Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, milli mücadelenin zor dönemlerinde Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı ile hem bir kimlik tanımlaması yaptığını hem de haçlı-batı emperyalizmine karşı tavrını açıkça koyduğunu söyledi.
Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunan ileri harekatının devam ettiği ve İngilizlerin Türkiye'yi Sevr Anlaşması'na zorladığı bir dönemde Mehmet Akif Ersoy'un emperyalizme karşı çıktığını belirtti.
İngilizlerin Sevr Anlaşması için Londra Konferansını topladığı bir dönemde Mehmet Akif Ersoy'un tavrını ortaya koyduğunu dile getiren Doğan, "O zor zamanlarda Mehmet Akif hem bir kimlik tanımlaması yaptı hem de haçlı-batı emperyalizmine karşı tavrını açıkça ortaya koydu. Tek dişi kalmış canavar imanımızı boğamayacaktı." dedi.
Doğan, Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nın TBMM'de büyük çoğunlukla kabul edildiğini ifade etti.
Nihai zaferden bir süre sonra Milli Eğitim Bakanlığının İstiklal Marşı yarışması açtığını aktaran Doğan, şunları kaydetti:
"1925'teki girişim, bilinen, resmiyete intikal eden tek İstiklal Marşı'nı değiştirme teşebbüsüdür, yarım kalmıştır, başarıya ulaşamamıştır. Başka teşebbüslerin de olduğu söyleniyor. 1930'larda da devletin tepelerinde böyle konuların gündeme geldiği anlaşılıyor. Fakat İstiklal Marşı o kadar güçlü bir metin ki onun yerine konulabilecek şiir bulunamıyor. Bu yüzden İstiklal Marşımız değişmez milli mutabakat metnimizdir."
Son Dakika › Güncel › İstiklal Marşı, Değişmez Milli Mutabakat Metnimizdir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?