İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, havaların ısınması ile birlikte çıkabilecek orman yangınlarına karşı hazır olduklarını söyledi.
Orman yangınlarına karşı teknik donanım ve yangın müdahale ekiplerinin hazır olduğunu belirten Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, "Ormanlar hepimizin. 1 Haziran, orman yangınlarının yoğunlukla başladığı dönem olarak geçiyor. Ama yangınlar yılın 12 ayı sürüyor. Son dönemlerde iklim şartlarından dolayı artık yılın 12 ayında yangın çıkıyor. O anlamda biz işletme müdürlüğü olarak, her an yangın çıkacakmış gibi kendimizi hazır tutuyoruz. Ama yangınların çoğunluğu haziran ayından başlayıp, ekim ayına kadar devam eden süreçte meydana geliyor. Tam kadro yangınlara karşı hazır vaziyetteyiz. İnegöl Orman İşletme Müdürlüğümüzün 2 yangın ilk müdahale ekibi var. Yangınla uğraşan 16 personelimiz var. İnegöl'de özellikle geçen sene yangınlarda artış meydana geldi. Son 10 yılın rakamlarına bakıldığında ortalama yangın sayısı 12, yanan alan 6 hektarken, bu rakam geçen yıl oldukça fazla arttı. 2013 yılında meydana gelen 20 yangında, toplam 60 hektar orman alanı zarar gördü. Ama sevindirici tarafı, 60 hektarın neredeyse tamamı örtü yangını şeklinde oldu. Yangınların 14 tanesi İnegöl'de, 6 tanesi ise Yenişehir'de meydana geldi. Geçen yıl karşılaştığımız yangınlarla bu yıl karşılaşmamak için, İşletme Müdürlüğü olarak gerekli tedbirleri aldık. Su tankı ve ilk müdahale aracını genel müdürlükten istedik. Bunların gelmesiyle daha sağlıklı bir ekibe kavuşacağız. Aynı zamanda 2 tane yangın gözetleme kulemiz 24 saat faal durumda. Vatandaşlarımız da, ücretsiz olan Alo 177 hattından yangın ihbarı yapabilir" dedi.
Yangınları söndürmede en etkili yöntemin ilk müdahale olduğunu belirten Çolak, "Bunun için vatandaşlarımızın gördükleri dumanı ve yangını gecikmeden Alo 177'ye bildirmelerini istiyoruz. İlk müdahale çok önemli. İnegöl'de 19 tane resmi piknik sahamız var. Vatandaşlarımız pikniklerini bu alanlarda yaparlarsa çok memnun oluruz. Vatandaşlardan bu konuda hassas olmasını bekliyoruz. Ateş yakmadan, mangal üzeri piknik yapmaları çok önemli. 'Ne olur ki?' dememek lazım. Çünkü yangınlar bu şekilde oluyor. Ufak bir dikkatsizlikle çok büyük alanlar tahrip olabiliyor. Vatandaşların belirtilen piknik alanlarında piknik yapmalarını istiyoruz. Yine yangın mevsimiyle, çiftçilerin hasat mevsimi aynı döneme denk geliyor. Bundan dolayı yangınlarımızın bir kısmı da, maalesef onların yaktığı ateşlerden çıkıyor. Çiftçi kardeşlerimizin bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz. Aynı zamanda anız ve ormana 4 kilometre mesafede her türlü ateş yakmak yasak. Piknik yapmanın yasak olduğu yerde piknik yapan vatandaşlara, valiliğin belirlediği cezai işlem uygulanıyor. Bunun yanında bilerek orman yangınlarına sebebiyet vermenin cezası ömür boyu hapis. Ama kasten değil, dikkatsizlik sonucu meydana gelebilecek bir yangında, vatandaşımızdan yangına müdahaledeki masrafların ve ağaçlandırma çalışmalarının tazmini isteniyor" diye konuştu.
İnegöl'ün çeşitli yerlerinde vatandaşların piknik yapabileceği 19 yer olduğu öğrenildi. - BURSA
Son Dakika › Güncel › İnegöl Orman İşletmesi Yangın Mevsimine Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?