Irak'ta hükümetin 2017 bütçe tasarısında emekli ve memur maaşlarından kesinti yapmak suretiyle sayıları 3 milyonu aşan sığınmacılara mali destek arayışı tartışma konusu oldu.
Irak'ın 2017 mali yılı bütçe yasa tasarısını AA muhabirine değerlendiren ekonomi uzmanları ve siyasiler, sığınmacılar için daha fazla kaynak sağlanması gerektiği konusunda birleşirken, bunun için maaşlardan yapılacak kesintinin ülkedeki yoksulluk oranını artırabileceği uyarısında bulundular.
Irak Kızılayının verilerine göre, Musul operasyonu dolayısıyla evlerini terk etmek zorunda kalan 85 bin kişiyle birlikte ülkede yerlerinden olan sivillerin sayısı 3 milyon 250 bine ulaştı. Sığınmacıların yüzde 40'ı aylık 95 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Memur ve emekli maaşlarından kesintiye gidilmesini öngören yasa tasarısının ise 4 milyon 500 bin memur ile 2 milyondan fazla emekliyi ilgilendirdiği belirtiliyor.
Emekli ve memur maaşlarından 4 milyar dolarlık kesinti
Başbakan Haydar el-İbadi'nin mali işlerden sorumlu danışmanı Mazhar Muhammed Salih, "2017 bütçesinde emekli ve memur maaşlarından yapılacak yüzde 4,8 kesintiyle sığınmacılara destek sağlanacak. Kesinti miktarı 4 milyar dolar olacak." dedi.
Elde edilecek kaynağın yüzde 3'ünün sığınmacılar ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin maaşları arasında paylaştırılacağını söyleyen Salihi, yüzde 1,8'lik payın ise hükümet giderlerinde kullanılacağını aktardı.
Her 10 sığınmacıdan 4'ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığını hatırlatan Salihi, "Bunlar da eklendiğinde 8 milyonu aşan yoksulların sayısı, 36 milyonu bulan ülke nüfusunun yüzde 25'ine tekabül edebilir." diye konuştu.
Meclisteki Ekonomi ve Yatırım Komisyonu üyesi Ninova milletvekili Nura el-Becari ise sığınmacılarla ilgilenmesi gereken yerel kurumları yolsuzluk ve ihmalkarlıkla suçladı.
Bütçeden sığınmacılar için ayrılan yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolarlık payın artırılması gerektiğini söyleyen Becari, "2017 yılı bütçe tasarısının mecliste ilk okuması yapıldı. Milletvekilleri söz konusu tasarıyı görüşecek ve oylamaya sunulmadan önce tekrar okunacak." dedi.
"Gelecek dönem sıkıntılar daha da artacak"
Bağdat'taki El-Mustansıriyya Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Muhammed Raşak da hükümetin 2017 bütçesinden ayırdığı kaynağın sığınmacılar için yeterli olmayacağını savunarak, "Gelecek dönemde bu geniş kesimin sıkıntıları daha da artacak." yorumunu yaptı.
Bütçeden ayrılacak payın yanı sıra Uluslararası Para Fonu'ndan da sığınmacılar için destek sağlandığını kaydeden Raşak, ancak bu miktarın sığınmacıların en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak kadar az olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Raşak, "Sığınmacıların sıkıntılarına son vermek için acil desteğe ihtiyaç duyulmasına rağmen 5,6 milyar dolarlık bu miktar Irak'a 3 yıl içerisinde ödenecek. İbadi hükümeti, sığınmacılara karşı yükümlülüklerini yerine getiremeyecek. Bu nedenle başka ülkelerden yardım istemesi gerek." diye konuştu.
Irak'ın güvenlik sorunları, ekonomideki kötüleşme ve başlıca gelir kaynağı olan petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gelirlerinde daralma yaşadığını kaydeden Raşak, "Emekli ve memur maaşlarından yapılacak kesintiler ülkedeki yoksulluk oranını artıracak. Alım gücünü azaltacak ve yerel pazarda durgunluğa neden olacak. Oysa birçoğu hasta olan emeklilerin aldığı maaşlar, geçimlerine dahi yetmiyor." dedi.
Son Dakika › Güncel › Irak'ın 'Tartışmalı' Bütçe Tasarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?