İrticayla Mücadele Eylem Planı Davası ile birleştirilen İnternet Andıcı Davası'nın 48'inci duruşması'nda savunma yapan emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, iddinamede sözü adı geçen "Proje" ve "Kitleşim" adlı digital belgelerin tamamen sanal belgeler olduğunu söyleyerek, "Altlarında bir imza bloku, ismim veya imzam bulunmamaktadır. Bu digital belgeler ile ilişkili olduğum iddiasını tamamen reddediyorum. Ben Albay Dursun Çiçek'i bir subay olarak bilirim. Ancak kendisi ile herhangi bir ailevi ve sosyal ilişkim olmadığı gibi hiç bir zaman emir komuta bağlantımız da olmadı. Ortak bir çalışma grubu içinde de hiç bulunmadık" diye konuştu.
"11 GÜNLÜK SÜRE YETERLİ DEĞİLDİR"
Sevim şunları dile getirdi:
"İddianamede sözde tarafımdan hazırlanan 'Proje' isimli digital belge ile İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve İnternet Andıcının hazırlanmasında yönlendirici olduğum iddia edilmektedir. Bu durumda özellikle İnternet Andıcının altında parafı bulunan Orgeneral, Korgeneral, Koramiral ve Tümgeneraller ile İrtica ile Mücadele Eylem Planı ile ilişkilendirilen ve aralarında Orgeneral rütbesindeki komutanların da bulunduğu bir çok benden üst rütbeli subayı ve hatta Genelkurmay Başkanlarını bile yönlendirmiş oluyorum ki, bu husus Türk Silahlı Kuvvetlerinde asla mümkün olabilecek bir husus değildir. İddianame mantığına gore tarafımdan hazırlandığı iddia edilen 'Proje' isimli belgenin İrtica ile Mücadele Eylem Planının taslağını oluşturduğu, 'Proje'ye gore hazırlanan İrtica ile Mücadele Eylem Planının da Erzincan'da uygulanmaya başlandığı kabul edilirse, 'Proje' isimli digital belgenin ilk hazırlanma tarihi olan 02.03.2008 tarihi ile Erzincan'da ki uygulamanın başlangıç tarihi arasında sadece 11 gün olduğunu kabul etmek gerekir. Bu sürede yine iddianame mantığına gore 'Proje' isimli taslak çalışması tamamlanmış, üst makamlara takdimi yapılmış, onay alınmış, İrtica ile Mücadele Eylem Planı hazırlanmış ve az once okuduğum digital belgedeki gibi bazı TSK mensubu şahısların hangi il yada birimlere ne amaçla atanacağı gibi kapsamlı bir çalışmanın tamamlanmış olması gerekecektir ki, 11 günlük bir sürenin bunlar için yeterli olmayacağı aşikardır. Sadece bu örnek bile 'Proje' isimli belgenin sonradan hazırlanarak, kurgunun içine sıkıştırılmaya çalışıldığının önemli bir kanıtıdır"
"BELGE YAZILDIĞINDA VE KAYDEDİLDİĞİNDE YURTDIŞINDAYDIM"
Alaettin Sevim, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın ve İnternet Andıcı'nın dayandığı iddia edilen "Proje" adlı belgenin son kaydetme tarihinin 21 Mart 2009 olduğuna işaret etti. Andıç'ın ilk hazırlanma tarihinin 12 Şubat 2009 ve son kayıt tarihinin Nisan 2009 olduğunu kaydeden Sevim "Bu durumda İnternet Andıcı, Proje isimli belgenin son kaydetme tarihinden önce yazılmaya başlanmış demektir. Bu çelişki de bu sözde belgenin sonradan hazırlanarak, kurgunun içine sıkıştırılmaya çalışıldığı yorumumuzu kuvvetlendiren bir tespittir"dedi. Sevim, "Kitleşim" adlı belgenin ilk yazılım tarihinin 8 Nisan 2003, son kaydetme tarihin ise 4 Mayıs 2008 olduğunu da dile getirerek, "Ben Ağustos 2002-Ağustos 2005 tarihleri arasında yurt dışında ataşe olarak görevliydim ve bu tarihler arasında hiç Türkiye'ye girmedim. Bu nedenle belgenin hazırlayıcısı olmam mümkün değildir" diye konuştu.
