Tüm dünyadan üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 59 takımın yarıştığı CanSat Yarışması'nda şampiyon olan İTÜ'lü öğrenciler, gerçek uydu sistemlerinin yapım süreçlerini birebir uygulama deneyimi elde etti.
Dijital dünyada hayatı kolaylaştıran vazgeçilmez teknoloji ortağı Turkcell Superonline'ın sponsorluğunu üstlendiği İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı, Teksas'ta gerçekleştirilen model uydu yarışması CanSat Yarışması'nda dünya birincisi oldu.
Gerçek uydu sistemlerinin yapım süreçlerinin birebir uygulandığı CanSat Yarışması'nda bu yıl 8'i Türkiye'den olmak üzere toplam 59 takım yarıştı. Hasbi Sevinç, Çağrı Eren Durkaya, Ümit Yelken, Ali Canpolat, Mert Kahyaoğlu, Emre Erbuğa, Onur Alp Çakan ve Caner Balyemezler'den oluşan İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı, en başarılı model uydu tasarımı ve uygulamasına imza attı. Katılımcılara her yıl yeni zorlu görevler verilen yarışmanın süreçleri gereği, bu yılın model uydusu kendi enerjisini üretecek şekilde tasarlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi 2011 ve 2012 yıllarında da yarışmadan birincilikle dönmüştü.
"Türkiye'nin geleceğine yatırıma devam…"
Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, yarışma sonucuna ilişkin değerlendirmesinde, "Turkcell Superonline olarak, 2008 yılında başlattığımız fiber yatırımlarımızla telekomünikasyon sektöründe yenilikçi ve öncü bir çizgiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatırımlarımızı yaparken dayandığımız güç her zaman Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu oldu. Böylelikle İTÜ bünyesinde kurulan ARISAT Model Uydu Takımı'na destek olduk. Bizim yenilikçi gücümüz ve gençlerin dinamizminin büyük başarılara imza atacağını biliyorduk. Türkiye'ye teknoloji alanında getirdikleri bu şampiyonlukla gurur duyduk. Ülke olarak önümüzdeki dönemde de böyle büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Bunun için geleceğin teknolojisini taşıyacak altyapı yatırımlarımızın büyük önem taşıdığını görüyoruz. Türkiye'nin geleceğine her türlü yatırımı yapmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.
Uydu teknolojileri konusunda üniversite öğrencilerine yönelik en prestijli organizasyonlardan biri olan CanSat Yarışması; Amerika Astronomi Topluluğu (AAS) ile Amerika Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (AIAA) tarafından NASA'nın da aralarında bulunduğu havacılık ve uzay sektörünün önde gelen şirketlerinin katkılarıyla 1998 yılından bu yana düzenleniyor.
Model uydunun işleyişi
CanSat Yarışması'nda bu yıl öğrencilerin geliştirdiği uydu yaklaşık 670 metreden serbest bırakılarak paraşüt ile yavaşlatıldı ve hızı saniyede 12 metreye düşürüldü. 500 metreye geldiğinde iki parçaya ayrılan uyduda ikinci parça, pasif bir yavaşlama sistemi olmaksızın saniyede 10 metrenin altında bir hızda tutuldu. Aynı zamanda kendi enerjisini üretmeye başlarken, iniş sırasında basınç değerini, sıcaklığı ve ürettiği voltaj değerini paket veri olarak yer istasyonuna iletmeye başladı. Uydu yere indiğinde içindeki yumurta da kırılmamış bir şekilde çıkarılarak, yarışmanın tüm kriterleri sağlandı.
Son Dakika › Güncel › ITÜ'lü Öğrencilerin Model Uydusu Dünya Birincisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?