İş ve akademik dünyanın önde gelen isimlerinin de katıldığı, "Uluslararası Yenilikçi ve Sürdürülebilir Gelişim Sempozyumu"nda üniversite-sanayi işbirliği, sürdürülebilir gelişmede finans ve muhasebe, sürdürülebilirlik için ekonomi politikaları gibi konular ele alınıyor. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, "Sempozyumun daha iyi bir dünya için yeni kapılar açacağına inanıyorum" dedi. Kyoto Üniversitesi Rektörü Dr. Hiroshi Matsumoto ise, dünyada geleneksel hale getirdikleri uluslararası sempozyumların 16'ncısını Türkiye'nin en saygıdeğer akademik kurumlarından Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirmenin büyük bir ayrıcalık olduğuna işaret etti.
Japonya'nın dünyaca ünlü Kyoto Üniversitesi tarafından her yıl farklı bir ülke ve üniversitede, farklı konularda gerçekleştirilen sempozyumların 16'ncısına bu yıl Koç Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. 7 Eylül 2011, Çarşamba günü Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü'nde açılışı gerçekleştirilen, "Uluslararası Yenilikçi ve Sürdürülebilir Gelişim Sempozyumu" üç gün boyunca iş ve akademik dünyanın önde gelen isimlerini konuk edecek.
Üniversite-sanayi işbirliği, sürdürülebilir gelişmede finans ve muhasebe, sürdürülebilirlik için ekonomi politikaları gibi konuların ele alındığı sempozyumun açılış konuşmalarını, Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Kyoto Üniversitesi Rektörü Dr. Hiroshi Matsumoto ve TÜBİTAK Eski Başkanı Nüket Yetiş gerçekleştirdi.
Verimli büyüme ve gelişmeye odaklanan 16'ncı Kyoto Üniversitesi Uluslararası Sempozyumu için Kyoto Üniversitesi'yle gerçekleştirdikleri ortaklıktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, açılış konuşmasında, "Uluslararası Yenilikçi ve Sürdürülebilir Gelişim Sempozyumu"nun daha iyi bir dünya için yeni kapılar açacağına inanıyorum" dedi.
Sempozyumu iki üniversite arasındaki birçok ortak duygu ve güçlü ilişkilerin meyvesi olarak nitelendiren Prof. Dr. Umran İnan, Koç ve Kyoto Üniversitesi İşletme Okulları arasında fakülte bazında bir anlaşma yaptıklarını hatırlattı.
İş ve akademik dünyanın liderleri bir araya geliyor
Sempozyumda önde gelen akademisyenlerle iş dünyasının liderlerini bir araya getirerek, yenilikçilik ve sürdürülebilir gelişim alanlarında yeni fikirler üretmeyi amaçladıklarını kaydeden Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sempozyum özellikle gelişim ile çevre arasında bir denge kuracak fikirlere odaklanacak ki bu da şüphesiz eşsiz yenilikler gerektirmektedir. Öte yandan yenilikçi ve sürdürülebilir gelişim insanın çaba sarf ettiği her alanda olması gerektiği için sempozyum süresince tıp, finans ve muhasebe alanına dek tüm sektörler için bu konu ele alınacaktır."
Üniversite ve sanayinin güçlerini birleştirecek sistem nasıl kurulur?
Üniversite-Sanayi işbirliğini sağlamanın büyük önem taşıdığına değinen Prof. Dr. Umran İnan, "Hem iş dünyasından hem de akademik camiadan saygın isimlerin katılacağı bu sempozyumda her iki tarafın güçlerini en iyi şekilde birleştireceği bir sistemin nasıl kurulabileceği ve bu gücün toplumun refahı için ne şekilde kullanılabileceğini tartışmaya açacağız. Bu bağlamda üniversitelerin bu konudaki güçlü rolü de değerlendirilecektir" diye konuştu.
Kyoto Üniversitesi Rektörü Hiroshi Matsumoto ise, tüm dünyada geleneksel hale getirdikleri uluslararası sempozyumların 16'ncısını Türkiye'nin en saygıdeğer akademik kurumlarından Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirmenin büyük bir ayrıcalık olduğuna işaret etti.
Geçen yıl Türkiye-Japonya ilişkilerinin 120'nci yıldönümünü kutlayarak, iki kültür arasındaki karşılıklı saygı ve dostluk çerçevesindeki ilişkiye herkesin bir kez daha tanık olmasının sağlandığını ifade eden Matsumoto, "Türkiye, dünyanın en dinamik ekonomilerinden biri ve Koç Üniversitesi ile Kyoto Üniversitesi arasındaki işbirliğinin her iki ulusun parlak geleceğine katkıda bulunacağına inanıyorum" dedi.
Deprem felaketinin acılarını paylaştık
Konuşmasında 11 Mart 2011'de Japonya'nın kuzeydoğusunda gerçekleşen trajik deprem ve tsunami felaketine de değinen Dr. Hiroshi Matsumoto, "Ben, bu sempozyum vesilesiyle, Türkiye'den bize uzanan destek, anlayış ve teşvikleriniz için duyduğum derin minnettarlığı sizlerle paylaşmak isterim. Kyoto Üniversitesi olarak biz de üniversite hastanemizden medikal destek sağlayarak, felaketin etkilediği bölgeden öğrencileri üniversitemize kabul ederek ve gönüllü çalışmalar yürüterek elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda sizlerle paylaşmaktan gurur duyduğum bir diğer gönüllü proje de şu anda Koç Üniversitesi'nde öğrenimine devam eden Kyoto Üniversitesi İşletme Yüksekokulu öğrencisi Ken Morimoto tarafından organize edilmektedir. Başta Rektör Umran İnan ve Japonya Başkonsolosluğu olmak üzere birçok Koç Üniversitesi öğrencisi ve öğretim üyesi bu etkinliğe önemli destek vermektedir" ifadesini kullandı.
Disiplinlerarası diyalog sağlanacak
Bu yıl gerçekleştirilen sempozyumun disiplinlerarası bütünleşme ve sürdürülebilirliğin her alanda etkin olması gerekliliğinden yola çıkılarak, pek çok farklı disiplini kapsadığı bilgisini veren Dr. Hiroshi Matsumoto, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün burada sadece ekonomi ve işletme alanlarından değil başta mühendislik, tıp ve diğer çeşitli disiplinler olmak üzere pek çok alandan profesyoneller ve öğretim üyeleri bir araya gelmiş bulunuyor. Böylece günümüzde sürdürülebilirliğin ele alınması gerektiği şekilde, insanoğlunun geleceği için kritik önem taşıyan bir disiplinlerarası diyalog sağlanmış olacak."
Bilim ve iş dünyasına ortak fayda sağlayan işbirliği
Sempozyuma katılan, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluğa değinen Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Araki ise, iki ülke arasında köklü bir tarihe dayanan sıcak ilişkiler bulunduğunu, 2010 yılının Türkiye'de Japon Yılı olarak kutlanmasının da bu dostluğun kanıtı olduğunu söyledi.
Kiyoshi Araki, iki gün sürecek olan sempozyumda, Kyoto Üniversitesi'nin gelenekleri ve akademik mirasının, Koç Üniversitesi'nin tazelik ve enerjisinin bilim ve iş dünyasına ortak fayda sağlayan önemli bir işbirliğine dönüştüğünü belirtti. Bu ilişkilerin üniversite-sanayi etkileşimini tetiklemesi gerektiğini ifade eden Kiyoshi Araki, Kyoto Üniversitesi ile Koç Üniversitesi arasındaki akademik işbirliğinin önemine dikkat çekerek sempozyumun tüm katılımcılar için yararlı olması temennisinde bulundu.
Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü'nde gerçekleştirilen sempozyumun Yeniklikçi ve Sürdürülebilir Gelişim Üniversite'nin Rolü başlıklı oturumun da; Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Kiyoshi Araki, TÜBİTAK Eski Başkanı Nüket Yetiş, Kyoto Üniversitesi Rektörü Hiroshi Matsumoto, Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Selçuk Karabatı, Kyoto Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kiyoshi Yoshikawa gibi isimler yer alırken üniversite – sanayi işbirliği konusunun tartışıldığı oturumda; Koç Üniversitesi Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Irşadi Aksun, Kyoto Üniversitesi Mühendislik Yüksekokulu'ndan Sorumlu Rektör Yardımcısı Hidetoshi Kotera, de katıldı.
Büyüme için uluslararası işbirliği oturumuna da; Kyoto Üniversitesi Ekonomik Araştırma Enstitüsü ve RIETI Başkanı Masahisa Fujita, JETRO Başkanı Yoshiaki Ishihara, Koç Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ziya Öniş, Mizuho Securities Co. Baş Danışmanı Shinichi Yoshikuni katıldı.
Büyüme için ekonomik politikalar oturumuna ise; Koç Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Prof. Dr. Sumru Altuğ, Türkiye Devlet Planlama Teşkilatı Ekonomik Modeller ve Stratejik Araştırmalar Genel Müdürü Ahmet Çelenkoğlu, Kyoto Üniversitesi Ekonomik Araştırma Enstitüsü Direktörü Makoto Yano, Koç Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz da konuşmacı olarak katıldı.
Son Dakika › Güncel › İş ve Akademik Dünyanın Liderleri Koç Üniversitesi'nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?