TBMM İnsan Haklarını İnceleme alt komisyonunun ' 'Mardin'deki katliama'' ilişkin raporunda, ''İhmali tespit edilen görevliler için yasal prosedür uygulanmalı, bir ihmalin tespit edilememesi durumunda ilgililer aklanmalı. Her iki sonuç da kamuoyu ile paylaşılarak spekülasyonların önüne geçilmeli'' tespitinde bulunuldu.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Komisyon Başkanvekili, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, AK Parti Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş'tan oluşan alt komisyon, 44 kişinin yaşamını yitirdiği, 4 Mayısta Mardin'in Mazıdağı İlçesi Bilge Köyünde yaşanan saldırı olayına ilişkin raporunu hazırladı.
Raporda, bu katliamın, tüm milleti derin bir acıya boğduğu ifade edilerek, ''21. yüzyıl Türkiye'sine yakışmayan bu olay üzerinde düşünülmesi ve ders çıkarılması gerektiği kuşkusuzdur'' denildi.
Raporda, şu ifadelere yer verildi:
''Sebep ne olursa olsun, şiddetin bu derecede ilerlemesi ülkemiz adına endişe vericidir. Hiçbir sebep, 44 insanın aynı anda kadın ve çocuk ayrımı yapılmaksızın öldürülmesine gerekçe teşkil edemez. Şiddet, son zamanlarda önü alınamaz bir şekilde toplumun bütün kesimlerine yayıldı. Şiddeti besleyen unsurlar çok iyi belirlenmeli ve bunların topluma nüfuz etmesi engellenmelidir. Burada ihmal edilmemesi gereken unsur insan unsurudur.
Olay itibariyle bölge insanı baz alınarak, tüm insanımızın eğitimi büyük önem arz etmektedir. Yapılan tahkikat neticesinde olayın gerçek sebebi bulunup failler cezalandırılsalar bile yeni olayların önüne geçilebilmesi, ancak köklü önlemlerin alınmasıyla mümkün olabilecektir.''
Raporda, daha sonra şu görüşlere yer verildi:
''Olayın meydana geliş saati ile köye çok yakın olan jandarma karakolundan olay yeri ile irtibatın çok geç kurulması ve intikalin gecikmesi, köye yapılan saldırının niteliğinin uzun süre teyit edilememesi, teyit edildikten sonra da 'terörist saldırısıdır' şeklinde değerlendirilerek intikalin gecikmesi, bu bilgiyi veren kişinin tespit edilememesi, İl Jandarma Alay Komutanlığında bulunan 156 telefon ihbarlarının kayıt edildiği cihazın olaydan bir hafta önce bozulması gibi konular ve bu konudaki sorulara verilen cevaplar komisyonumuzu tam olarak ikna etmemiştir.''
Koruculuk sistemine de değinilen raporda, korucu olanların ''devlet yanlısı'' veya ''ajan'' gibi nitelemelere maruz kalması, korucu olmayanların ise ''devlet düşmanı'' olarak algılanmasının, bölgede yeni bir sosyal ayrışımın oluşmasına neden olduğu dile getirildi.
Son Dakika › Güncel › İşte Meclis'in 'Mardin Katliamı' Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?