Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Şu anda, Türkiye genelinde 53 Engelli Dostu Şubemiz hizmet veriyor. Hedefimiz 2014 sonunda bu rakamı 80'e çıkarmak ve önümüzdeki dönemde her ilde en az 1 Engelli Dostu Şubemizin bulunmasını sağlamak" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın önderliğinde, Garanti Bankası'nın desteğiyle hayata geçirilen, engelli bireylerin iş yaşamına katılımını artırmayı hedefleyen "İşe Katıl Hayata Atıl" projesi, bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Toplantıya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen katıldı. Proje kapsamında, mesleki eğitim almamış engelli bireylere, yetkinliklerine ve geliştirilebilir özelliklerine uygun mesleki beceriler kazandırılması hedefleniyor.
Türkiye'de ilk kez uygulanan "destekli istihdam" modelinde, engelli bireylere; özelliğine, becerilerine ve tercihine göre iş seçmesi, iş ortamına ve sosyal hayata uyumu gibi konularda katkıda bulunuluyor. 5 ilde toplam 300 engelli birey, 60 profesyonel iş koçunun rehberliğinde aldığı eğitim sonrası, uygun işlere yerleştiriliyor.
Özen, toplantıda yaptığı konuşmada, engelli bireylerin iş yaşamına katılımını artırmayı hedefleyen "İşe Katıl Hayata Atıl" projesini paylaşmak üzere bir araya geldiklerin belirterek, projenin kendileri için özel bir yeri olduğunu ifade etti.
Her alanda sürdürülebilir kalkınmayı benimseyen bir kurumun çalışanları olarak, projenin kendisini ve tüm Garantilileri çok heyecanlandırdığını dile getiren Özen, projenin "destekli istihdam" adı verilen ve Türkiye'de ilk kez uygulanan sürdürülebilir bir modeli benimsediğini kaydetti.
Engelli bireylerin iş başında eğitim aldığı, ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri edindiği bu modelde, iş arkadaşları tarafından bir "çalışan" ve işini "yapabilen" bir birey olarak algılanmasının hedeflendiğini dile getiren Özen, temel amaçlarının, kendi yaşamının sorumluluğunu alabilen bağımsız, özgüveni yüksek ve sosyal hayata uyum sağlamış bireyler olmalarına katkıda bulunmak olduğunu belirtti.
Proje sonuçlandığında, eğitim alan engellilerden bazılarının bankada çalıştırılmasının planlandığını vurgulayan Özen, şunları söyledi:
"Garanti Bankası olarak, 2011 yılında 'Engelli Dostu Bankacılık' inisiyatifini başlattık. O günden bu yana, çalışmalarımıza emin adımlarla devam ediyoruz. Şu anda, Türkiye genelinde 53 engelli dostu şubemiz hizmet veriyor. Hedefimiz 2014 sonunda bu rakamı 80'e çıkarmak ve önümüzdeki dönemde her ilde en az 1 Engelli Dostu Şubemizin bulunmasını sağlamak.
Öte yandan, Paramatiklerimizi, uygun klavye ve ekran yüksekliğine sahip, sesli işlem özelliğiyle hizmet verecek şekilde dönüştürüyoruz. Bugün, Türkiye genelinde 220 Paramatiğimiz ortopedik veya görme engellilerin ihtiyaçlarına uygun hizmet verebiliyor. 2014 sonunda bu rakamı, 300'e çıkarmayı hedefliyoruz."
"19 bin çalışanımızın engelliler ve ihtiyaçları konusundaki duyarlılığının yükselmesi, en önemli amacımız"
Görme engelli müşterilerinin, ekran okuyucu programlarla uyumlu hale getirdikleri Garanti İnternet Şubesi ve Cep Şubesi'ni de rahatlıkla kullanabildikleri bilgisini veren Özen, tüm bunlardan daha da önemlisinin, çalışanlarının farkındalık ve bilgisini artırmaya odaklandıklarını belirtti.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarından danışmanlık alarak hazırladıkları eğitim programlarıyla, engelli müşterilerine sundukları hizmet kalitesini artırmayı hedeflediklerini aktaran Özen, "19 bin çalışanımızın engelliler ve ihtiyaçları konusundaki duyarlılığının yükselmesi, en önemli amacımız" dedi.
Engelli bireylere yönelik çalışmalarını sosyal boyuta da taşıdıklarını ifade eden Özen, 2013 yılında, kadın, erkek ve genç Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımları'nın yanı sıra Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligleri'ne de sponsor olduklarını söyledi.
Basketbola 2001 yılından bu yana devam eden desteklerine, engelli basketbolcularını da dahil ettiklerini aktaran Özen, şunları belirtti:
"Burada amacımız, sadece bir spor dalına sponsor olmak değil, basketbolcuların ilham verici hikayelerine dikkat çekip, gösterdikleri azmin bilinirliğini artırarak farkındalık yaratmaktı. Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız, bu sene 14'üncüsü gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası'nda 3'üncülüğü elde ederek bizi çok gururlandırdı. İş hayatına ve sosyal yaşama katılım konusunda rol modeli olarak, tüm engellileri yüreklendirdiler. Tıpkı basketbolda olduğu gibi, 'İşe Katıl Hayata Atıl' projesinin de, kendi başarı öykülerini yaratacağına yürekten inanıyorum." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › İşe Katıl Hayata Atıl' Projesi Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?