Tüm İslam alemi Ramazan ayına kavuşmanın heyecanını yaşıyor. Dün akşam, İstanbul'da camilere akın eden vatandaşlar, huşu ile teravih namazlarını kıldılar ve sonrasında ise ilk sahura kalkıldı. Bugün yılın ilk Ramazan orucunu tutuyoruz. İstanbul'da şimdi gözler akşam ezanı vaktinde ve iftara ne kadar kaldı merak ediyorlar. Haberimizden ulaşacağınız İstanbul Ramazan imsakiyesi 2019 ile iftara ne kadar kaldı ve İstanbul iftar saatleri, ezan vakitleri ve İstanbul sahur vaktini öğrenebilirsiniz.
İFTARA NE KADAR KALDI? İSTANBUL RAMAZAN İMSAKİYESİ 2019
İstanbul'da gözler akşam ezanı vaktinde. Ramazan'ın ilk orucunu açacağımız iftar vakti, akşam ezanı vaktini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak anında öğrenebilirsiniz.
İFTAR DUASI
Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur: " Üç kimsenin duası reddolunmaz" iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası, Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve" izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim" diye yemin eder.''
Sevgili Peygamberimizi Hazreti Muhammed, iftar vakti orucunu açarken "Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." diye dua ederdi.
Peygamberimizin ettiği iftar duasının Türkçe manası "Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum."
Peygamberimiz orucunu açtıktan sonra ise "Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti." derdi.
TRT ekranlarında Nur Subaşı'nın seslendirdiği iftar duası:
Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabbim! Beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.
UZMANINDAN RAMAZAN'DA BESLENME TAVSİYESİ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, ramazanda doğru ve sağlıklı beslenmeye ilişkin yaptığı açıklamada, bayrama sağlıkla erişebilmek için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında değişen beslenme düzeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemine dikkati çeken Akyüz, beslenme düzenindeki değişikliklere ve sıvı tüketiminin azalmasına bağlı olarak kabızlığın ramazanda sık görülen bir sindirim problemi olarak öne çıktığını aktardı.
Doç. Dr. Akyüz, kabızlığı önlemek için iftarda posa içeriği yüksek kuru baklagiller, salata, sebze gibi besinler tüketilmesi, sahur ve iftar sonrasında ise meyvenin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
İFTARDA BİR ANDA YÜKLENMEK DOĞRU DEĞİL!
Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, gün boyu çok uzun süre aç kalmaya bağlı olarak düşen kan şekerinin etkisiyle iftarda bir anda fazla miktarda, yağlı ve kalorili besin tüketimi eğilimi olduğunu, bunun önüne geçebilmek için haftalık olarak iftar menüsünün tok karnına planlanmasının, çok fazla çeşit ve sağlıksız tercihler yapılmasını engellemeye yardımcı olabileceğini aktardı.
SU TÜKETİMİNE DİKKAT!
SBÜ Öğretim Üyesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Niyazoğlu da artan sıcakların oluşturacağı susuzluk hissinin giderilmesinde tuz oranının azaltılmasının, bol sıvı tüketiminin iftar ve sahur arası dönem boyunca sağlanmasının ve özellikle mide-bağırsak problemleri yaşayanlarda baharat tüketiminin kısıtlanmasının uygun olacağını anlattı.
Son Dakika › Güncel › İstanbul Ramazan İmsakiyesi 2019: İftara Ne Kadar Kaldı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?