İşgal altındaki Batı Şeria'nın farklı vilayetlerinde İsrail'in elindeki Filistinlilerin naaşlarının iadesi talebiyle gösteri düzenlendi.
Filistin Esirler Cemiyeti'nin çağrısı üzerine düzenlenen gösterilere, hükümet ve sivil kurum temsilcileri ile aktivistlerin yanı sıra İsrail ordusu tarafından öldürülenlerin yakınları ve cenazeleri alıkonulan Filistinlilerin aileleri katıldı.
Ramallah'taki El-Em'ari Kampı önünden başlayarak Kudüs'ün kuzeyindeki Kalandia kontrol noktasına doğru ilerleyen kabalalık, İsrail ordusuyla çıkan olaylar sonrasında gösteriyi sona erdirdi.
Gösteriye, 20 Aralık'ta cezaevinde ölen ve İsrail'in naaşını alıkoyduğu Nasır Ebu Hamid'in annesi Latife Ebu Hamid öncülük etti.
Ebu Hamid'in annesi Latife, yürüyüş sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, en büyük amacının oğlunun cenazesini alıp gömmek olduğunu söyledi.
Latife, "Çocuklarımızı istiyoruz. Oğlumu morgdan çıkarsınlar onu kucaklamak ve sarılmak istiyorum. Onu öpüp gömmek istiyorum." diye konuştu.
Yürüyüşe katılanlardan onlarca kişi Ramallah'ın güneyindeki Kalendiya askeri kontrol noktasına ulaştı.
Bir görgü tanığı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kontrol noktasındaki İsrail ordusunun göstericileri dağıtmak için yoğun bir şekilde gaz bombası kullandığını söyledi.
Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Doğuş (Mehd) Kilisesi önünde de İsrail'in alıkoyduğu naaşların Filistinlilere teslim edilmesi için gösteri düzenlendi.
Filistin Esirler Cemiyeti Sözcüsü Emced en-Neccar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün El Halil, Beytüllahim, Ramallah ve Tulkerm vilayetlerinde organize edilen gösteriler ve yürüyüşler, cenazeleri alıkonulan şehit ailelerinin bir zaferi olarak düzenleniyor." dedi.
Neccar, yürüyüş ve gösterilerin amacının, " Birleşmiş Milletler, uluslararası kurumlar ve Kızıl Haç'ın hasta tutukluların serbest bırakılmasındaki başarısızlığının ardından" Filistin sokaklarını seferber etmek olduğunu belirtti.
Sözcü Neccar, "Naaşların İsrail hükümeti tarafından şantaj kartı olarak kullanılması çok tehlikeli bir meseledir. Halk gerektiği gibi hareket etmeli." diye konuştu.
Şehit Naaşlarını Geri Alma Ulusal Kampanyası, 2015'ten bu yana İsrail askerleri tarafından öldürülen ve cenazeleri alıkonulan Filistinlilerin sayılarının 118 olduğunu, 256 cenazenin ise "Rakam Mezarlığı" olarak isimlendirilen mezarlıkta olduğunu belirtiyor.
İsrail Yüksek Mahkemesi, 2019'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinlilerin cenazelerinin alıkonulması uygulamasının "esir takasında pazarlık konusu yapmak için sürdürülmesi" yönünde karar vermişti.
İsrail, Hamas'ın 2014'ten bu yana ikisi asker toplam 4 İsrailliyi elinde tuttuğunu savunuyor.
Son Dakika › Güncel › Filistinliler, İsrail'in alıkoyduğu yakınlarının cenazelerini istiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?