YÖK'ten İmamoğlu'nun başını ağrıtacak diploma raporu - Son Dakika
Güncel

YÖK'ten İmamoğlu'nun başını ağrıtacak diploma raporu

YÖK\'ten İmamoğlu\'nun başını ağrıtacak diploma raporu

Ekrem İmamoğlu hakkında üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında YÖK raporu ortaya çıktı. Raporda, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından tanınırlık, yatay geçiş ve yatay geçiş kabulüne dair işlemlerin YÖK kararlarına uygun yürütülmediği belirtildi. Öte yandan İmamoğlu'nun avukatları ise yatay geçişinin mevzuata uygun olduğunu savundu.

25.02.2025 12:16

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İmamoğlu'nun lisans diplomasının sahte olduğuna ilişkin iddialar üzerine başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanarak savcılığa gönderilen raporun detaylarına ulaşıldı.

"KIBRIS'TAKİ ÜNİVERSİTENİN O YILLARDA DENKLİĞİ YOKTU"

Söz konusu raporda, İmamoğlu'nun yatay geçiş yaptığı dönem itibarıyla Kıbrıs'taki University College of Northem Cyprus (UCNC) İşletme Yönetimi İngilizce Programından 2 yıl eğitim aldığı ve tüm derslerden genel not ortalamasının 2,50 olduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Yüksek Öğretim Kurumları arasında önlisans ve lisans düzeyinde yatay geçiş esaslarına ilişkin yönetmeliğin 5'inci maddesinde yer alan şartları taşıdığı ancak bununla birlikte ilgilinin yatay geçiş yaptığı 1990 yılında University College of Northem Cyprus'ın YÖK tarafından tanınan üniversitelerden biri olmadığı, ilgili üniversitenin tanınırlığının ancak 1993 yılında Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından karara bağlandığı, ilgilinin yatay geçiş yaptığı 1990 yılında UCNC'nin yatay geçiş yapılabilecek üniversiteler arasında olmadığı anlaşılmıştır."

"YATAY GEÇİŞ UYGUN YÜRÜTÜLMEDİ"

YÖK Başkanlığının 1988 ve 1992 tarihli yazılarına istinaden, KKTC'de faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarından sadece Doğu Akdeniz Üniversitesinin tanındığı belirtilen raporda, "Söz konusu yazışmalar dikkate alındığında, yatay geçiş işlemlerinde yabancı ülkedeki yükseköğretim kurumlarının tanınırlığı şartının arandığının anlaşıldığı dolayısıyla tanınırlığı olmayan UCNC'den yapılan yatay geçiş işlemlerinin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığınca Yükseköğretim Kurulu kararlarına uygun yürütülmediği görülmüştür." ifadeleri kullanıldı.

KONTENJAN SAYILARI RAPORA GİRDİ

Raporda, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulunun 27 Haziran 1990 tarihli 22 sayılı toplantısının 2 numaralı kararında, yatay geçiş kontenjanlarının İşletme (Türkçe) Bölümü ikinci sınıfa 15, üçüncü sınıfa 10, dördüncü sınıfa 10 ve İşletme (İngilizce) Bölümü ikinci sınıfa 10, üçüncü sınıfa 5, dördüncü sınıfa 5 olmak üzere toplam 55 öğrenci olduğu bilgisine yer verildi.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünün 30 Temmuz 1990 tarihli Milliyet gazetesinde yayımlanan ilanında ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Türkçe programı için ikinci sınıfa 15, üçüncü sınıfa 15, dördüncü sınıfa 10 ve İşletme İngilizce programı için ikinci sınıfa 10, üçüncü sınıfa 5, dördüncü sınıfa 5 yatay geçiş olmak üzere İşletme Türkçe programı için toplam 40, İşletme (İngilizce) programı için toplam 20 kontenjanın belirlendiği aktarılan raporda, ilgili gazete ilanında yatay geçiş başvurularının en geç 14 Eylül 1990'da resmi çalışma saati sonuna kadar yapılabileceğinin belirtildiği vurgulandı.

