4 saatlik ateşkesin ardından İsrail ordusu, Gazze'nin doğusunda saldırıya başladı. İsrail ordusunun, Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 17 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 200 kişinin yaralandığı bildirildi.
"KADIN VE ÇOCUKLAR DA ÖLDÜ"
Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş uçaklarının, Şucaiyye'deki pazar yerine düzenlediği saldırıda arasında kadın ve çocukların da bulunduğu 17 kişinin yaşamını yitirdiğini, 200 kişinin yaralandığını belirtti.
İsrail'in sivillere yönelik işlediği katliamlara bir yenisini daha eklediğini dile getiren Kudra, enkaz altında kalanları çıkarma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
BÖLGEDE PATLAMALAR YAŞANDI
Görgü tanıkları da çarşıda yer alan dükkanlarda saldırının etkisiyle yangın çıktığını ve bölgede patlamaların meydana geldiğini aktardı.
İsrail ordusunun, 20 Temmuz Pazar günü aynı mahalleye düzenlediği saldırılarda, arasında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 70'ten fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 400'ün üzerinde kişi yaralanmıştı.
4 SAATLİK ATEŞKES İLAN EDİLDİ
Öte yandan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Ramazan Bayramı'nın üçüncü gününde de devam etti.
Bayramın üçüncü gününde Gazze Şeridi'ndeki bazı bölgelere 15:00-19:00 arasında insani yardımların geçişi için 4 saatlik ateşkes ilan eden İsrail, gece yarısından ateşkesin başladığı 15:00'e kadar düzenlediği saldırılarda 54 kişinin ölümüne neden oldu. Son saldırılarla, şu ana kadar hayatını kaybeden Filistinli sayısı bin 283'e, yaralı sayısı ise 7 bin 170'e yükseldi.
HAMAS: 4 SAAT YARALILARIN TAHLİYESİNE YETMEZ
Hamas, çatışma alanlarını kapsamadığı için İsrail'in ilan ettiği 4 saatlik insani ateşkeste yaralıların tahliye edilemeyeceğini belirtti.
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ateşkes çatışmaların yaşandığı Gazze Şeridi sınırını kapsamıyor. Bu nedenle yaralılar bundan faydalanamayacak" denildi.
Açıklamada, "söz konusu ateşkesin bir değeri olmadığı ve propaganda amacı taşıdığı" ifade edildi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde sıcak çatışmaların dışında kalan bölgelere yönelik askeri operasyonlarını 15:00-19:00 arasında durdurduğunu ve insani yardım geçişine izin verileceğini açıklamıştı.
Gazze Şeridi'nde İsrail'in aralıksız devam eden saldırıları nedeniyle özellikle Han Yunus, Beyt Hanun ve Şucaiyye'de arama kurtarma faaliyeti yapılamıyor. Saldırılarda yaralananlar ve hayatını kaybedenler bölgeden çıkarılamıyor.
İSRAİL OKUL VE CAMİLERİ HEDEF ALDI
Ateşkes öncesi Gazze'deki 5 cami ile bir BM okulunu bombalayan İsrail ordusu, 7 Temmuz'dan bu yana 70'in üstünde camiye hasar verdi, bunlardan 20'si tamamen yıkıldı.
Ordudan yapılan açıklamada, dünkü operasyonlarda Gazze'de 75 noktanın hedef alındığı belirtilerek, gözetleme yeri, tünel girişi ve silah deposu olarak kullanıldığı öne sürülen 5 caminin savaş uçaklarıyla vurulduğu ifade edildi.
Gazze'nin kuzeyindeki Ulusal İslam Bankası, ticari alan ve dükkanların da bulunduğu bölgeleri bu gece yarısından sonra bombalayan ordu, Filistinli sığınmacıların bulunduğu Gazze'deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) bağlı bir okula da saldırı düzenledi. Saldırıda, 15 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
"20 ASKERİ HAVAYA UÇURDUK"
Öte yandan, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, Gazze'nin Han Yunus kentinde İsrail özel kuvvetlerinin bulunduğu binaya düzenlediği saldırıda 20 İsrail askerinin öldüğü veya yaralandığı bildirildi.
İsrail devlet radyosunda yer alan habere göre ise Gazze'nin kuzeyine havan topu düşmesi sonucu 5 İsrail askeri yaralandı. Yaralıların tedavi için İsrail'in güneyindeki hastanelere kaldırıldığı belirtildi.
İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri de Kudüs'ün Hedasa bölgesine roket attıklarını ve roketin düşmesinin ardından bölgede yangın çıktığını duyurdu.
TÜNEL GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA
İsrail ordu sözcüsü Moti Almoz, İsrail'in Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, El-Aksa televizyon kanalının yayınladığı, Kassam Tugaylarına bağlı milislerin bir tüneli kullanarak askeri karargaha girdiği ve buradaki askerleri öldürdüğüne ilişkin görüntüler hakkında soruşturma açıldığını söyledi.
GAZZE'DEKİ SALDIRILARA TEPKİLER
ABD, Gazze’deki tek elektrik santralinin ana yakıt tankının vurulmasına "sert tepki" gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Gazze’de elektrik santraline düzenlenen saldırıya ilişkin, “Zararın boyutunu tespit etmeye çalışıyoruz. Gazze’de azalan elektriğin, özellikle acil servislerden dolayı, insanlar üzerindeki etkisinden derin endişe duyuyoruz. Tüm taraflara, bu tür tesislerin doğasına riayet etmeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Psaki, halihazırda elektrik santraline yönelik saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini teyit edemeyeceklerini kaydetti.
