Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefali için av yasağı bugün başladı. Balıkçılar 90 gün boyunca Van Gölü'nde inci kefali avlayamayacak. Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan inci kefalinin üreme dönemi nedeniyle 15 Nisan- 15 Temmuz arası uygulanan av yasağı başladı. Balıkçılar son kez ağlarını gölden çekerken, yaklaşık 2 milyar balık üremeleri öncesi adaptasyon için akarsu ağızlarına gitmeye başladı. İnci Kefalinin neslinin korunması amacıyla 1997 yılından beri çalışma yapan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, av yasağı ile ilgili gerekli önlemlerin alındığını söyledi. İnci kefalinin önemli bir değer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarı, 90 günlük süre içinde kaçak avcılığın önüne geçilmesi için çalışma yürüttüklerini, bu yasağı ihlal edenlerin bin lira, eğer 2 yıl içinde aynı cezayı işlemiş olursa da 2 kat ceza ödeyeceklerini söyledi.
İLK KEZ TARIM BAKANLIĞI PARA GÖNDERDİ
Koruma çalışmaları kapsamında Bitlis ve Van Jandarma Komutanlığı ile koruma faaliyetlerinde kullanılmak üzere sivil araçlar kiralandığını da anlatan Prof. Dr. Sarı, bu yıl bir ilkin yaşandığını belirterek, Geçtiğimiz yıllarda bu araç kiralamalar valilik tarafından yapılıyordu. Bu yıl ilk defa Tarım Bakanlığı araç kiralanması için para gönderdi. Bu bir ilktir diye konuştu.
'YASAK DÖNEMİNDE BALIK SATIN ALMAYIN'
Av yasağı döneminde vatandaşlara çağrıda bulunarak kaçak avlanan balıkları satın almamalarını da isteyen Prof. Dr. Sarı, şöyle konuştu24 saat dere kenarlarında önlem alınacak. Herkesten katkı bekliyoruz. 'Kaçak avlanan balığı biz tüketici olarak almıyoruz' diyorsak, o zaman bu insanlar satamayacakları balığı avlamayacaklar. Bu nedenle vatandaşlardan rica ediyorum. Av yasağı olduğu bu kısa dönem içinde balık almayın ve satanı gördüğünüz zaman da uyarın. Bu balık sizin malınız. Biz devletin görevlileriyiz. Üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Biz öncülük edebiliriz. Balığın sahibi burada yaşayan insanlar. Bu dönemlerde sizin malınızı çalıyorlar ve bunlar hırsız. Her bir balığın karnında 10 bin yumurta var. ve siz bu dönemde bir balık yediğiniz zaman 10 bin balığa zarar vermiş oluyorsunuz
ÖNLEMLER İŞE YARIYOR
İnci kefali için yürütülen çalışmaların işe yaradığını söyleyen Prof. Dr. Sarı, 1996 yılında avlanan 15 bin ton balığın 12 bin tonunun kaçak olarak avlandığını belirterek şunları kaydettiBugün ise 10 bin ton balık avcılığı söz konusu ve bunun 7 bin tonu yasal yollarla 3 bin tonu halen kaçak yollarla avlanıyor. Bunun da önlenmesi gerekiyor. İnci Kefali Festivali için bütün dünyadan herkesi buraya davet edeceğiz. Bu insanlar buraya geldiklerinde bu büyük çabayı gösteren balıkların avlandığını görmemeli. Bu çabaya önce biz saygı duymalıyız. ve saygı duyduğumuzda daha yüce insanlar olacağız.
Son Dakika › Güncel › İnci Kefali Göçü ve Av Yasağı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?