılması gerekir. KKTC'nin eğitim ve turizm adası olması için her birey ve kurumun tüm imkanlarını seferber ederek Kıbrıs Türkünün hak ettiği yüksek hayat standardına kavuşması sağlanmalıdır" dedi.
KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihçesini ve gelecekle ilgili duygularını anlatarak şunları söyledi:
"KKTC Devleti 1983 yılında kurulmuş bir devlet aslına bakarsanız 32 yıldan beri devletleşme süreci yaşamış ama KKTC Devleti şuan ki bağımsız özgür, özerk, yapısını gelebilmek adına uzun yıllar mücadele vermiş bir halktır. 1960'dan 1963'e kadar devam eden ortak devlet tek taraflı olarak Türklerin Cumhuriyetten çıkarılması ile Türklerin orada azınlık konumuna itebilecek bir noktaya getiriyordu. 1963-1974 yılları arasında 11 yıllık süreçte Kıbrıs Türk Halkı çıkmaz sokak içerisinde hiçbir dünya Devleti ile ilişki kurmadı. Kıbrıs adasında şehirlerarası bile temas kuramayacak hale gelince 1974 de Anavatan duyguları ile o dönemin Türkiye Cumhuriyeti devleti Başbakanı Bülent Ecevit in cesur ve yürekli adımları ile KKTC Adasına çıkartma yapılıyor. Biz bunun adına mutlu barış hareketi diyoruz. Şu anki coğrafi KKTC'nin sınırları belirlenmiş oluyor. Bunun adına mutlu barış hareketi dememizin sebebi şudur; O günden bugüne kimsenin burnu bile kanamamıştır. Dolayısıyla gerçekten toplumu rahatlatan bir hareket olmuştur.1974'de 'Kıbrıs Türk Federe Devleti' diye kurulan Kıbrıs Türk Devleti yaklaşık olarak 9 yıl sonra yerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bırakmıştır. Bu cumhuriyetin anavatan Türkiye'nin garantörlüğünde ebediyete kadar yaşayacaktır." - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Iuc Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?