"ATAMALAR, BAŞBAKAN İMZASI VE CUMHURBAŞKANI ONAYI GEREKTİRİR"
2007 yılında YAŞ kararlarıyla amiralliğe terfi ettiğini ve İstihbarat Daire Başkanlığı'na atandığını anlatan Sevim, "Ben İstihbarat Daire Başkanlığı görevine kendi kendime gelip oturmadım. General, amiral atamaları devletin en üst düzeyinde yapılan atamalardandır. Belirtilen dönem en az 3 Deniz Kuvvetleri Komutanı, 2 veya 3 Genelkurmay Başkanını kapsamaktadır. Ayrıca general-amiral atamalarının kararname ile yapıldığını, Milli Savunma Bakanı ve Başbakan imzasını müteakip, Cumhurbaşkanı onayı gerektiğini de hatırlatmak istiyorum. Bu atamaların örgüt tarafından yapıldığını söylemek bütün bu devlet yetkililerinin örgüt stratejisi içerisinde hareket ettiğini söylemek olur ki, bunun da mantıksızlığını izaha gerek yoktur" dedi.
"BELGEYE YAŞ GÜNÜ TARİHİMİN VERİLMESİ İRONİK"
Savunmasının ardından Sevim'in çapraz sorgusuna geçildi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim'in savcılık ifadesinde "Dursun Çiçek ile kesinlikle karşılaşmadığı, Çiçek'in deniz piyade, kendisinin denizaltıcı olması nedeniyle hep farklı yerlede görev yaptığıöna yönelik sözlerine karşılık, Çiçek'in ise 8 Haziran 2011 tarihli ifadesinde "Ben Harekat Başkanlığı'nda, Sevim İstihbarat Başkanlığı'nda görevliyken karargahtaki toplantılarda zaman zaman görüştüğümüz olmuştur" sözlerini hatırlatarak, aradak çelişkiyi sordu. Sevim de, "Karargahtaki toplantılara orgeneraller, amiraller, daire başkanları, albaylar 200 kişi katılır. 2007-2009 tarihleri arasında Dursun Çiçek ile yüz yüze gelmişliğimiz yoktur. Ben Dursun Çiçek'i ilk kez Ağustos ayında tutuklandığımda Hasdal Askeri Cezaevi'nde gördüm" diye yanıt verdi.
Savcı Pekgüzel'in "Kitleşim" adlı belgenin son kaydetme tarihinin 4 Mayıs 2008 olduğunu belirtip, "Bu tarihte karargahta mıydınız?" diye sorması üzerine de Sevim, "4 Mayıs benim yaş günüm. Pazar günüydü. Bu belgeye benim yaş günü tarihimin verilmesi ironiktir. Yaş günümü çocuklarımda kutlamışımdır, karargahta değilimdir" dedi.
"YAPARSIN KOÇUM BENİM" DEDİLER, GİTTİK
Savcı Pekgüzel'in, İstaihbarat Daire Başkanlığı'na atanmasında kendi talebinin olup olmadığını bir kaç kere sorması üzerine Sevim, bulunduğu göreve Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla geldiğini hatırlatarak, "Benim herhangi bir talebim olmadı. Tecrübem de yoktu. 'Amiralsin, yaparsın, koçum benim' dediler, gittik" şeklinde yanıt verdi.
Emekli Tuğamiral Alaettin Sevim'in çapraz sorgusunun ardından Genel Kurmay Bilgi Destek Dairesi'nde görevli sivil memur Bülent Sarıkahya'nın savcılık ifadesi okunan duruşma, 29 Aralık 2011 Perşembe gününe ertelendi.
- İstanbul
Son Dakika › Güncel › İnternet Andıcı Davası'nda Emekli Tuğamiral Sevim Savunma Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?