Raporda, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulunun 12 Eylül 1990 tarihli kararında İşletme Türkçe ve İşletme İngilizce programları için ayrı ayrı ilan edilen toplam 60 kişilik kontenjanın yabancı ülkelerdeki üniversitelerden gerçekleştirilecek yatay geçişler için 3'te 1 oranında artırılarak 80'e çıkarıldığı ifade edildi.

"BAŞVURU TARİHİ BİTMEDEN NEDEN KARARA BAĞLANDIĞI TESPİT EDİLEMEDİ"

İşletme Türkçe ve İşletme İngilizce programların kontenjanlarının İşletme İngilizce programda birleştirildiği, adı geçen fakültenin 12 Eylül 1990 tarihli fakülte yönetim kurulu toplantısının kararında yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından İşletme İngilizce programına yatay geçiş müracaatı yapan 51 öğrencinin yatay geçiş başvurularının kabul edildiği anlatılan raporda, şu ifadeler yer aldı:

"İlgili üniversite rektörlüğü tarafından temin edilen ve tarafımıza gönderilen belgelerden üniversitenin bahse konu mevzuat kapsamında İşletme Türkçe ve İşletme İngilizce yatay geçiş kontenjanlarını nasıl belirlediğinin, İşletme Türkçe ve İşletme İngilizce programları arasındaki kontenjan aktarımının ve kontenjan artırımının ne suretle yapıldığının, belirlenen kontenjanın 51'inin neden İşletme İngilizce programı için kullanıldığının, yatay geçiş başvurularının 14 Eylül Cuma günü resmi çalışma saati sonuna kadar yapılacağı belirtilmesine rağmen neden başvuru tarihi bitmeden Fakülte Yönetim Kurulunun 12 Eylül 1990 tarih ve 24 sayılı toplantısı ile yatay geçiş başvurularının değerlendirilerek karara bağlandığı hususlarının hukuki gerekçesi bulunamamıştır. Tüm bu değerlendirmelere bağlı olarak araştırma konusunun İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından tanınırlık, yatay geçiş, yatay geçiş kontenjanları, ilan süreleri ve yatay geçiş kabulüne dair işlemlerin Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve usulüne uygun yürütülmediği kanaatine varılmıştır."

YÖK'ten İmamoğlu'nun başını ağrıtacak diploma raporu

İMAMOĞLU'NUN AVUKATLARINDAN BASIN TOPLANTISI

Öte yandan İmamoğlu'nun ifadesi öncesinde bugün avukatları bir basın toplantısı düzenledi. Avukat Prof. Dr. Adem Sözüer ile Mehmet Pehlivan, sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu'nun avukatı Prof. Dr. Adem Sözüer, Ekrem İmamoğlu'nun Girne Amerikan Üniversitesi'nde İngilizce işletme okuduğunu, İstanbul Üniversitesi'nde de aynı bölüme yatay geçiş yaptığını söyledi.

Dönemin mevzuatının bu geçişe olanak tanıdığını söyleyen Sözüer, "O zamanki mevzuata göre, çalışkan öğrenciler için bu imkan var, ÖSS puanına da gerek yok. 1990 yılında YÖK'ün ya da başka kurumun biz bunu üniversite olarak görmüyoruz dediği bir yazdı da yok." diye konuştu.

PEHLİVAN: İMAMOĞLU'NA ÖZEL BİR UYGULAMA YOK

Sözüer'in ardından sözü avukat Mehmet Pehlivan aldı. Pehlivan, İmamoğlu hakkındaki diploma soruşturmasının siyasi gerekçelerle başlatıldığını savundu.

Pehlivan, "İmamoğlu'na yapılan özel bir uygulama yok. İsteyen herkes geçiş yapabilsin diye İstanbul Üniversitesi, Milliyet gazetesine ilan veriyor. Bu ilanda, işletme bölümü de bulunuyor. İlanı gören İmamoğlu, ailesi ve işi İstanbul'da olduğu için bundan yararlanıyor." diye konuştu.

"İMAMOĞLU ÜÇ KRİTERİ DE KARŞILIYOR"

İstanbul Üniversitesi'nin verdiği ilanda, birinci kriterin başvurunun 14 Eylül 1990 tarihine kadar yapılması gerektiği olduğunu anlatan Pehlivan, İmamoğlu'nun 29 Ağustos 1990'da başvuru yaptığını ifade etti.

