İskep Projesi'nde Yapılan Çalışmalar Kamuoyu ile Paylaşıldı - Son Dakika
Güncel

İskep Projesi'nde Yapılan Çalışmalar Kamuoyu ile Paylaşıldı

İskep Projesi\'nde Yapılan Çalışmalar Kamuoyu ile Paylaşıldı

Dezavantajlı bireylerin istihdam yoluyla ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının sağlanması amacı ile yürütülen İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında Trabzon’da bugüne kadar yapılan çalışmalar düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

10.05.2016 13:38

Dezavantajlı bireylerin istihdam yoluyla ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının sağlanması amacı ile yürütülen İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında Trabzon'da bugüne kadar yapılan çalışmalar düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda İSKEP Teknik Destek Ekibi Temsilcisi Mustafa Akkaya, düzenlenen toplantıda bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ağustos 2014 yılı itibariyle başlayan projesinin sonlanmak üzere olduğunu ve kalıcı bir ofis haline geldiğini kaydeden Akkaya, proje ile Türkiye'de rekor derece başarı sağladıklarını ifade etti.

Akkaya, MDİS yazılım sistemine 900 dezavantajlı bireyin kayıt edildiğine dikkat çekerek, "Proje tarafından yazılmış ve sürdürebilir hale gelmiş olan MDİS yazılım sistemine 900 dezavantajlı birey kayıt edilmiştir. Bu bireyler, projemizin amacına uygun çalışabilir durumda şiddet gören kadınlar, yoksullar ve engelli bireylerdir" ifadelerini kullandı.

Kayıtların oluşturulması esnasında 2 bin 750 kişi ile görüşme sağlandığına dikkat çeken Akkaya, "Kayıt altına alınmış olan bireylerin tamamının İŞKUR kayıtları yapılmıştır. 116 dezavantajlı birey çalışma hayatına kazandırılmıştır. 100 dezavantajlı birey iş eğitimi olan 'oryantasyon eğitimlerimizden' yararlanmıştır. 28 dezavantajlı birey 'girişimcilik eğitimlerimizden' yararlanmış olup, 16 girişimcimiz iş yeri açma başvurularını uzmanımızın koçluğunda yapmış bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Akkaya, "16 iş yeri açacak olan girişimcilerden 7'si işyeri açılışını yapmıştır. Bu işyerlerinden bir tanesi Trabzon'umuzun özelliğini taşıyan 'Gümüş Kazaziye' ve 'Hasır' üzerinedir. 'Trabzone' markasını alıp dünyaya açılmaları sağlanmıştır. Trabzone markasını 3 girişimci kadınımız ortak olarak kurmuştur. Bu vesileyle 9 girişimcimiz işyerini açmıştır" dedi.

"TANITIMLARIMIZ VESİLESİYLE SADECE DEZAVANTAJLI BİREYLERİN DEĞİL, DİĞER VATANDAŞLARIN DA BİLGİLENDİRİLMESİ SAĞLANMIŞTIR"

Proje ile Türkiye'de rekor derecede bir başarı sağlandığını ifade eden Akkaya, sözlerine şu şekilde devam etti: "Türkiye'de KOSGEB kapsamında verilen girişimcilik eğitimlerinin sonucunda açılan iş yeri oranının üzerinde projemiz kapsamında Trabzon'da açılan işyeri sayısı olarak Türkiye genelinde rekor derecesinde bir başarı sağlamış durumdayız. Tanıtımlarımız vesilesiyle sadece dezavantajlı bireylerin değil, diğer vatandaşlarında bilgilendirilmesi sağlanmıştır. Kurumlara, ilçe belediye personeline, Büyükşehir Belediyesi'nin personeline, STK'lara, halkımıza 20 adet bilgilendirme toplantısı ile sunumlar gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılara toplamda bin 233 kişi katılım sağlanmıştır. Engelli STK'ları ile eğlenceli 2 etkinlik düzenlenmiş ve toplam 521 kişinin katılımı gerçekleşmiştir."

Akkaya, "2015 Nisan ve Temmuz aylarında 2 adet Yerel Medya Semineri düzenledik. Kurulan İSKEP ekibine 2 koordinatör haricinde 12 belediye personelini içine alan 4 adet modül 'sosyal içerme ve iletişim' dersleri aldırılmıştır. Belediyemizde 8 Mart 2015 'Dünya Kadınlar Günü' konferansı ve 2016 yılı itibariyle '360 Derece Engellilerle İletişim' konulu seminerler düzenlenmiştir. Toplam 625 kişi katılım sağlanmıştır. Proje kapsamında ofisimize gönderilecek olan materyallerin büyük çoğunluğu yüklenici firmalar tarafından gönderilmiştir. Şehrimizde ilçeler dahil kurumlarla, iş verenlerle ayrıca vatandaşlarla birebir görüşme sonucunda işsizlik sorununu ele alan 2 ayrı anket düzenlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Kadın boyacılar ve dekorasyon ustası yetiştirmeye başlayacaklarını kaydeden Akkaya, "Dezavantajlı bireylere meslek kazandırmak amacıyla 30 bireye meslek edindirme kursu verilmeye başlanmıştır, bu meslekler içinde İŞKUR ile birlikte 15 Haziran itibarıyla kadın boyacılar ve dekorasyon ustası yetiştirmeye başlanacaktır. 200 dezavantajlı bireye temel bilgisayar eğitimleri verilmeye başlanmıştır. Biz Trabzon'umuzda bütün kurumlarla oryantasyonu ve işbirliğini sağlamış durumdayız" diye konuştu.

Sunumun sonunda projeye destek sağlayan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, İl Sosyal Yardımlaşma Vakfı, İl Halk Eğitim Müdürlüğü, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ortahisar Halk Eğitim Müdürlüğü, Ortahisar İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu ve Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Hacı Kaya'ya projeye katkılarından dolayı plaket verildi. Toplantıda ayrıca Proje Basın ve Halkla İlişkiler Uzmanı Nihal Togo bir sunum yaptı.

İSTİHDAM İÇİN KOORDİNASYON VE EĞİTİM PROJESİ (İSKEP) NEDİR?

İSKEP, dezavantajlı bireylerin istihdam yoluyla ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının sağlanması amacı doğrultusunda Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın İnsan Kaynaklarını Geliştirme Operasyonel Programı (İKG OP) kapsamında geliştirilmiş bir projedir.

Bursa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Trabzon ve Van büyükşehir belediyeleri ile Kars Belediyesi, Ankara Altındağ ve Keçiören, Bursa Yıldırım, Mersin Toroslar ilçe belediyelerinde eş zamanlı yürütülen proje ile dezavantajlı bireylere yönelik sosyal destek ve istihdam hizmetlerinin koordinasyonu ve hizmet sunumuna ilişkin yeni bir model oluşturulması hedeflenmektedir.

Ağustos 2014'ten bu yana uygulaması devam eden proje kapsamında pilot belediyelerde 12 personel ve 2 koordinatör ile çalışacak olan "Sosyal Hizmetler Destek ve İstihdam Rehberliği Birimleri" faaliyete geçirilmiştir. Bu birimler, vatandaşların ihtiyaçlarını anlamak, bu ihtiyaçları bireylerle görüşmek ve bireysel yönlendirme sağlamak için erişilebilecek yerel ofisler olarak tasarlanmıştır. Bu bağlamda söz konusu birimler, yoksulluk, dezavantajlılık ve sosyal dışlanma ile yerel düzeyde mücadele edilmesinde önemli rol oynayacaklardır.

Engelli bireyler başta olmak üzere, şiddet mağduru kadınlar, çalışan çocukların aileleri, eski tutuklu ve hükümlüler, yoksullar ve yoksulluk sınırı altında olanlar ile madde bağımlısı bireylere hizmet verecek bu birimlerin kurulması yanı sıra proje kapsamında bu bireylerin eğitim ve beceri eksikliklerinin giderilerek istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına ve dezavantajlı bireylerin karşı karşıya olduğu önyargıların kırılmasına yönelik faaliyetler de yürütülmektedir.

Bu kapsamda pilot illerdeki İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri ile ortak bilgilendirme toplantıları ve girişimcilik, kişisel gelişim ile mesleki eğitimler gerçekleştirilmektedir.

Proje kapsamında ayrıca dezavantajlı bireylere yönelik önyargıların aşılması hedefi doğrultusunda yerel düzeyde bilgilendirme seminerleri yürütülürken, ulusal düzeyde ise 2016 yılı içerisinde çeşitli kampanyaların hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İskep Projesi'nde Yapılan Çalışmalar Kamuoyu ile Paylaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement