İnegöl Mobilyada Türkiye'ye Örnek Oluyor - Son Dakika
Güncel

İnegöl Mobilyada Türkiye'ye Örnek Oluyor

İnegöl Mobilyada Türkiye\'ye Örnek Oluyor

İlklerin şehri İnegöl'de; ilk ilçe OSB, ilk ilçe kent müzesi, ilk mobilya ihtisas OSB gibi İnegöl Mobilyası da Türkiye'ye örnek oluyor.

27.02.2013 15:53

Antakya'nın mobilya konusunda gelişip dönüşmesini sağlamak isteyen Hatay'lı mobilya üreticileri ve şehrin önde gelenleri, 'Mobilya'nın Başkenti' unvanı ile anılan İnegöl'ü model aldı. Bu kapsamda; Hatay Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği (BİRSİAD) ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile "Mobilya Sektöründeki Yükseliş ve Yarınlarımız" konulu bir panel düzenlendi.

Düzenlenen panelde tam anlamıyla İnegöl mobilyası rüzgârı esti. Panele katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İnegöl mobilyasının sektörün duayeni olduğunu ifade etti. Ergin, İnegöl mobilyasından övgü ile bahsederken, İMOB'a girmekte zorlanan Hataylı mobilya firmalarının İMOB'a girmesi için İnegöl'den destek istedi. Ergin; "Ağanın eli tutulmaz, ağalık vermekle olur" dedi.

Panele ev sahipliği yapan Hatay Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Başkanı Ali İşgören'de, Hatay'da mobilyacılığın tarihinin bir marangoz ustası olan Habib-i Neccar'a kadar uzandığını söylerken; Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ise, dünya mobilya sektörünün son 10 yılda hızlı bir gelişim gösterdiğini, son 2 yıldır yüzde 20 büyüyen ihracatın bu yıl daha fazla büyüyeceğini kaydederek; "Önümüzdeki 5 yıl içinde dünyada ilk 5 ihracatçı ülke içinde olacağımızı öngörüyoruz. Sektör olarak ana hedefimiz, dünyada en fazla talep edilen, aranılan ve arzulanan Türk mobilya tarzını oluşturmaktır." dedi.

Konuşmaların ardından, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof Dr. Yakup Bulut'un moderatörlüğünde, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "İnegöl'ün Mobilya Sektöründeki Yükselişinin Hikayesi" Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akıskalı da "Dünya Pazarında Türk Mobilyasının Bilinirliği" konularında sunum yaptı.

Başkan Alinur Aktaş, panelde yaptığı konuşmada; İnegöl hakkında bilgiler verdi. İnegöl'ün son 30 yıldır sanayide ve özellikle mobilyadaki gelişimden dolayı hızla büyüdüğünü aktaran Aktaş, ilçenin renkli bir sosyo-kültürel yapıya sahip olduğunu söyleyerek, bu kozmopolitliğin dezavantaj gibi gözükmesine rağmen İnegöl için bir avantaj olduğunu kaydetti.

Mobilya'nın İnegöl'de yeni olmadığının altını çizen ve hükümetin 2023 hedefleri arasında mobilyayla ilgili de hedeflerin olduğunu anlatan Aktaş, şöyle devam etti; "Mobilyayla ilgili hükümetimizin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gibi bir hedefi var. Baktığımızda şuanda bugünkü ihracatın 3 katını yapacağız. Tabi burada ben üzerine basa basa söylüyorum, sinerji oluşturmak lazım. Birlik beraberlik gerçekten çok önemli. İnegöl'de bu amaçla 3 kurum bir araya geldi. İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve Mobilyacılar Odası. Bir işbirliği yaptık, STK'larımız da bir araya geldi. 2 yıl önce bir mobilya tanıtım grubu oluşturduk. Bütün firmalarımızdan fuar şirketimiz aracılığıyla para toplandı. Belirli zamanlarda da reklamlar yaptırdık. Bu ciddi bir sinerji ortaya çıkardı, herkes bu konuda maddi gücünü de ortaya koydu. Nihayetinde biz reklam-tanıtım işine ciddi şekilde girdik. Ayrıca bizim özellikle üzerinde durduğumuz konulardan biri de fuar. 25 bin metrekare alanda, her yıl iki kere 150 firmayla bu fuarları organize ediyoruz" dedi.

Alinur Aktaş, İnegöl mobilyasının nasıl markalaştığı konusunu da Hataylı mobilyacılara örnekler vererek anlattı. Öncelikle dünyada neler yapılıyor, trendler nelerdir bizzat yerinde incelemeye çalıştıklarını dile getiren Aktaş; "Mobilyanın başkenti olacağım, bütün dünyaya mobilya satacağım diyorsanız tanıtım ve lansmanda olduğunuz gibi altyapıya da önem vermeniz ve dünyadaki sektörü iyi takip etmeniz gerekiyor" dedi.

Bu kapsamda OSB'nin haricinde Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesini de faaliyete geçirdiklerini aktaran Başkan Aktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Burada sadece mobilya var. Şu anda 10 fabrika faal durumda ve buna rağmen 3-4 bin istihdam var. Çünkü, mobilya istihdam dostu bir sektör. Bir de dünyaya mobilya satmak derdindeyseniz, belirli kalite tescillerinizin olması gerekir. Dünya markası TÜV Rheinland'ın İnegöl'de bir mobilya test laboratuarı kurması için büyük çaba sarf ettik ve İnegöl'e getirdik. Hindistan'a kadar olan kısma da burası bakıyor. Yine iller düzeyinde bulunan TSE de İnegöl'de konuşlandı. Bu gelişmeler, İnegöl'ü ihracatta 17'nci yaptı. Ama bu bizim için yeterli değil. Çok daha yukarılarda hedeflerimiz var. Dünyaya mobilya ihracatı yapan en iyi 20 Türk firmasından 12.'si İnegöl'de. 100 yıllık bir tecrübemiz var. Ciddi üretim teknolojisi noktasında da kendimizi yeniliyoruz. Çünkü, Türkiye çok dinamik bir ülke" ifadelerinde bulundu.

Sunumdan sonra konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, "Ağalık vermekle olur" diyerek İnegöl Belediye Başkanı Aktaş ve MOSDER başkanı Güleç'ten Hatay'lı mobilyacılara sahip çıkmalarını istedi.

Antakya'nın mobilyada oldukça eski bir mazisinin ve çok önemli kapasitesinin bulunduğunu vurgulayan Ergin, İnegöl'ün mobilyadaki başarısının örnek alınması gerektiğini de özellikle belirtti.

Ergün konuşmasında, İnegöl belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın konuşmasından etkilendiğini ifade ederek, "Sektörün duayenleri burada toplanmış. Alinur Aktaş'ın yapmış olduğu sunumdan etkilendim. Ahmet Güleç ve Ahmet Akıskalı'nın değerlendirme ve katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. İnegöl'ün sağlamış olduğu gelişmeler göz kamaştırıyor. İnegöl, Hatay için güzel bir rol model olacak."dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İnegöl Mobilyada Türkiye'ye Örnek Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement