İntihal Tartışması Üniversiteleri Böldü - Son Dakika
Güncel

İntihal Tartışması Üniversiteleri Böldü

İntihal Tartışması Üniversiteleri Böldü

Türk Fizikçilerin İntihallerini Dünyaya Duyuran Arxiv'in Kurucusu Prof. Dr. Paul Ginsparg, Suçlanan 14 İsmi Açıkladı.

12.09.2007 02:21

Türk fizikçilerin intihallerini dünyaya duyuran arXiv’in kurucusu Prof. Dr. Paul Ginsparg, suçlanan 14 ismi açıkladı. Listedeki isimler arasında 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yılmaz da yer alıyor. Prof. Dr. Ginsparg, "Olay benim değil, ODTÜ’lü hocaların sayesinde anlaşıldı. Bu işin kahramanı onlar" dedi. Suçlanan fizikçiler ise ODTÜ’lülerin komplosuyla karşı karşıya olduklarını iddia etti.

ULUSLARARASI elektronik makale arşivi, arXiv’in ODTÜ’lü hocaların uyarısı üzerine başlattığı bir araştırmada, toplam 67 makalede intihal olduğu ortaya çıktı ve bu makaleler arşiv sisteminden kaldırıldı. ODTÜ, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Fizik Bölümlerinden intihal içeren makaleleri yollayan akademisyen ve doktora öğrencilerinin isimlerini arXiv’in kurucusu, Cornell Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Paul Ginsparg Hürriyet’e açıkladı.

ArXiv’den kaldırılan makalelerin ilki 2001 yılı sonlarına doğru siteye konmuş. Sonuncusu ise 2007 ortasında. Makalelerin 59’u 2005-6 yıllarında yazılmış. ArXiv’in kurucusu Prof. Paul Ginsparg, intihal olayında adı geçen 14 kişiden bazılarının diğerlerinin kurbanı olabileceğini belirtti: "Makalelerin çoğu birden fazla kişi tarafından yazılmış. Yazarlardan sadece biri intihal yapmış, diğerlerinin başını yakmış olabilir. Yine de diğer yazarların intihal olup olmadığını araştırması gerekiyordu. Buna dikkat etmek, öğrencilere öğretmek akademik kültürün parçasıdır."

O YAZI HİÇ HOŞUMA GİTMEDİ

Prof. Dr. Ginsparg, Nature dergisinde konuyu "Türk fizikçiler intihal suçlaması ile karşı karşıya" başlıklı haberle duyuran Geoff Brunfiel’i de eleştirdi. Prof. Ginsparg, haberin bütün Türk fizikçilerin intihal yaptığı izlenimini yarattığını söyledi ve şöyle devam etti: "Halbuki amacımız herkesi töhmet altında bırakmak değil, sadece küçük bir grubun intihal yaptığını ortaya koymaktı. Zaten olay benim çabamla değil, ODTÜ’lü profesörlerin sayesinde ortaya çıktı. Nature’daki haberde bu işin kahramanı olarak beni gösteriyorlar, ama esas kahraman ODTÜ’lü hocalardır. İntihali onların sayesinde aydınlattık."

SÖZ SAVUNMANIN

PROF. DR. İRFAN AÇIKGÖZ

(Dicle Üniversitesi)

ODTÜ’lü hocaların hırslarının sonucu

Olay, kötü niyetli ve kasıtlı. ODTÜ’deki grup alanlarında çalışan diğer akademisyenlere karşı tahammülsüz. Hırsları sonucu bu olay yaşandı. Kesinlikle intihal yapmadık. Yine de üniversitemize konunun araştırılması için başvurduk. ODTÜ’deki grubu dava edeceğiz. ABD’deki arXiv merkezini düzmece bilgilerle kandırmışlar.

