İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamında, Kadıköy Gitarcafe'nin katkılarıyla Argos Kültür Sanat tarafından düzenlenen 2010 yılının en sıra dışı, en keyifli sanat projelerinden ismet sıral yaratıcı müzik atölyesi 29 temmuz perşembe günü başlıyor.
11 günde toplam 41 etkinliğe sahne olacak ISCMS 2010'un programı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un ev sahipliğinde, 27 Temmuz Salı günü, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısında detaylarıyla açıklandı.
29 Temmuz - 8 Ağustos tarihlerinde ilk olarak santralistanbul'da etkinliklerine başlayacak olan ISCMS, daha sonra Sepetçiler Kasrı, Heybeliada, Eminönü Üstgeçidi gibi şehrin farklı alanlarında gerçekleştirilecek.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamındaki İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi birbirinden ilginç konserleri, müziğin ustalarıyla genç yetenekleri buluşturan atölye ve seminerleriyle izleyici ve öğrencilerin karşısına çıkıyor.
Aralarında Karl Berger, John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, Mehmet Erenler, Erkan Oğur, Oğuz Büyükberber, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk Tekbilek, Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 60'ı aşkın sanatçıyı buluşturan öğrenim ve festival etkinliklerinin geniş katılımlı tanıtımı, 27 Temmuz Salı günü, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısında detaylarıyla açıklandı.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un ev sahipliğinde düzenlenen, İstanbul 2010 AKB Ajansı Müzik Yönetmeni Garo Mafyan, İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi Proje Direktörü Dost Kip ve İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi Müzik Direktörü Sumru Ağıryürüyen'in de katılımıyla düzenlenen toplantıya, "Seyyar Satıcılar Sahnede" konserinin müzik yönetmenlerinden CMS'in kurucusu Karl Berger ve Eminönü üstgeçidinde "İstanbul'u Çalıyoruz" konserini yönetecek Adam Rudolph da katılarak projeler hakkında açıklamalarda bulundu.
İstanbullulara Açık Davet
İstanbul 2010 AKB Ajansının müziğin her dalında farklı projelerle sanatseverlere ulaştığını ifade eden İstanbul 2010 AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, operadan caza, onlarca farklı müzik projesiyle yola devam ederken, İsmet Sıral gibi önemli bir ismin izinde düzenlenen etkinliklerin İstanbullulara farklı bir tecrübe yaşatacağını inandıklarını ifade etti. Kurt, tüm İstanbullulara kentin farklı noktalarında düzenlenecek etkinliklere katılma çağrısında bulundu.
Her bir konser, başlı başına bir proje
ISCMS Direktörü Dost Kip, yaz okulu ve festivalin önümüzdeki yıllarda da sürdürülerek dünyada yaratıcı müziğin yeni cazibe odağı haline gelmesinin her şeyden önemli olduğunu vurguladıktan sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "ISCMS 2010 konserleri, her birinin hazırlık süreci aylar, hatta yıllar öncesine uzanan başlı başına birer proje niteliğinde. Örneğin seyyar satıcılarla geliştirilen proje için onlarca öğrenci aylar süren araştırmalar yaptı ve bu çalışmanın arşiv değeri de sosyolojik anlamda ortaya koydukları da tarihi önem taşıyor.
Eminönü üstgeçidinde 27 kişilik dev bir orkestranın şehir sesleriyle müzik yapacağı "İstanbul'u Çalıyoruz" etkinliği ve bunu izleyen "Üstgeçidin Üstüne" konserleri de birer ilk niteliğinde. John Zorn, Marc Ribot, Trilok Gurtu, Dawda Jobarteh, Ömer Faruk Tekbilek gibi ustaların katılacağı "Kültürler Arası Doğaçlamalar" konseri ise farklı geleneklerden müziklerin dinleme, anlama ve yorumlama esasına dayalı olarak müzik sofrasına taşınacağı çok özel bir proje."
ISCMS Müzik Direktörü Sumru Ağıryürüyen ise "ISCMS, yalnızca bir festival ya da müzik okulu değil, müziği bütün anlamlarıyla kucaklamaya çalışan, bu anlama dair sorular soran bir etkinlik aynı zamanda. Türkiye'den ve dünyadan müzisyenlerin ve öğrencilerin hep birlikte nefes alacakları bir başka müzik hali. En deneyimlisinden en deneyimsizine, seyyar satıcısından dinleyicisine, değdiği dokunduğu herkeste sonraya bir şeyler bırakacak bir 11 gün yaşayacağız birlikte." sözleriyle ISCMS'in farklı yapısına dikkat çekti.
Bu Programda Yok Yok!
ISCMS 2010, aralarında Karl Berger, John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, John Lindberg, Kenny Wessel, Rahman Jamaal, Dawda Jobarteh, Oğuz Büyükberber, Erdem Helvacıoğlu, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk ve Ahmet Hacı Tekbilek, Mehmet Erenler, Mehmet Üçer, Ahmet Özden, Orhan Osman, Erkan Oğur, Mutlu Torun, Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan, Alper Maral, Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 50'yi aşkın sanatçıyı ağırlayacak.
İstanbul'un müzikte yaratıcılığın yeni platformu olmasını hedefleyen ISCMS 2010'un 11 günlük benzersiz programında; farklı temalarıyla 8 büyük konser, 23 atölye ve seminer, pek çok grup çalışması ve konferans yer alıyor.
Seyyar satıcılar sahneye, yıldız sanatçılar üstgeçide!
Yaşamlarını güçlü hançerleriyle kazanan İstanbul'un emektar seyyar satıcılarını usta müzisyenler eşliğinde sahneye taşıyan "Seyyar Satıcılar" temalı konser, karadan ve denizden yükselen şehir seslerinin yıldız sanatçılar tarafından yerinde ve canlı olarak yorumlanacağı Eminönü'ndeki "İstanbul'u Çalıyoruz" ve Sepetçiler Kasrı'ndaki "Üstgeçidin Üstüne" etkinlikleri, dünyanın farklı müzikal geleneklerini Anadolu'nun sesleriyle buluşturan "Kültürler Arası Doğaçlamalar" konseri, çarpıcı projelerden yalnızca birkaçı.
Öğrenciler usta müzisyenlerle aynı sahnede
ISCMS 2010, katılım için başvuran yerli ve yabancı öğrencilerin usta sanatçılarla birlikte çalma ve önümüzdeki yılın projelerini biçimlendirme olanağı bulacağı zengin atölye çalışmaları ve disiplinler arası seminerlerle pek çok ilkin kapısını aralayacak. Araştırma ve altyapı çalışmalarına Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi'nden öğrencilerin de katıldığı tematik konserler için İstanbul'un dört bir yanından çok özel ses ve nida kayıtları alınarak bir arşiv ve belgesel çalışması yürütülüyor.
Son Dakika › Güncel › İstanbul, Müziğin Başka Türlüsüne Hazır! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?