Gazze'de görevini fiili olarak sürdüren Filistin hükümeti Sağlık Bakanı yardımcısı Dr. Yusuf Ebu Riyş ise Gazze Şeridi'ndeki tek elektrik santralini vurması üzerine ciddi enerji sıkıntısı yaşanan hastanelerdeki yüzlerce ağır yaralının ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
ABD’nin başkenti Washington’da, Codepink adlı sivil toplum kuruluşu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin evi önünde yaptığı protestoda, Kerry'den İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya karşı dik durmasını istedi.
Filistin İçişleri Bakanlığı ise Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA'ya İsrail saldırılarına karşı sessizliğini bozma çağrısında bulundu.
TÜRKİYE'DEN TEPKİLER
Bayramlaşma programı esnasında Gazze'de yaşanlarla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, günlerdir Gazzeyle ilgili yoğun temas halinde olduklarını belirtti.
Gazze'ye sahip çıkmanın en asli görevlerinden olduğunu, bu konuda 24 saat süren bir diplomasi trafiği içinde olduklarını belirten Davutoğlu, "Gazze huzura ulaşana kadar, Gazzeli bebekler annesinin kucağında rahat bir uyku uyuyana kadar, Gazzeliler onurlu bir şekilde istiklaline kavuşana kadar Türkiye'nin Gazze'ye ve Filistin'e verdiği destek sürecek"dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Gazze'de yaşanan olayların büyük bir trajedi olduğunu ifade ederek, "Bu bir devlet terörüdür, bir katliamdır. Soykırım kelimesinden hoşlanmıyorlar ama yaptıklarını tarif edecek veya söyleyebilecek başka bir kelime bulmak mümkün değil" diye konuştu.
ÜÇ ÜLKE BÜYÜKELÇİSİNİ ÇEKTİ
İsrail ise Gazze’ye saldırıları sonrası El Salvador, Peru ve Şili’nin istişarede bulunmak üzere Tel Aviv büyükelçilerini geri çağırma kararını "derin hayal kırıklığı" olarak niteledi.
Medya-İş Sendikası, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılarında aralarında AA'nın da bulunduğu basın ofislerinin yer aldığı binaya yapılan saldırıyı kınamak adına İsrail'e ve tüm dünyadaki basın meslek örgütlerine mektup gönderdi
TÜRK-İŞ İSRAİL MALLARINI BOYKOT EDECEK
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İsrail markalı ürünlerle ilgili boykot kararı aldıklarını, konuyla ilgili genelgeyi teşkilatlara gönderdiklerini belirterek, "Sessiz kalan kurum ve ülkelerin sesini çıkartmaları, yaptırım uygulaması için dünyadaki tüm kitle örgütlerine ve 210 ülkeye yazı gönderdik" dedi.
ALMANYA'DAN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsrail ve Filistinlileri "derhal insani yardım sağlanması için acil ateşkes yapmaları" çağrısında bulundu.
Öte yandan Avrupa- Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin yüzde 82'sinin sivil olduğunu bildirdi.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) da Gazze'de evlerini terk eden Filistinlilerin sayısının 180 bini aştığını ve bazı bölgelerde sığınmacıların barındırıldığı UNRWA okullarında maksimum kapasiteye ulaşıldığını duyurdu.
GAZZE'DE RAHATSIZLANAN KIZLAY PERSONELİ TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ
Türkiye'nin Gazze'ye yardımlarını ulaştırmak için bölgede bulunan Türk Kızılayı personeli Serhat Şaylan, "akciğerinde oluşan enfeksiyon" nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na ait uçakla ülkeye getirildi.
Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç ile Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında yaralanan ve Kudüs'teki Makaset Hastanesi'nde yaşam savaşı veren 15 hastayı ziyaret etti.
BM kararlarına daha önce defalarca uymamış olan İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.
Gazze'de hastalanan ve tedavisi için Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Türkiye'ye getirilen Türk Kızılayı personeli Serhat Şaylan'ın şu an hayati tehlikesinin bulunmadığı, ancak tedavisinin devam ettiği belirtildi.
Türk Kızılayı Uluslararası Programlar Müdürü Seval Güzelkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin bugün Şaylan'ı hastanede ziyarete gittiğini belirterek, "Düne göre daha iyi gözüküyor, yorgunluğu da azalmaya başladı" dedi.
KABLOSUZ AĞ ZARAR GÖRDÜ
İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki kablosuz iletişim ağının yüzde 80’inin çalışamaz halde olduğu ve bu nedenle milyonlarca dolar zarar oluştuğu bildirildi.
AA muhabirine konuşan Gazze’deki tek GSM operatörü Paltel Group (Filistin Telekomünikasyon Grubu) İcra Kurulu Başkanı Ammar el-Akr, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar neticesinde kablosuz iletişim ağının yüzde 80’inin çalışamaz hale geldiğini ve bu durumun şirkete onlarca milyon dolar zarar getirdiğini söyledi.
Gazze Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil AA muhabirine dün yaptığı açıklamada, "İsrail'in Gazze’deki tek elektrik santralinin ana yakıt tankerini vurması üzerine üretim tamamen durdu" demişti.
Son Dakika › Güncel › İsrail 4 Saatlik Ateşkesin Ardından Tekrar Şucaiyye'yi Vurmaya Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (7)