Ortadoğu Stratejik ve Araştırmalar Merkezi'den (ORSAM) Bilgay Duman, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin elde ettiği sonuçla önceki dönemlere göre hükümeti daha rahat kuracağını belirtti.
Duman, Irak'ta 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerin kesin sonuçlarını AA muhabirine değerlendirdi. Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu'nun, galibi olduğunu aktaran Duman, "Maliki, en yakın rakibi olan ve 29 milletvekili elde eden Ammar El-Hakim'in Muvatın (Vatandaş) Koalisyonu'ndan 63 sandalye fazla elde ederek büyük bir fark attı. Bu açıdan Maliki'nin hükümet kurma sürecinde elinin 2010 ve 2005 seçimlerine göre daha rahat olacağını söylemek mümkündür" dedi.
Hükümet için 165 sandalye gerekiyor
Hükümet kurabilmek için 165 milletvekilinin onayının alınması gerektiğini kaydeden Duman, şöyle devam etti:
"Milletvekili kazanan listeler arasında hiçbir siyasi oluşumun tek başına hükümet kurması matematiksel olarak mümkün olmayacaktır. Ancak 92 milletvekili çıkaran Maliki'nin liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu'nun hükümeti kurma çalışmaları başlatacaktır. Irak Anayasası'na göre hükümet kurma görevi Cumhurbaşkanı tarafından en fazla milletvekiline sahip oluşuma verilecektir."
Diğer Şii partiler
Maliki'nin hükümet kurma pazarlıkları sürecinde avantajlı olduğuna işaret eden Duman, "Maliki ile mevcut hükümete katılmalarına rağmen muhalefet gibi davranan Sadr Grubu (Ahrar), Irak İslam Yüksek Konseyi (Muvatın) ve Irak Ulusal Reform Hareketi (İbrahim Caferi) kazandıkları milletvekili sayıları ile toplamda bile Kanun Devleti Koalisyonu kadar sandalye sayısına sahip olamadılar. Bu durum Maliki'yi diğer Şii partilere göre rahatlatıyor" diye konuştu.
- Sünni gruplar karşısında güçlendi
Bilgay Duman, Nuri El-Maliki'nin aldığı sonuçla, Sünni gruplar karşısında da güçlendiğine değinerek, şunları söyledi:
"Sünni liderliğine oynayan Usame El-Nuceyfi'nin listesi Muttahidun, beklenen performansı gösteremedi ve 23 milletvekili çıkardı. 2010 seçimlerinin galibi Irakiye Listesi Başkanı Iyad Allavi'nin kurduğu Vataniye Listesi de 21 milletvekili kazanabildi. Diğer taraftan Maliki ile yakın ilişkileri olduğu bilinen Salih El-Mutlak'ın listesi Arabiye ise 10 milletvekili aldı. Mutlak'ın hükümet kurma sürecinde Maliki ile hareket edeceği ve diğer küçük listelerin de Maliki'nin kurması muhtemel hükümete katılacağı hesaplandığında Sünnilerin istediği yönde bir kabinenin ortaya çıkmayacağı bekleniyor."
Şii gruplar, hükümete katılmaya hazır
Şii gruplar arasında işbirliği sinyallerinin arttığını kaydeden Duman, 30 Nisan'da yapılan seçimlerin ardından bütün Şii grupların temsilcilerinden oluşan bir heyetin, İran'a gittiğini, burada Şii grupların, hükümet kurma sürecine ilişkin ön görüşmeler yaptığını ve anlaşma zemini aradığını aktardı. Duman, bu işbirliğinin sağlanması durumunda hükümetin erken bir tarihte kurulmasının mümkün olduğunu bildirdi. - Erbil
Son Dakika › Güncel › Irak'taki Resmi Seçim Sonuçlarının Yankıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?