İnternet Haber Sitelerinin Basın Kanunu Kapsamına Alınması - Son Dakika
Güncel

İnternet Haber Sitelerinin Basın Kanunu Kapsamına Alınması

İnternet Haber Sitelerinin Basın Kanunu Kapsamına Alınması

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasıyla ilgili hazırlanan yasa tasarısı ile ilgili olarak, “En son konu Adalet Komisyonu’na geldi.

31.05.2014 20:03

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasıyla ilgili hazırlanan yasa tasarısı ile ilgili olarak, "En son konu Adalet Komisyonu'na geldi. Ama yapacağımız nihai toplantı maalesef Soma faciasına denk geldi. Milli yas durumu geçtiği zaman yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'na gelecek" dedi.

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Afyonkarahisar Gazeteciler Dayanışma Derneği (AGD) ve Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) işbirliği ile gerçekleştirilen 'Gazetecilikte Mesleki Verimliliği Arttırma Eğitimleri' programının sertifika törenine katıldı. AGD Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen tören öncesinde kent medyasının durumu hakkında AGD Başkanı Mehmet Abdioğulları'ndan bilgiler alan Karakaya, gazetecilerin soruları üzerine gündemdeki yerini koruyan internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasıyla ilgili hazırlanan yasa tasarısı ile ilgili bilgiler verdi. Söz konusu yasa tasarısında öncelikli olan konunun internet medyası çalışanlarına gazetecilik hüviyetinin kazandırılması ve söz konusu sitelerin Basın İlan Kurumu'nun sağladığı ilan ve reklam gelirlerinden yararlanmalarının önünü açmak olduğunu söyleyen Karakaya, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Süreç biraz uzamakla birlikte tasarı nihayet Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na gelmek üzere 3 senedir hazırlığı devam eden bir süreçti bu. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları, cemiyetlerin görüşlerini alınarak onlarla iş birliği içerisinde hazırlığının yapıldığı bir süreçti. Konu neydi, internet haber sitelerini biz Basın Kanunu kapsamına alarak öncelikle gazetecilik hüviyetlerini kazanmalarını öngörüyor idik. Bir nevi gazetecilik hüviyetini kazandıktan, akredite olduktan sonra diğer yazılı ve görsel basındaki gibi aynı haklardan yararlanacaklar ama diğer taraftan da aynı sorumluluklara tabii olacaklardı. Bu sistemde yaptığımız hazırlıkta en son bu sene 2014 yılı başında Meclis'e intikal etti. Meclis'te de tartışmalı bir süreç yaşandı. Bazı endişeler vardı. Yazılı medyanın endişeleri, internet medyasının bazı beklentileri vardı. Bunlar nispeten giderildi, bir uzlaşı ortamı hem Avrupa Birliği Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde hem de Adalet Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde dile getirildi. Konu adalet alt komisyonuna intikal ettirildi. Orada nispeten bir mutabakat sağlandı. En son konu Adalet Komisyonu'na geldi. Ama Adalet Komisyonu'nda yapacağımız nihai toplantı maalesef Soma faciasına denk geldi. Ondan dolayı yapacağımız toplantı ertelendi. Milli yas durumu ve bunun etkisi geçtiği zaman Adalet Komisyonu'nda kısa, teknik bir görüşme olacak. Arkasından Genel Kurul'a intikal edecek ve çıkacak. Bu tasarıda ne öngörülüyor; bir öncelikle Basın Kanunu ile ilişkilendirilmesi öngörülüyor, ikincisi yeri geldiğinde buna ilişkin bir hazırlık yapıldığı, yönetmelik çıktığı zaman ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde internet haber sitelerinden Basın İlan Kurumu'nun resmi ilan ve reklam gelirlerinden yararlanması öngörülüyor."

"YASA İLE İLGİLİ SONRA YİNE GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILACAK"

Karakaya, internet sitelerinin resmi ilan ve reklam almalarında gazeteler için gerekli olan şartlar aranıp aranmayacağı konusunda da, "O yönetmeliğin işi. Yani şuanda Basın Kanunu'nda ne aranıyor? Yer bildirme, beyan vererek yayın hayatına geçme, tekzibin nasıl olacağı gibi birçok ayrıntı var. Bunlar Basın Kanunu'ndaki durumu ne ise genel itibari ile internet haber siteleri içinde geçerli. Ama o asgari kadrodur, diğer ayrıntılardır Basın İlan Kanunu ile ilgilidir. Bunlar daha sonra yapılacak düzenlemeler. Gerekirse Basın İlan Kurumu'nun kendi yönetmeliği var, 67 sayılı Genel Kurul kararı var. Gen kurul çerçevesinde ele alınacak bunlar. Bana sorarsanız, işin profesyonellerinin de kabul ettiği bir şey. Yani resmi ilan falan bir yere kadar. Özellikle bu işi profesyonel anlamda yapan internet haber sitelerinin beklentisi ne, 'Bizi tanıyın ve akredite ettirin, bizim gazetecilik mesleği ile iştigal ettiğimizi tanıyın' diyorlar. En bük beklenti bu. Gerek bu internet haber siteleri ile ilgili çalışmalar olsun, gerekse bizim basın kartına ilişkin çalışmalarımız olsun zaten amaç işin imtiyazları, ayrıcalıkları ikinci plandadır. Bence işin en önemli tarafı işin prestijinin ve itibarının korunması" dedi.

Açıklamaların ardından Karakaya ve Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, Basın-Yayın ve Enformasyon Afyonkarahisar İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürü Selami Çalışkan'ın katılımıyla eğitim toplantısına katılan 17 basın mensubuna belgeleri verildi. Törende ayrıca protokol üyelerine de günün anısına plaket takdimi yapıldı. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İnternet Haber Sitelerinin Basın Kanunu Kapsamına Alınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement