Fransa Anayasa Konseyi tarafından düşünce ve ifade özgürlüklerine engel olduğu için Fransız anayasasına aykırı bulunarak iptal edilen "Ermeni soykırımı inkarına ceza öngören" yasa tasarısı, bugünkü Fransız gazetelerinde geniş yer buldu.
Modem Partisi'nin başkanı Francois Bayrou, Anayasa Konseyi'nin kararından hemen sonra Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin hükumetten hemen bir yasa tasarısı daha istemesi üzerine "Bu bir kindir" dedi. Ermeni soykırımı inkarına ceza öngören yeni bir tasarının şekillendirilmek istenmesini, seçim dönemindeki oy kaygısına bağlayan Bayrou " Bir cumhurbaşkanından sorumlu hareket etmesi beklenir" ifadesini kullandı.
TASARININ MİMARI BOYER: SARKOZY AZİMLİ OLSUN
Sansürlenen yasa tasarısının mimarı, Marsilya milletvekili Valerie Boyer ise basın açıklamasında bu sansürün kendisini çok üzdüğünü ve kırıldığını söyledi. Boyer, "Böylece Fransa'da yasa ile tanınan iki soykırım arasında bir dengesizlik oluştu. Yahudi soykırımına inkar cezalandırılırken Ermeni soykırımı rahat bir şekilde inkar edilebilecek. Sarkozy'nin 'azimle' bu konunun üzerine gitmesi, Ermeni toplumunu tekrar ümitlendirdi" dedi.
Anayasa Konseyi'ne yapılan iptal başvurusunda önemli rol oynayan iktidar milletvekilleri Michel Diefenbacher ve Jacques Myard, tarihin hiçbir şekilde kanunlar tarafından yapılamayacağını ve Anayasa Konseyi'nden çıkan bu kararın kendilerini tatmin ettiğini bildirdi.
Fransız parlamentosunda Anayasa Konseyi için yapılan imza toplama kampanyasında çok aktif bir rol oynayan Senatör Nathalie Goulet ise seçim zamanı çıkartılmış bu tasarının, Fransa kanunları çerçevesinden uzaklaştırılmasını memnuniyetle karşıladığını, bunun, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 'şahsî mağlubiyeti' olduğunu belirtti. Tüm baskılara büyük bir özveri ile karşı duran tüm senatör ve milletvekili arkadaşlarını kutladığını söyleyen Goulet "Bu olaydan sonra Türkler gerçek dostlarını gördüler" dedi.
Anayasa Konseyi'nin kararına, kendisini çok üzmesine rağmen saygılı olduğunu açıklayan, ASALA terör örgütünün Ermeni asıllı avukatı ve UMP milletvekili Patrick Deveciyan "Yabancı bir ülkenin elemanları Fransa topraklarında Ermeni soykırımını inkar edebilecek" dedi.
Marsilya Belediye Başkanı Jean-Claude Gaudin, yasa tasarısının iptaline üzüldüğünü ve Marsilya'da yaşayan Ermeniler'in acılarını paylaştığını açıkladığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yeni bir yasa teklifi için hemen düğmeye basmasının kendilerini rahatlattığını belirtti.
Tasarıya baştan beri karşı olan Sosyalist Parti milletvekili Jack Lang ise bir hukukçu olarak alınan bu kararın en aklî karar olduğunu, meslektaşı Robert Badanter'in söylediği gibi hukukun, politikacıdan rövanşı aldığını belirtti.
HOLLANDE: SEÇİLİRSEM DOSYAYI TEKRAR GÜNDEME GETİRECEĞİM
Anayasa Konseyi'nin aldığı karara en önemli tepki ise Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adayı, Sosyalist Partili Francois Hollande'dan geldi. Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda dosyayı tekrar gündeme getireceğini söyleyen Hollande, bu yasanın Türkler'e karşı bir yasa olmadığını ve konunun, seçim baskılarından uzak ve uzlaştırıcı bir ortamda ele alınması gerektiğini belirtti.
Büyük bir şaşkınlık yaşayan Ermeni diasporasına ait internet sitelerinde ise "savaşa devam" yeminleri ediliyor.
Fransa'daki Türkler'in sesini duyurmaya çalışan tek internet sitesi TURQUİE NEWS yöneticileri dün akşam yine sitelerine büyük bir cyber saldırı yapıldığını ve hepsi gönüllü olan çalışanları sayesinde saldırıları fazla zarar görmeden atlattıklarını açıkladı.
Son Dakika › Güncel › İnkar Yasası Mimarından İptale Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?