İlana göre ikinci kriter ise öğrencinin tüm derslerini geçmiş olması gerekiyor. Pehlivan, İmamoğlu'nun bu koşulu da karşıladığını söyledi.

Üçüncü kritere göre ise öğrencinin 60 not ortalamasını tutturması isteniyor. Avukat Pehlivan, İmamoğlu'nun not ortalamasının 62,5 olduğunu söyledi.

"51 ÖĞRENCİ BAŞVURDU"

Pehlivan sürecin şöyle devam ettiğini anlattı:

"Başvurular üzerine fakültede yatay geçiş komisyonu kuruluyor. Yatay geçiş komisyonu, geçişin kabulünü yönetim kuruluna öneriyor. 12 Eyül 1990'da İstanbul Üniversitesi Yönetim kurulu toplşanıyor ve aralarında Sayın İmamoğlu'nun da bulunduğu yatay geçişler onaylanıyor ve resmiyet kazanıyor. Komisyonun önerisi üzerine İmamoğlu ve 51 kişi için yönetim kurulu veriyor. İmamoğlu 2 Ekim 1990'da İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümüne kayıt oluyor ve 2. sınıf talebesi olarak başlıyor."

NE OLMUŞTU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İmamoğlu'nun lisans diplomasının sahte olduğuna ilişkin ihbarlar ve Yükseköğretim Kurulunca hazırlanan raporda diplomasının sahteliğine ilişkin tespitler üzerine başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında 26 Şubat'ta ifade vermesi için savcılığa çağırılan İmamoğlu, kamu görevi nedeniyle ifadeye gelemeyeceğini belirterek mazeret dilekçesi sundu.

Savcılığın İmamoğlu'na 5 Mart'a kadar ifade vermesi için süre tanıdığı öğrenildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YÖK'ten İmamoğlu'nun başını ağrıtacak diploma raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (39)

  • Kocarex Bigrex:
    Reise bağırıp duruyorlardı şimdi kendilerini vurdu yalanları 131 173 Yanıtla
  • müslüm yılmaz:
    Uzatmayın artık bir kanun çıkarın İmamoğlu Erdoğan karşısında aday olamaz diye bir yasa çıkarın olsun bitsin. Bu nedir yahu çocuklar bile halinize gülüyor hukuku rezil ettiniz. 181 100 Yanıtla
  • Casper:
    İmamoğlu Gümbür Gümbür Geliyor Kimsenin Zoruna gitmesin 131 128 Yanıtla
  • Volkan:
    diploma sahte dediler şimdi yatay geçiş usulsuz diyorlar: bir karar verin yahu. tüm tuşlara basarsanı böyle olur :D. ayrıca yök, tüik vs. bunlara güvenen ve inanan kaldı mı 160 74 Yanıtla
  • Neşe yer:
    Yok kimin elinde?kim atadı? bunlar olmuşsa İmamoğlu suçlu değildir... Yok ün suçu... 118 46 Yanıtla
  • Hbo Hbo:
    Belliydi. Karisi cumhurbaskani adayi olacak simdi. Banane chpliler dusunsun 39 77 Yanıtla
  • Psy Straps:
    Bu kurumların aklına yeni mi geldi bu olay? Diploması şaibeli adamın başkasında diploma araması ne kadar üzücü. neyse millet seçimde diploması olan birine oy verecek şaibeli olana değil 89 19 Yanıtla
  • Bayram Izgoren:
    aha ulkeye yeni bir gerilim daha simdi burda kim hakli adami kabul edip almuslar okumus mezun olmus diplama sahte diyemezsiniz gecersiz diye bilirsiniz .yada bunun yaptirimi ne olabilirki al sana nur toou gibi madde ramazanda buni oturuo dinleriz artik 58 9 Yanıtla
  • Oooo:
    Resim öğretmeninin matematik dersinede girdiği Hademeyle müdürün ara ara karıştırıldığı dönemler 12 21 Yanıtla
  • Özcan Kuvan:
    Bütün bu yapılanların sebebi net belli yemeyin bizi artık mide bulandırıyorsunuz işrençsiniz. Madem dürüstsünüz bu sıkı incelemeyi herkes için yapın yemiyor demi? Anladınız siz. 13 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement