Eski Oxford Piskoposu Lord Harries, Lordlar Kamarası'nda yaptığı konuşmada, İngiltere'deki Müslümanların toplum tarafından benimsendiklerini hissettirmek amacıyla taç giyme töreninin Kur'an okunarak başlamasının yaratıcı bir davranış olacağını söyledi. Harris'in bu açıklamasında sonra İngiltere'de Kur'an tartışması başladı.
Piskoposun açıklamaları ise Anglikan Kilisesi'nin kendi gelenekleri ve kurumları içerisinde güveni kaybettiği gerekçesiyle sert bir dille eleştirildi.
KATEDRAL'DE KUR'AN OKUNMASINI ÖRNEK GÖSTERDİ
Lord Harries, Lordlara yaptığı öneride, Kilise'nin kendi tarihi konumunda konukseverliği yerine getirmeye önderlik etmesi gerektiğini aktardı. Harries, geçen yıl Bristol Katedrali'nde dindar bir Müslüman olan yüksek rütbeli bir yetkilinin talebi üzerine Kuran'dan ayetler okunduğu örneğini vererek "Bu Müslümanları içtenlikle kucaklayacak harika, yaratıcı bir uzlaşma davranışıydı." dedi.
PRENS "ODAKLI VE MERKEZİ" TÖREN İSTEMİŞTİ
Eski Piskopos, konukseverliğin prensibinin bir sonraki taç giyme töreni dahil olmak üzere tüm kamusal seremonilere etki etmesi gerektiğine inandığını söyledi.
Kraliçe 2. Elizabeth'in oğlu ve kraliyetin birinci varisi Prens Charles, bundan 20 yıl önce 'İngiliz monarşisinin inanç savunucusu' olmaktan çok 'inançların savunucusu' olarak görülmeyi istediğini açıklamıştı. Prens Charles, 2006 yılında da daha 'odaklı ve merkezi' olacağını düşündüğü çok inançlı bir taç giyme töreni istediğini söylemişti.
"CUMA NAMAZLARINDA DA KRAL İÇİN DUA EDİLSİN"
Geleneksel Hristiyanlardan ise Lord Harries'in açıklamalarına kınama geldi. Hristiyan Enstitüsü Düşünce Kuruluşu'ndan Simon Calvert, bir çok insanın Hristiyan bir liderin, Hristiyan bir manastırda Hristiyan bir törende Kur'an okunması fikrine şaşıracaklarını söylerken, Spectator dergisinin yardımcı editörü Douglas Murray, Lord Harries'in fikrini yanlış bulduğunu söyleyerek 'Eğer taç giyme törenine Müslümanlar eklenecekse o zaman Hinduların ve ateistlerin de eklenmesi gerekir. Böyle bir törende Kur'an okunacaksa o zaman İngiltere'deki camilerde cuma namazlarında Kral ve Silahlı Kuvvetler için dua edilmeli' diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › İngiltere'de 'Kur'an' Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (10)