İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, bankaları açısından tarım sektörünün önemli bir alan olduğunu ifade ederek, "İş Bankası gibi bir bankanın tarımın dışında kalması mümkün değil" dedi.
İş Kulesi'nde "Tarım Finansmanı Gelişiyor Çalıştayı" kapsamında düzenlenen
"Tarımda Risk Ölçümlemesi, Yaklaşımlar ve Kredilendirme Mekanizmaları" başlıklı panelde konuşan İnce, tarım sektörünün güçlenmesi için sektörde faaliyet gösteren her boyuttaki işletmenin finansman kaynaklarına erişiminin sağlanması ve artırılması gerektiğini söyledi.
İnce, Türkiye'de bankaların tarıma verdiği önemin en belirgin göstergesinin kredilerdeki gelişim olduğunu belirterek, tarımda kredilenmesi gereken bir çok faaliyetin olduğunu, ancak bankaların bunu nasıl değerlendirmesi gerektiğini pek bilmediğini kaydetti.
İş Bankası açısından tarım sektörünün önemli bir alan olduğunu ifade eden İnce, "İş Bankası gibi bir bankanın tarımın dışında kalması mümkün değil. Dünyada tarım ekipmanları ve çiftçilik anlayışı değişiyor. Finansman aracı ve türleri değişiyor. Bu değişimin de devam edeceği görülüyor" şeklinde konuştu.
İnce, en büyük görevin bankalara düştüğünü belirterek, bankaların sektörü daha yakından tanımaya çalışması, sektördeki fırsatları ve riskleri iyi analiz etmesi gerektiğini kaydetti.
Tarımın, profesyonel bir şekilde yapıldığı takdirde karlı bir iş kolu olduğuna vurgu yapan İnce, bankaların tarım sektörünü doğru kredilendirebilmeleri için üretici bazında gerçek finansman ihtiyacının tespit edilebilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.
TEB KOBİ Bankacılığı Segment Yönetimi ve İş Geliştirme Direktörü Devrim Ziya Tavil de bankaların tarım sektörüne ayrı bir önem vermesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye ve dünyada tarım sektörünün giderek büyüdüğünü kaydetti.
Tavil, tarım finansmanında yapılacak çok iş olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"TEB olarak tarımda hızlı büyüdük. Tarım bankacılığı İstanbul'dan yapılmıyor, tarım yerel bir iş. 500 şubemizin 300'ünde tarım bankacılığı yapılıyor. Yani İstanbul dışındaki hemen her şubemizde tarım bankacılığı mevcut.
Tarım bankacılığını KOBİ bankacılığının gelişimine benzetiyorum. 10 yıl önce
'KOBİ'lere kredi verelim mi-' derken şimdi kredi vermek için yarışıyoruz"
Tavil, bankaların çiftçiyi, üreticiyi bilinçlendirmesi gerektiğini dile getirerek, "Sürekli çiftçinin yanındayız. Köyleri tek tek ziyaret ediyoruz. Tarım potansiyelinin yoğun olduğu şubelerimizde tarım rehberleri olacak. Müşterilerimize gelecek stratejileri hakkında bilgi verecekler" şeklinde konuştu.
Yapı Kredi Bankası Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar ise kredi vereceğimiz çiftçileri kredi vermeden önce köyünde mutlaka ziyaret ettiklerini, üreticiyle sıcak ve yakın bir ilişki kurduklarını belirtti.
Cemalcılar, her tarım kredisinin tarım kredi değerlendirme sisteminden geçtiğini vurgulayarak, bu sistemin kredi verme konusunda bir standart oluşturduğunu kaydetti.
-"Sürdürülebilir tarım için sürdürülebilir finansman gereklidir"-
Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Yüksel Cesur, dört yıl öncesinde tarım sektörüne yönelik kullandırılan kredinin 12,9 milyar lira olduğunu, 2012 sonunda bu rakamın 32,2 milyar liraya ulaştığını söyledi.
Cesur, bu artış sonucunda tarımsal kredilerin toplam kredilerin içerisindeki payının yüzde 9'lara geldiğini belirterek, diğer sektörler kredilerden ne kadar faydalanıyorsa tarım sektörünün de aynı oranda faydalandığını dile getirdi.
Tarımsal üretimin yüzde 4,2'sinin finansman geliri olarak bankacılık sistemine geri döndüğünü anlatan Cesur, tarım sektöründe çalışan kesimin kişi başına düşen gelirinin diğer sektörlere göre 3'te 1 oranında daha düşük seviyede olduğunu belirtti.
Cesur, tarım sektöründe sigorta uygulamalarının tam yaygınlaşmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Hayvancılıkta ölüm riski mevcut. İşletme büyüklükleri yeterli değiL. 4 milyon işletmenin 3 milyonu mikro işletme. Etkin bir üretim planlaması ihtiyacı var. Bu konuda yoğun çalışmalar var.
Kredilendirmede sektör ihtiyaçları ürün bazında ya da bölgesel bazda iyi tespit edilmelidir. Sürdürülebilir tarım için sürdürülebilir finansman gereklidir. Kredilendirme dozajı iyi ayarlanmalıdır."
Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Koray Kaya da tarım kredisi verirken Kredi Kayıt Bürosu (KKB) olarak amaçlarının sadece kredi vermek değil, veri toplama ve kredi izlemek de olduğunu söyledi.
Veri cetvellerinin yeterince detaylı olmamasının sektörde işleri zorlaştırdığını belirten Kaya, şu anda bir çok bankanın bu veri cetvellerini sağlamakta yeterli olmadığını kaydetti.
Kaya, kredilerin farklı bir başvuru ve tasarım sistematiğiyle kurgulanması gerektiğini vurguladı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İnce Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?