TBMM BAŞKANI MEHMET ALİ ŞAHİN, İNEBOLU'DA 'KAHRAMANLIK GÜNÜ'NE KATILDI
Kurtuluş Savaşı'nda silah ve cephanenin Anadolu'ya geçiş kapısı olan Kastamonu'nun İnebolu İlçesi'nde Şeref ve Kahramanlık Günü'nün 89'uncu yıldönümü törenlerle kutlandı. Törenlere katılan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Çanakkale Savaşı'nda Gelibolu neyse, Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu odur" dedi.
İnebolu halkının 9 Haziran 1921 tarihinde şehirdeki silah ve cephaneyi teslim almak için gelen düşman zırhlılarının saldırısına kahramanca göğüs gererek püskürtmesinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenlere Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin yahı sıra Kastamonu Valisi MustafaKara, MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hasan Altan, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın ve çok sayıda vatandaş katıldı. Liman mevkiinde yapılan törenlerde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kastamonu'dan İnebolu'ya 95 kilometrelik Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü'nü tamamlayan 400 kişilik grubun taşıdığı bayrak, Mehmet Ali Şahin'e sunuldu. Bayrağı öperek teslim alan Şahin, yürüyüşçüleri kutladı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin törende yaptığı konuşmada, İnebolu'nun Kurtuluş Savaşı'na yaptığı katkılardan övgüyle söz etti. Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan silah ve cephanelerin İnebolu Limanı'ndan geçirilerek cepheye ulaştırıldığını belirten Şahin, "Çanakkale Savaşı'nda Gelibolu neyse, Kurtuluş Savaşı'nda da İnebolu odur. Kurtuluş Savaşımızda İneboluluların yaptığı her türlü takdirin üzerindedir. Bu günü çok haklı bir nedenle kutluyorsunuz. Ben de bunun için bugün burada bulunuyorum" dedi.
Milli Mücadele'deki katkıları nedeniyle İnebolu'nun TBMM tarafından 1924 yılında İstiklal Madalyası ile ödüllendirildiğini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde İstiklal Madalyalı illerimiz vardır. Bu madalyaları hak ederek almışlardır. Ama Türkiye'de İstiklal Madalyalı bir tek ilçe vardır. Bu ilçe de İnebolu'dur. Ben TBMM'nin başkanı olarak sizlere teşekkür ediyorum. Çünkü siz o insanların torunlarısınız. Bu yıl TBMM'nin 90'ıncı yıldönümünü kutladık. Bugün de İnebolu'nun Şeref ve Kahramanlık Gününün 89'uncu yıldönümünü kutluyoruz. Buralara nasıl geldik, hangi şartlarda mücadele ederek bu noktaya geldik. Bağımsızlığın hangi şartlar altında kazanıldığını, bu toprakların nasıl vatan yapıldığını unutmamalıyız. Özellikle gençlerimizin bunları iyi bilmeleri gerekiyor. Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz. Atatürk ve silah arkadaşlarına da şükranlarımı sunuyorum. İyi ki cumhuriyeti kurmuşlar. Cumhuriyet projesi başarıya ulaşmıştır. Geçmişimizi unutmayalım derken geçmişteki düşmanlarımızla düşman olalım demek istemiyorum. Geçmişten dersler çıkaralım. Biz geçmişi bıraktık, geleceğe bakıyoruz. Ama geçmişi de unutmamalıyız."
Kastamonu Valisi Mustafa Kara da törendeki konuşmasında, Kurtuluş Savaşı'nda lojistik önem taşıyan İnebolu Limanı'nın 125 yıl süren inşaat aşamasından sonra bu dönemde tamamlandığını söyledi. Vali Kara, Atatürk'ün 27 Ağustos 1925'de ziyaret ederek Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nı başlattığı tarihi Türk Ocağı binasının da Genelkurmay Başkanlığı'nın desteğiyle restore edilerek İnebolu'ya kazandırıldığını belirtti.
Konuşmaların ardından Heyamola Ekibi ile İnebolu İmam Hatip Lisesi mehter takımı ekipleri gösteri yaptı. Temsili gösterilerde ise milli mücadele yıllarında işgal altındaki İstanbul'dan gizlice kaçırılan silah ve cephanenin kayıklarla İnebolu Limanı'na çıkarılarak kağnılara yüklenişi, düşman zırhlılarının bu kutsal emanetleri teslim alabilmek için şehri bombardımanı ve ilçe halkının düşmana karşı yaptığı direniş canlandırıldı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin törenlerin ardından İnebolu M Tipi Kapalı Cezaevi, İnebolu Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Azize Ana YİBO, Hüseyin Avni İlköğretim Okulu ve İnebolu Meslek Yüksekokulu'nun sergilerini açtı.
Son Dakika › Güncel › İnebolu - Şahin: ´Gelibolu Neyse, İnebolu Odur´ - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?