Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, kamuya iş yapmak isteyen firmaların mesleki ve teknik yeterliliklerinin belirlenmesi için gerekli belgeler arasında 'İş Deneyim Belgeleri'nin yer aldığını hatırlatarak, "Ancak 'İş Deneyim Belgeleri' alınır satılır hale geldi. Uygulamalarda öyle sorunlarla karşılaşıyoruz ki, bugün maalesef yıllarca eleştirdiğimiz müteahhitlik karnesini arar hale gelmiş bulunuyoruz" dedi.
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Koçoğlu, yurt içi ve yurt dışında çok önemli işler alan müteahhitlik sektörünün artık 'kaliteli iş' bağlamında önüne bakması gerektiğini belirterek, uygulamadaki önemli aksaklıkların bir açıdan haksız rekabete yol açtığını söyledi. Bugün 'İş Deneyim Belgeleri'nin alınır satılır hale geldiğini kaydeden Koçoğlu, "Kamuya iş yapan müteahhitlerin sadece deneyime değil, alınıp satılamayan bir sisteme kavuşması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İmar Kanunu'nda 5940 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle müteahhitlere yetki belgesi zorunluluğunun getirildiğini ifade eden Koçoğlu, "Bu sistemde, müteahhidin yetki belgesine sahip olabilmesi için ilgili müdürlükteki başvuru formunu doldurması ve bağlı olduğu meslek odasına kayıt belgesi ile şirket sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi'nin aslını vermesi yeterli oluyor" dedi.
"GECİKEN İŞ PAHALI İŞTİR"
Konuyla ilgili yönetmeliğin müteahhitlik kriterlerinin belirlenmesine yönelik bir açılım getirmesi gerektiğini dile getiren Koçoğlu, "Sadece kayıt tutmak, numara verilmesi ve müteahhidin sorumluluğunun belirtilmesi düzenlendi. Sonuçta 'yetenekli olmayan müteahhitler', 'aşırı düşük teklifler' ve 'ihalesi sonrasında şikayet başvuruları'nın işleyişini belirler hale geldi" açıklamasında bulundu.
Koçoğlu, uygulamada karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini ise şöyle anlattı:
"İnşaat sektöründe eser üretenlerin, hangi kriterlere ve standartlara sahip olmaları gerektiği acilen belirlenmeli. Uygulamalarda öyle sorunlarla karşılaşıyoruz ki, bugün maalesef yıllarca eleştirdiğimiz müteahhitlik karnesini arar hale gelmiş bulunuyoruz. Yetenekli olmayan müteahhitler, aşırı düşük teklifler ve ihalesi sonrasında şikayet başvuruları yüzünden 2-3 yılda bitecek bir iş, 1-2 yıl gecikiyor. Oysa geciken iş en pahalı iştir. Bu konuya el birliği ve kararlılıkla son vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Artık Türkiye'de inşaat sektörüne, kalıcılığı hedefleyen, mesleki sorumluluk taşıyan, mühendislik bilim dalına dayalı hizmet üretenler egemen olmalı. Bu nedenle kime müteahhit deneceği ve hangi nitelikleri taşıyanların müteahhitlik yapabileceği konusu acilen yapılacak işler listesine alınmalı." - ANKARA
Son Dakika › Güncel › İnşaaçılar İSyan Etti. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?