Birleşik Krallık'taki genel seçimlerde sandıklar TSİ 00.00 itibarıyla kapandı. Hiçbir partinin tek başına hükümet kurmasının beklenmediği seçimlerin sonucuna ışık tutabilecek ilk veriler ise açıklandı.
CAMERON'IN PARTİSİ BİR ADIM ÖNDE
BBC, Sky News ve ITV'nin yaptırdığı sandık çıkış anketine göre; seçimlerde Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakâr Parti 316 sandalye çıkaracak. Ankete göre, Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi ise Avam Kamarası'ndaki 650 sandalyeden 239'unu alacak.
Sandık çıkış anketi, seçimlerden kaç milletvekili çıkaracağı en çok merak edilen partilerden biri olan İskoç Ulusal Partisi'nin ise 58 sandalye kazanacağını öngörüyor.
Aynı ankete göre; koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar 10, Galler Ulusal Partisi 4, UKIP 2, Yeşiller 2, diğer partiler ise 19 sandalye sahibi olacak.
OY SAYIMI SÜRÜYOR
Kesin sonuçların ise sabah saatlerinde belli olması bekleniyor. Oy sayım işleminin İngiltere'nin yüzde 80'inde yerel seçim de yapıldığı için yavaş sürdüğü belirtiliyor.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'yı bünyesinde barındıran Birleşik Krallık'ta, 650 seçim bölgesi bulunuyor.
Ülkede Türkiye'dekinin aksine seçim barajı yok ve dar bölge sistemi uygulanıyor. Her bölgeyi temsilen bir milletvekili Avam Kamarası'na giriyor.
ÇAMAŞIRHANEDE BİLE OY KULLANILDI
Seçimlerde okul, belediye binası, kilise ve barların yanı sıra birer çamaşırhane, okul otobüsü ve yel değirmenine de sandıklar kuruldu. Posta yoluyla da oy kullanılan Birleşik Krallık'ta seçmenlerin yaklaşık yüzde 20'si bugünden önce oyunu postayla verdi. Seçimlerde bu yıl ilk defa internet üzerinden de oy kullandı.
(İngiltere Başbakanı David Cameron, oy kullanmaya eşi Samantha'yla birlikte gitti. Çift sandığa giderken, oy kullanacakları binanın dışında protesto gösterisi düzenlendi.)
(İşçi Partisi lideri Ed Miliband ise sandığa eşi Justine ile gitti.)
DAR BÖLGE SEÇİM SİSTEMİ
Dar bölge seçim sistemi, İngiltere'de yıllardır tartışılan bir konu. Dar bölge sistemini eleştirenler, bunun sadece büyük partilerin işine yaradığını, iktidarın hep iki parti arasında el değiştirdiğini, bu iki partiye verilmeyen milyonlarca oyun boşa gittiğini söylüyor ve nisbi temsile dayalı bir seçim sistemi istiyor. Dar bölge sistemini savunanlar, temsili sistemlerin istikrarsız koalisyon hükümetleri doğurduğunu söylüyor.
İktidardaki koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın girişimi ile Mayıs 2011'de yapılan bir referandumda, seçim sisteminin değiştirilmesi yüzde 67,9'luk bir çoğunlukla reddedilmişti. Referanduma katılım ise yüzde 41 olmuştu.
4 TÜRK VE KUZEY KIBRISLI ADAY
Birleşik Krallık'ta seçim kampanyaları dönemi 25 gün sürdü. Bu dönemde siyasi parti liderleri dış politika konularından çok iç politika konularına ağırlık verdi. Ekonomi, sağlık sistemi, eğitim, emekli maaşları, işsizlik gibi konular kampanya döneminde öne çıkan konulardı.
İngiliz seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlendiği için, yani her seçim bölgesinde en çok oyu alanın doğrudan milletvekili seçilmesi dolayısıyla, herhangi bir siyasi partinin aldığı yüzdelik oyla, sahip olduğu sandalye sayısı doğru oranda olmayabiliyor.
Seçilmelerine yüksek olasılık verilmese de bu genel seçimde dört Türk ve Kuzey Kıbrıs kökenli aday da milletvekilliği için yarışıyor. Muhafazakar Parti'den Gönül Daniels ve Isabel Sigmac, İşçi Partisi'nden İbrahim Mehmet ve Liberal Demokrat Parti'den Turhan Özen çeşitli bölgelerden milletvekili adayları arasında bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › İngiltere Seçimlerinden İlk Veriler Geldi: Cameron'ın Partisi Önde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (4)