Ocak ve şubat ayında beklenen yağışların yetersizliği, ülke genelinde olduğu gibi Isparta'da da baraj ve göletlerde su seviyesinde azalmaya neden oldu.
DSİ'nin yaptığı ölçümlere göre, 2013'te göletlerde doluluk oranı yüzde 79, barajlarda yüzde 63,7 iken, bu dönem barajlarda yüzde 54,6, göletlerde yüzde 42,5 doluluk oranı görüldü.
2013 yılına göre, su seviyesi Eğirdir Gölü'nde yüzde 87, Kovada Gölü'nde yüzde 89, Beyşehir Gölü'nde yüzde 78, Gölcük'te yüzde 62 olarak ölçüldü. 2014 yılı Şubat ayı itibariyle Eğirdir Gölü yüzde 85, Kovada Gölü yüzde 78, Beyşehir Gölü yüzde 77, Gölcük yüzde 61 doluluk oranına sahip.
DARIDERESİ'NDE DURUM
2013'te doluluk oranı yüzde 94 olan Isparta merkez ilçenin içme suyu kaynağı Darıderesi Göleti'nde bu yıl doluluk oranı yüzde 54'e geriledi. Bunun nedeni Eğirdir pompaj istasyonundaki yenileme çalışmaları nedeniyle Isparta Belediyesi'nin içme suyu kaynağı olarak buradan daha çok su çekmesi gösterildi. Bunun dışında barajlarda 2013 yılında Örenköy yüzde 100, Uluborlu yüzde 63, Dedeçam yüzde 100, Çarıksaraylar yüzde 54 doluluk seviyesindeyken, 2014'te Örenköy yüzde 100, Uluborlu yüzde 37, Dedeçam yüzde 86, Çarıksaraylar yüzde 30 doluluk seviyesinde ölçüldü.
TASARRUFLU SU KULLANIMI
DSİ 18. Bölge Müdürü Mustafa Altunok, dünyada ve Türkiye'de özellikle küresel ısınma ve suyun bilinçsiz kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kuraklık tehlikesine karşı çeşitli tedbirlerin alınması gerekliliğinin ortaya çıktığını söyledi. Yapılan araştırma ve çalışma sonuçlarında tasarruf önlemlerinin ön plana çıktığını anlatan Altunok, şöyle konuştu: "Bu sebeple biz DSİ olarak, kapalı borulu şebekenin damlama sulamanın su tasarrufu sağlaması ve bitkinin suyu alımı kolaylaştırması yönünden diğer yöntemlere göre daha avantajlı olduğunu gördük ve projelerimizi buna göre entegre ettik." Altunok, önümüzdeki bahar ayları yağışlarıyla ortalama olarak şuanda Isparta için ciddi bir tehlike olmadığını iletti.
SORUN YOK DİYEMEYİZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen de, yağış beklentisi içinde olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kuraklık eylem kurulu toplandı, gereken tedbirler alındı. Şu an 'Kuraklık var' demek için çok erken. Ekim, Kasım, Aralık aylarında Isparta'nın aldığı yağış miktarı için iyi diyebiliriz. Mart ve Nisan ayında beklenen yağışların gelmesiyle risk durumu ortadan kalkacaktır. Şu an için bitkilerde ölüm yok. Ancak bu yarın olmayacak anlamına gelmez. Isparta için bir sorun yok diyemeyiz. Yağış bekliyoruz. Kuraklık eylem kurulu tarafından alınan tedbirler uygulanmaya başladı. Isparta'nın az da olsa bu durumdan etkileneceğini düşünüyoruz." - ISPARTA
Son Dakika › Güncel › Isparta'da Barajlarda Su Seviyesi Düştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?