Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye'nin çocuk işçiliğini azaltma çabalarını övdü ve devlet-basın işbirliğiyle yürütülen başarılı kampanyanın, çocuk işçiliğinin azalmasıyla sonuçlandığını bildirdi Orhan Aysezen - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye'nin çocuk işçiliğini azaltma çabalarını övdü ve devlet-basın işbirliğiyle yürütülen başarılı kampanyanın, çocuk işçiliğinin azalmasıyla sonuçlandığını bildirdi.
ILO'nun "2016 İtibarıyla Çocuk İşçiliğin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması İçin Yol Haritası ve Uygulaması - Politika Yapıcılar İçin Bir Eğitim Rehberi" yayımlandı.
-BASIN-DEVLET İŞBİRLİĞİ ÇOCUKLARI KURTARDI-
Burada Türkiye'nin çocuk işçiliğin kaldırılması için yaptığı çabalar şu satırlarla övüldü:
"Türkiye'de çocuk işçiliği düşüyor. İstatistik Kurumu'nun açıklanan son rakamları 6-14 yaş arası çalışan çocukların 1994'te yüzde15.2 olan oranının, 2006'da yüzde 5.9'a doğru kademeli şekilde düştüğünü gösteriyor. Ancak bu düşüş kendiliğinden olmadı. Farklı seviyelerde devamlı bir siyasi taahhüdün ve işveren ve işçi örgütleri arasında etkin bir ortaklık geliştirilmesinin sonucuydu.
Bu girişimin ana unsuru farkındalık uyandırma ve konunun savunulmasıydı. IPEC'in (Uluslararası Çocukların Çalıştırılmasının Ortadan Kaldırılması Programı) ülkedeki stratejisi, siyasetçilerin harekete geçmesi için uyarıcı olacak bir kamu yararı ortamı yaratan basınla yakın ilişkiler kurmaya odaklanmıştı. Bu strateji, çocukların çalışmama haklarını, eğitim-öğretimin değerini ve çocuk işçiliğin sağlık, istihdam fırsatları, kalıcı eşitsizliğe ve kuşaklararası yoksulluğa yol açması gibi uzun vadeli olumsuz etkilerini ana mesaj olarak vurguladı. Ülkede basınla yakın ve işleyen bir ilişki kurulması, ulusal ve yerel medyanın konuya güçlü ilgisiyle sonuçlanırken çok sayıda radyo televizyon, gazete, dergi, çalışan ve çalışmaktan kurtarılan çocukların haberlerini paylaştı."
-DÜNYADA TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÜÇ KATI ÇOCU ÇOCUK ÇALIŞIYOR-
Rehbere göre dünyada 215 çocuk çalışıyor. Bu çocuklardan 115 milyonu çocuk işçiliğin "en kötü biçimlerinde" üretime katılıyor. ILO bu çocukların en kötü koşullarda çalışmaktan kurtarılması ve onlara çalışma dışında bir gelecek sunulmasının dünyanın öncelikli gündemlerinden biri olduğunu savundu. Çocuk işçiliği, ölüm, yaralanmalar dahil gelecek için fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yolaçıyor.
Bölgesel olarak çocuk işçiliği Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler'de azalıyor ancak Afrika'nın Sahra Çölü altındaki bölgelerinde artıyor. Kız çocukların çalışma oranı küresel olarak azalıyor, erkek çocukların ise yükseliyor. ILO'ya göre çocuk işçiliği son yıllarda 5-14 yaşları arasında yüzde 10 oranında düştü, ancak 15-17 yaş arasında yüzde 20 yükseldi ve bu gelişme alarm verici.
Çocukların yüzde 60'ı avcılık, ormancılık ve balıkçılık dahil tarım sektöründe çalışıyor. Bunların içinde sadece yüzde 20'sine ödeme yapılıyor, diğerleri aile içinde çalışmış sayılıyor. Yüzde 26 oranında ikinci büyük bölüm ise hizmetler sektöründe çalışıyor. Bunlar içinde toptan, perakende satış yerleri, lokantalar, oteller, ev hizmetleri yer alıyor. 5-17 yaş çocukların yüzde 7'si ise üretim, madencilik, taş ocakçılığı, inşaat ve elektrik-su gibi hizmetlerde yani sanayi sektöründe çalışıyor. Çalışan çocukların yüzde 7.5'i'nin sektörü tanımlanamadı. Rapordaki sayılara "pornografi ve fuhuş" sektörlerinin çocuk sömürüleri de dahil bulunuyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Ilo'dan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na Övgü. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?