Aslı Aral - Tarihi ve doğal güzellikleriyle Avrupa'da ayrı bir yere sahip olan İskoçya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ağırlamaya hazırlanırken, bu ziyaret çerçevesinde iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı Gül, 1-3 Kasım günlerindeki İskoçya temasları çerçevesinde, "Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu"na katılacak. İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı ve İşçi Partili milletvekili Jack Straw'un eş başkanlığını yürüttüğü forum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında İngiltere'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında kurulmuştu.
Bu yıl üçüncüsü yapılacak forumla Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki işbirliği alanlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.
Forumun, İngiltere yerine İskoçya'da yapılacak olması ayrı bir önem taşıyor. Birleşik Krallık'ın kuzeyinde yer alan ve yaklaşık 5 milyon 300 bin kişinin yaşadığı İskoçya, son dönemde ekonomileri gelişmekte olan ülkelere yönelik ciddi bir açılım politikası izlerken, Türkiye ile de ticari ve ekonomik ilişkilerini artırmayı hedefliyor. Bu çerçevede, Türkiye'nin Ticaret Müşavirliği 2011 yılının sonundan bu yana Londra'nın yanı sıra İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da da faaliyet gösteriyor.
Türkiye ihracat açısından İskoçya'nın 29'uncu, ithalat açısından ise 10'uncu sıradaki ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Türkiye'nin geçen yıl İskoçya'ya ihracatı yaklaşık 170 milyon dolar, ithalatı ise 235 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Son olarak, İskoçya'nın önde gelen şehirlerinden Stirling ile Keçiören Belediyesi arasında 8 Nisan 2013 tarihinde Stirling Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen imza töreni ile kardeş şehir ilişkisi kuruldu. Kardeş şehir projesi çerçevesinde, Stirling Üniversitesi ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi arasında öğrenci değişim protokolü de imzalandı.
Bağımsızlık referandumuyla gündemde
İskoçya, 18 Eylül 2014 tarihinde yapılacak bağımsızlık referandumuyla son dönemde adından sıkça söz ettiriyor. İskoç halkına gelecek yıl yapılacak kamuoyu yoklaması ile "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek.
Londra ile Edinburgh geçen yıl ekim ayında, referandumun yapılmasıyla ilgili "Edinburgh Anlaşmasına" imza koymuştu. İngiltere Başbakanı David Cameron ile İskoçya'daki bölgesel hükümetin başkanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, referandumda İskoç halkına bağımsızlıkla ilgili cevabın "evet" ya da "hayır" olacağı tek soru yöneltilmesi ve İskoçya'da halk oylamasına 16 yaş üzerindeki herkesin katılabilmesi konularında uzlaşma sağlamıştı.
Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) referandumu, İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı 2014 yılında yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor. Ancak özellikle ekonomik olarak oluşabilecek belirsizlikler dolayısıyla İskoçya'nın bağımsızlığına karşı olanlar da bulunuyor.
"İskoçya dendiğinde akla kilt giyen erkekler ve Cesur Yürek geliyor"
Türkiye ve İskoçya arasında başta yükseköğretim ve yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere çeşitli alanlarda ikili işbirliğinin geliştirilmesi imkanları bulunuyor.
Bu çerçevede Türk Hava Yolları (THY) da İskoçya'daki operasyonunu büyüten kurumlar arasında yer alıyor. THY Edinburgh Müdürü Serhat Sarı AA'ya yaptığı açıklamada, 20 Mayıs 2013 tarihinden bu yana Edinburgh ile İstanbul arasında her gün uçak seferlerinin yapıldığını söyledi. Sarı, "Taşıdığımız yolcu profiline bakıldığında çok geniş bir yelpaze görmekteyiz. Türkiye'ye tatile giden İskoç vatandaşları, Türkiye ve ötesine seyahat eden iş adamları, ülkelerini ziyaret eden etnik yolcular ve öğrenciler bunlardan başlıcalarıdır" diye konuştu.
"Edinburgh gerçekten çok özel bir şehir. İskoçya dendiğinde aklıma ilk olarak kilt giyen erkekler ve Cesur Yürek (Braveheart) geliyordu ama İskoçya bundan çok daha fazlası" diyen Sarı, Edinburgh'un Avrupa'nın en eski başkentlerinden biri olduğunu, tarihi ve doğal dokusunu hiç kaybetmediğini anlattı. Her yıl birçok festivale ev sahipliği yapan İskoçya'da, Edinburgh Üniversitesi gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden birinin bulunduğunu belirten Serhat Sarı, THY'nin uçuşlarına gösterilen talebe de değindi.
Sarı, şöyle devam etti:
"Edinburgh seferlerine olan talepten gayet memnunuz, yüzde 80 doluluk oranımız var. Birleşik Krallık'ta Londra'dan sonra ikinci başkonsolosluğumuzun Edinburgh'ta açılacak olması dolayısıyla İskoçya ile siyasi ve ticari ilişkilerimiz daha da ivme kazanacaktır. Biz de THY olarak, şartlar olgunlaştıkça seferlerimizi daha da artırmayı hedefliyoruz."
Edinburgh'da başkonsolosluk
Türkiye bu yıl, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da Başkonsolosluk açma kararı aldı. Başkonsolosluğun gelecek yıl içerisinde faaliyete geçmesi amaçlanıyor.
İskoçya'da yaklaşık 2 bin 500 Türkiye doğumlu kişi yaşıyor. 1960'lı yıllardan itibaren İskoçya'ya göç etmeye başlayan Türk vatandaşları genellikle küçük esnaf (terzi ve berber), lokanta işletmecisi veya kalifiye işçi olarak çalışıyor. Diğer yandan İskoçya'nın önde gelen yükseköğretim kurumları olan Edinburgh, Glasgow ve Aberdeen üniversitelerinde akademisyen ve araştırma görevlisi olarak görev yapan Türk vatandaşları da bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iki gün boyunca temaslarda bulunacağı İskoçya, kilt giyen erkekleri ve Oscar ödüllü "Cesur Yürek" filmine de konu olan İskoç savaşçı William Wallace'ın memleketi olarak bilinmesinin yanı sıra "gayda" isimli milli çalgısı, yeşil dağları ve uzun tüylü büyükbaş hayvanlarıyla da tanınıyor. - London, City of
Son Dakika › Güncel › İskoçya, Cumhurbaşkanı Gül'ü Ağırlamaya Hazırlanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?