Dicle Üniversitesi (DÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından uygulanmaya başlanan "intern" mühendislik ile öğrencilerin protokol imzalanan işletmelerde 6 ay çalışarak, mesleki tecrübe edinmesi sağlanacak.
Geleceğin mühendis adaylarının mezun olmadan mesleki tecrübe edinmesi amacıyla hayata geçirilen uygulama ile gençler, protokol imzalanan işletmelerde 6 ay çalışarak mesleki tecrübe edinecek.
Son sınıf öğrencileri mezun olmadan son 6 ayda sahaya çıkarak, maaşlı ve sigortalı olarak iş yerinin mühendisi gibi çalışacak, anlaşılması halinde firmada sürekli istihdam olanağı da söz konusu olabilecek.
Sanayi sektörüne de avantaj sağlayan uygulama hakkında AA muhabirine açıklama yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak, fakülteyi üst aşamalara taşımak için çalışma başlattıklarını, bu doğrultuda Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) akreditasyonu ile öğrencilerin diplomalarının diğer ülkelerde tanınır hale geleceğini söyledi.
Bu çerçevede köklü değişiklikler yapıldığını ve bunlardan birinin de yabancı ülkelerde sıkça görülen "intern" mühendislik olduğunu vurgulayan Toprak, "Bu eğitimle 3,5 yıl öğrencilerimiz teorik eğitim gördükten sonra iş yeri eğitimi olan intern mühendis oluyor. İntern mühendis arkadaşlarımız sahaya iniyor ve bizim akredite etmiş olduğumuz firmalarda 6 ay çalışma imkanına kavuşuyorlar. Eğer firma ile anlaşırlarsa firmada kalıcı olarak çalışabiliyorlar." dedi.
Prof. Dr. Toprak, çalışma kapsamında 6 aylık sürenin bitiminde öğrencilerin ve firmaların karşılıklı uyumunun ve memnuniyetinin sağlanmasıyla kalıcılığın da sağlanabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu şekilde onlara bir istihdam imkanı da sağlamış oluyoruz. Hem 3,5 yıl boyunca mühendislik fakültesinde görmüş oldukları dersleri uygulamalı olarak görme imkanına kavuşuyorlar hem de eğer firma ile anlaşırlarsa firmada kalıcı olarak çalışabiliyorlar. Bu, mühendis adaylarımızın özlediği ve istediği bir durum. Daha önce mezun olan öğrenciler iş başvurularını nasıl yapacaklarını, nerede çalışacaklarını tam olarak bilmediklerinden sıkıntı yaşıyordu. Ancak uygulamayla firmaların nasıl eleman aldığını, ihtiyaçlarının ne olduğunu bilecekler. Başka bir avantaj da firmaların akredite edilmesinden dolayı öğrenciler rastgele firmalara gitmeyecek."
Öğrencilerin sadece yurt içinde değil aynı zamanda yurt dışında da iş bulma imkanına ulaşacağını dile getiren Abdullah Toprak, "intern" mühendislikle hem öğrencilerin istihdam edileceğini, hem uygulamalı bir eğitim alacaklarını hem de üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanacağını aktardı.
"Mezun olur olmaz iş bulma imkanına sahip olacağız"
Makina Mühendisliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Kübra Mergen ise uygulamanın kendilerini sevindirdiğini belirterek, staj yapmanın mesleki tecrübe için yeterli olmadığını söyledi.
İntern uygulamasının 6 ay sürecek olmasının büyük bir avantaj olacağını vurgulayan Mergen, "Mezun olur olmaz iş bulma imkanına sahip olacağız. Firmada iyi bir kariyere başlama imkanımız olacak. Çünkü yeni mezun olan birçok mühendis var ve iş bulma imkanları sıkıntılı. İntern mühendislikle bu sıkıntıları aşmayı planlıyorum." diye konuştu.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3'üncü sınıf öğrencisi Mustafa Kosif de iş kaygısından kurtulduklarını belirtti.
Mezun olanların çalışacak şirket bulma hususunda sıkıntılar yaşadığını anlatan Kosif, üniversitenin kendilerine bu anlamda imkan sağlayacağını dile getirerek, "Diplomayı almadan işe hazır hale geleceğiz." ifadesini kullandı.
İnşaat Mühendisliği 2'nci sınıf öğrencisi Taha Sinan Baru ise mezun olmadan sahaya inmelerinin önemine değindi.
Son Dakika › Güncel › İntern' Mühendislik ile İş Bulma Olanağı Artacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?