DOÇ. DR. ALİ HAVARE

(Mersin Üniversitesi)

On kişi görmedi, bir kişi mi gördü

Doçentlik tezim 10 kişi tarafından değerlendirildi. Bunların hepsi yanıldı da, bir kişi mi intihali gördü? Makalemde özgün fikirlerim vardı. İntihal asla yok. Sadece giriş kısmında yaptığımız alıntılar var. Onların da referansı verildi.

DOÇ. DR. İSMAİL TARHAN

(18 Mart Üniversitesi)

Son karar üniversitenin

18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü Başkan Yardımcısı da olan Doç. Tarhan, "Bana yöneltilen suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Makalemin sadece giriş kısmında başka makalelerle uyuşma olduğu söyleniyor. Üniversitemiz zaten araştırma yapıyor, son kararı onlar verecek" dedi.

ÜNİVERSİTELERDEN AÇIKLAMA

18 MART ÜNİVERSİTESİ

İddialar doğru değil

22 Ağustos’ta arXiv, plagiarism suçlamasıyla yayınlarımızı web sayfasında ilan etti. arXiv’e birçok kez mail göndermemize rağmen, hiçbir yanıt vermedi. Bizler de ne ile karşı karşıya kaldığımızı anlayabilmek için ilk olarak bu makaleler ile kendi yayınlarımızı karşılaştırdık. İşte sonuçları: Yayınlarımızda ele aldığımız problemlerin, çözümler ve sonuçlar tamamen orjinal. Alıntı yaptığımız iddia edilen makalelerde bu çözümler ve sonuçlar yer almıyor. Makalelerin üçünün, kendilerinden sonra yayınlanmış makalelerden alıntı olduğu gibi saçma iddialar mevcut. Örneğin 2005’te basılmış makalemizde, 2007’de basılmış bir başka makaleden alıntı olduğu iddia ediliyor. Bazı makalelerimizdeki intihal suçlamasına konu olan bölümler yine kendi yayınlarımızdan alıntı. Bu suçlama Türkiye’deki tüm bilim insanlarına yapılmıştır. Çünkü, bundan sonra Türkiye’den gönderilecek tüm çalışmalara şüpheli gözüyle bakılacak.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ

Sipariş bir skandal

Türkiye fizik biliminin, hatta Türkiye biliminin sarsıldığı "intihal" skandalının içersine itilmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Bu skandal Türkiye’den bazı bilim insanlarının siparişi üzerine çıkarılmıştır. Bu kişiler bizlere değil, Türkiye bilimine zarar vermiştir. İşin acı tarafı, arXiv gibi çok saygın bir kurumun bizlere savunma hakkı vermemesidir.

İNTİHAL VE KURUMLAR

PROF. DR. NÜKHET YETİŞ

(TÜBİTAK Başkanı)

İnceliyoruz, kararı hukukçular verecek

Bilim dergilerinde Türkiye adresli yayın yapan herkese ücret veriyoruz. Çünkü, yayınlar dergilere gönderildikten sonra inceleniyor ve öyle yayınlanıyor. En büyük sorumluluk o dergideki editörde.

PROF. DR. SİNAN BİLİKMEN

(ODTÜ Fizik Bölümü Başkanı)

Soruşturduk ve intihal kesinleşti

Henüz doktora öğrencisi olan iki kişinin son iki yılda yüksek sayıda bilimsel yayın yapması dikkatimi çekti. Altı aylık çalışma sonucu, geçen ay intihal kesinleşti. En ağır ceza verildi, öğrenciler iki dönemliğine okuldan uzaklaştırıldı.

PROF. DR. HASAN YAZICI

(Cerrahpaşa Tıp)

Kültürümüz aşırmayı hoş görüyor

Yargıtay, Doğramacı davasında aleyhime şu hükmü verdi: Bilimsel olmayan eserlerde göndermesiz alıntılar olabilir. Böyle olunca başkalarının yazılarını göndermesiz kullanma olanağı doğuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İntihal Tartışması Üniversiteleri Böldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement