Giysi tasarımları, engelli bireylerle yapılan görüşmeler ve sunulan öneriler değerlendirilerek çalışıldı. Kaymayan ve bilek sıkmayan çorap, omuzdan fermuarlı ceket, yürüme engellilere özel mont gibi birçok tasarım yapıldı. Tasarımların numuneleri, İTÜ'de kurulacak ve Türkiye için bir ilk olacak "Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi"nde üretilecek.
İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi öncülüğünde başlatılan, Kalkınma Bakanlığı ve İSTKA tarafından desteklenen "Engelsiz Tekstil" projesi kapsamında gerçekleştirilen atölye çalışmasında engelli bireylere özel giysiler tasarlandı. Akademisyenler, moda tasarımcıları, tekstil mühendisleri, fizyoterapistler, psikologlar ve gönüllülerin katıldığı atölyede, engelliler için "kolay giyilebilir, bakımı kolay, rahat kullanılan, estetik değer taşıyan" olmak üzere 4 temel niteliği barındıran giysiler tasarlandı.
Engellilerle ile röportajlar
Atölye çalışması, pilot bölge olarak belirlenen Sancaktepe'de ve Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Öğretim Rehabilitasyon Merkezinde engelli bireylerle yapılan röportajların yer aldığı kısa filmin izlenmesiyle başladı. Yapılan röportajlar sayesinde alınan görüşler, öneriler ve şikâyetler, atölye çalışmasına katılanlar tarafından değerlendirildi. Dört ayrı grubun çalıştığı atölyede, en sık karşılaşılan sorunlar olarak sıralanan "giyinip soyunmadaki zorluklar, hareket esnasında giysilerde açılma, giysilerin tahriş etmesi, giysilerde aşınma, bedenlerinin tam gelmemesi, estetik olmaması" gibi en sık karşılaşılan sorunlar ele alındı.
Omuzda fermuar, sıkmayan çorap
Atölye çalışmasında engelli bireylerin kolay giyebilmesi için "kolları ve omuzları fermuarlı ceket, yandan fermuarlı pantolon, önü kot pantolon görünümlü eşofman, çıt çıtlı atlet, kaymayan ve bilekleri sıkmayan uzun çorap" gibi giysiler tasarlandı. Tekerlekli sandalye kullanan bireyler için ön kısmı arka kısmından uzun pelerin görünümlü mont da tasarımlar arasında yer aldı.
Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi kuruluyor
Atölye çalışması sonunda ortaya çıkarılan tasarımlar prototip haline dönüştürülecek ve pilot bölgelerdeki engelli bireyler tarafından denenecek. Kullanıcı geri bildirimleri ile tasarımlar son halini alacak. Ardından, İTÜ'de kurulacak ve Türkiye için bir ilk olacak "Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi"nde üretilecek.
Prof. Gürsoy: 'Standartları belirleyeceğiz'
"Engelsiz İTÜ", farklı zemindeki çalışmaları içeren önemli bir hedef. Bu kapsamda Engelsiz Tekstil projesi de hem sorunlara çözüm üretmeyi hem de toplumun her kesiminde farkındalık uyandırmayı ve bilinç oluşturmayı amaçlıyor. Projenin Koordinatörlüğünü İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy yürütüyor. İTÜ'nün böylesi önemli ve öncü nitelik taşıyan bir projeyi yürütmesinin çok anlamlı olduğunu vurguladı. Gürsoy, "Biz bu projeyle üniversite, devlet, sanayi, sivil toplum örgütü işbirliğini gerçekleştirdik. Projede çok geniş bir ekip olarak çalışıyoruz. Amacımız bu alandaki eksiklikleri belirlemek ve numune çalışmaları yaparak toplumsal bilinç uyandırmak. Önemli olan birkaç kişiyi giydirmek değil, bu konuya öncülük etmek. Gerçekleştirdiğimiz atölye çalışmasında oluşturduğumuz muhtelif tasarımlar sayesinde engelli giysi tasarımı konusunda kuralları koymuş olacağız ve bu konuya bir standart getirmiş olacağız" dedi.
Son Dakika › Güncel › İTÜ'de Engelli Bireylere Özel Giysi Tasarımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?