İş Dünyasının 2008 Beklentisi - Son Dakika
Güncel

İş Dünyasının 2008 Beklentisi

İş Dünyasının 2008 Beklentisi

İş Dünyası, 2007'yi Geride Bırakırken, Önümüzdeki Yıl İçin İyimser Olmakla Birlikte Olası Risklere Dikkati Çekerek, Yapılması Gereken Pek Çok Reform Olduğunu Belirtiyor.

28.12.2007 13:21

İş dünyası, bazı ekonomik göstergelerde sapmaların yaşandığı 2007'yi geride bırakırken, önümüzdeki yıl için iyimser olmakla birlikte olası risklere dikkati çekerek, yapılması gereken pek çok reform olduğunu belirtiyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, önümüzdeki yıl dünya ekonomisinde çok büyük bir dalgalanma, çok büyük bir kriz olmaması halinde Türk ekonomisinde herhangi bir risk beklemediğini dile getirerek, 2008'in sapma olabilecek en önemli öngörüsünün enflasyon miktarı olduğunu, enflasyonun 2007'de öngörülen seviyenin ''birazcık'' üstünde çıktığını, buna bağlı olarak büyüme oranının da öngörülen seviyenin altında kaldığını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, 2008'in, zor bir yıl olma potansiyeli taşıdığını ifade ederek, "Diğer taraftan son dönemde ekonomideki olumlu gidişte önemli bir ivme yaratan AB'ye tam üyelik süreci, yeniden sıkıntılı bir döneme girmiş görünmektedir. Böyle bir konjonktürde, reel sektörü destekleyecek, rekabet gücünü iyileştirecek yapısal reformlar ve mikro düzenlemeler bir an önce hayata geçmez ise önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi, büyümeyi devam ettirmekte ciddi sıkıntılarla karşılaşabilir'' diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat 2008'de özellikle dünya ekonomisinde tutsata (mortgage) dayalı kredilerle ilgili ortaya çıkan sert türbülans ve dalgalanmaların, Türkiye'nin başlıca ihraç pazarları olan OECD ve AB ülkelerinde büyümenin yavaşlamasına yol açabilecek gibi göründüğüne işaret ederek bunun Türkiye'nin ihracatındaki ivmeyi, artışı devam ettirmek açısından bir risk işareti olduğunu söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Başkanı Erkut Yücaoğlu, özelleştirmenin ve yabancı sermaye yatırımlarının hızlandırılması için daha çok gayret edilmesi gerektiğini kaydetti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Sancak da, önümüzdeki yıl için çok fazla sapma beklemediğini, 2008'in, daha istikrarlı ve büyüme açısından daha iyi bir yıl olacağına inandığını dile getirdi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Başkanı Tahir Uysal, yıl sonunda uluslararası doğrudan yatırım girişinin 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyerek, bu beklentinin gerçekleşebilmesi için atılması gereken çok ciddi adımlar bulunduğunu ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı büyüme rakamları açısından 2008 yılı beklentilerinin yüzde 5-5,5 arasında değiştiğini ifade eden Satıcı, şöyle devam etti:

''Eğer üçüncü çeyrekte gördüğümüz büyüme yavaşlaması devam ederse bu hedeflerin tutturulması oldukça zora girebilir. Enflasyon hedefi de 2008 yılı için yüzde 4 olarak belirlenmiş. Mevcut para politikası devam ettirildiği müddetçe bu hedefe ulaşılmasının çok zor olacağını tahmin ediyoruz. Döviz kurları ise faizler yüksek tutulmaya devam edildiği müddetçe düşük seviyelerini koruyacaktır. Ancak, geçtiğimiz yıl tüm global finans piyasalarını sarsan subprime kredileri sorunu henüz ortadan kalkmış değil.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut ise, ''ABD'deki tutsat krizinin etkileri henüz bertaraf edilmiş değil. Konuyla ilgili olumsuz gelişmeler, 2007'de olduğu gibi 2008'de de piyasamızı etkileyebilir. Gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İş Dünyasının 2008 Beklentisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement