Adıyaman Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen 'İş Sağlığı ve Güvenliği' konulu eğitim seminerine katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt, seminer sonunda gazetecilerin Gaziantep'teki patlamayla ilgili sorularını da cevapladı.
Bu tür iş kazalarının alınabilecek önlemlerle önlenebileceğine dikkat çeken Dr. Resul Kurt, şu değerlendirmede bulundu:
"Genellikle bu tür olayların metal yorgunluğundan kaynaklanan gerekli ölçümlerin, gerekli muayenelerin, fenni muayenelerin yapılmamasından kaynaklı tehlikelerden ortaya çıktığını; iş yerlerinde bu tür önlemler alınmadığı takdirde özellikle basınçlı kazanlarda patlamalarla birçok olayların meydana geldiğini biliyoruz. Gaziantep'teki fabrikada iş kazasına uğrayan hemşehrilerimizin yapacakları bir takım işlemler var. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan sürekli iş göremezlik dediğimiz, iş kazası maaşı alabilirler. Bu emekli maaşı gibi bir ömür boyu ödenecek; vefat edenlerin geride kalan hak sahiplerinin eşine, çocuklarına bir aylık bağlanacak. Çalışanların en az 5 yıllık çalışması, 900 gün prim ödemeleri de varsa bir maaş daha bağlanacak. Yani birincisi iş kazası sürekli iş görememezlik geliri, ikincisi ölüm aylığı. Bu iki maaşının dışında işveren ile anlaşma yoluna gidip maddi manevi tazminatlarını sulh yoluyla alabilecekleri gibi böyle bir anlaşma koşulunun bulanmaması durumunda da maddi manevi tazminat talebiyle dava açabilirler. Bu yönde de iş kazası maddi manevi tazminat talebiyle işverenden bir takım haklarını istemeleri mümkün. İş güvenliği önlemleri alındığı zaman bu kadar büyük bir facia olmayabilir. Türkiye'deki her 100 iş kazasından 98 tanesini önleyebiliriz. Bu kaza da büyük ihtimalle önlenebilir bir kazaydı. İş Sağlığı Güvenliği Yasası ülkemiz için bir fırsattır. 1 Ocak'tan itibaren artık birçok işletmeyi bu yasa ilgilendiriyor. Bu çerçevede ilgili önlemler alınmış olsa, muayeneler yapılmış olsa, iş güvenliği kurallarına uygun çalışmış olsa, eğitimler verilmiş olsa ne iş kazası meydana gelir, ne de bir işçimizin kılına zarar gelir. Bundan sonra ümit ediyoruz ki işverenlerimiz, çalışanlarımız daha bilinçli olurlar."
Dr. Resul Kurt tarafından verilen eğitim seminerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda işveren ve çalışanların yapması gerekenler, kanunlar anlatıldı.
Eğitim sonunda değerlendirmede bulunan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Seyfettin Bilen, İş Sağlığı Güvenliği Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte iş yerlerinin kategorize edildiğini ve kanuna uymayanlara büyük cezalar olduğunu, bu kanundan birçok işletmenin farkında olmadığına dikkat çekerek, meslek sahiplerini bilgilendirmek istediklerini söyledi.
Eğitim seminerine; SGK Müdürü Ömer Eker, İŞKUR Müdürü Emin Yücekaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ve çok sayıda kişi katıldı.
Toplantının sonunda Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'na yeni kayıt yaptıran kişiye de belgesi verildi. - ADIYAMAN
Son Dakika › Güncel › 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Semineri Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?