Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, 5+1 ülkelerinin İran ile yaptığı nükleer anlaşmanın hemen ardından Tahran'ı ziyaret etmesiyle ilgili eleştirilere, "Ekonomi Bakanı olarak Almanya'nın ekonomisine yardım etmeliyim" diyerek karşılık verdi.
Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Gabriel, İran ziyaretiyle ilgili "uygun olanı" yaptığını savundu. İran ile 14 Temmuz'da varılan nükleer anlaşmadan birkaç gün sonra Tahran'ı ziyaret etmesi yönünde medyada çıkan eleştirilerle ilgili konuşan Gabriel, "Anlaşmazlığı çözmek için barışçıl bir yola başvursanız bile 'sizinle iş iletişimine girmeye hazır değiliz' sinyalini vermek akıllı olmazdı" şeklinde konuştu.
Sigmar Gabriel, İran ile yapılan anlaşmanın, diplomasinin anlaşmazlıkları çözebildiğinin göstergesi olduğuna dikkat çekerek, "Almanya Ekonomi Bakanı olarak Almanya'nın ekonomisine yardım etmeliyim" ifadesini kullandı ve gelecek haftalarda Fransız ve İtalyan bakanların da İran'ı ziyaret edeceğini hatırlattı.
Alman bakan, "İran'a uygulanan yaptırımlar nükleer anlaşmazlıktan dolayı yapıldı. Başka alanlarla ilgili olan yaptırımlar değildi. Nükleer anlaşmazlığın sona ermesi durumunda yaptırımların da ortadan kalkacağı sözleşmede yer alıyor" diye konuştu.
Gabriel, "Dünyanın her yerinde dramatik şekilde artan çatışmalara baktığımızda nükleer anlaşmazlık diplomatik müzakerelerle çözülen ilk çatışma" dedi.
Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Gabriel, İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programı üzerine varılan anlaşmanın ardından ilk Batılı siyasetçi olarak Alman iş adamları heyeti ile 19 Temmuz'da Tahran'a gitmiş ve İran-Almanya Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmıştı.
Alman medyasında çıkan haberlerde, Gabriel, İran ile anlaşma sağlamasının ardından vakit kaybetmeden Tahran'ı ziyaret ettiği için eleştirilmişti. Haberlerde, İran'ın hala İsrail'in var olma hakkını tanımadığı ve insan hakları ihlallerinde bulunduğuna dikkat çekilmişti.
Yeşiller Partisi milletvekili ve Alman-İsrail Meclis Grubu Başkanı Volker Beck, Gabriel'in Tahran ziyaretini eleştirirken, "İran'da insan hakları durumu hala berbat. İran rejimi Hizbullah ve Hamas gibi terör örgütlerini hala destekliyor" demişti.
İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelerde 14 Temmuz'da anlaşmaya varılmıştı. BM Güvenlik Konseyi de anlaşmayı onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oybirliği ile kabul etmişti.
Son Dakika › Güncel › İran ile Nükleer Müzakerelerde Anlaşmanın Ardından - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?