Türkiye'de ilk yüz nakli olan 19 yaşındaki Uğur Acar, ilk iş teklifini ameliyat olduğu üniversiteden aldı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, düzenlenen basın toplantısında Acar'a iş teklif etti.
Toplantının özel konukları ise AÜ'ye yüz nakli olmak için başvuruda bulunan 34 yaşındaki Turan Çolak ve geçirdiği trafik kazası sonucunda yüzünü kaybeden Aysel Özdemir oldu. Çolak, toplantıyı ayakta izlerken, Özdemir gözlerini Uğur Acar'dan ayırmadı. Toplantı öncesinde gribal enfeksiyon şüphesi bulunan basın mensuplarına olası risklere karşı maske dağıtıldı.
TOPLANTIDA 15 KATILIMCI
Toplantıya AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, AÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, AÜ Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Abdullah Erdoğan, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özlenen Özkan, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Anestezeyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu ve öğretim üyeleri Prof.Dr. Necmiye Hadimoğlu, Doç.Dr. Murat Yılmaz, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Filiz Günsere, Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan ve Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Hüseyin Koçak, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Geçici, Diş Hekimi İsmail Avşar, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakil ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Halil Yılmaz Sur katıldı.
TIRAŞ HASTANE BERBERİNDEN
Uğur Acar, Atatürk Konferans Salonu'ndaki basın toplantısı için AÜ Hastanesi'nin Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi servisindeki odasından kardeşi Ali Acar'la birlikte ayrıldı. Acar, hastaneden toplantının gerçekleştirileceği salona resmi plakalı araçla getirildi. Dün uzayan sakallarıyla basının karşısına geçen Uğur Acar, basınla ilk büyük buluşmasına sakal tıraşı yapılarak çıktı. Acar'ı hastanenin berberi tıraş etti. Hastane berberi, tıraşı "Haliyle zor oldu" diye anlattı.
'ÇOCUKLUĞUM ZOR GEÇTİ'
Uğur Acar, sözlerine "Hepinize teşekkür ediyorum. Bu operasyonda bana gerekli yardımı yapanlara teşekkür ediyorum" diyerek başladı. Dudaklarını oynatamadığı için konuşmakta güçlük çeken ve sürekli sağ alt dudağını kağıt mendille silen Acar, yaralı yüzüyle çocukluğunda çektiği sıkıntıları anlattı. Daha önce İstanbul'da geçirdiği operasyonlardan sonuç alamadığını ve Ankara'da İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla Prof.Dr. Ömer Özkan ile tanışma fırsatı bulduğunu anlatan Acar, şöyle konuştu:
"Okul yıllarım çok kötü geçti. Ondan sonra 2 yıl köyde kaldım. 2 yıl köyde kalınca şehre çıkmayı düşündüm. Şehre çıkınca da, bütün herkesi tanıyınca kendimde değişiklik buldum. Bu yüzden araştırmalar yaptım. Şişli Etfal Hastanesi'nde tedavi gördüm. Çapa Tıp Fakültesi'yle görüşmelerim oldu. Ama bir sonuç alamadım. Sonra Ankara İl Sağlık Müdürlüğü aracığıyla Ömer Hoca'yla tanışma fırsatım oldu. Ömer Hoca'yla tanıştım, gerekli şeyleri konuştum. 6- 7 ay sonra operasyon başladı."
Daha önce iş bulamadığını ve bir işte en fazla 6 ay çalıştığını anlatan Uğur Acar, şöyle devam etti:
"Çocukluk yıllarımda iş hayatına atıldım ama yüzümden dolayı en fazla çalıştığım zaman 6 aydır. Bundan dolayı fazla bir yerde çalışamadım. Bundan önceki hayatımda çok insan tanıdım. Yatakta yatalak olanları gördüm, eli kolu olmayanları gördüm ama ben onları gördükçe kendimi daha iyi hissetim, o haldeyken bile."
'DAHA İYİ OLACAĞINA EMİNİM'
Ameliyatın üzerinden bir ay geçtiğini ve kendisinin yüz nakli operasyonunun Prof. Dr. Ömer Özkan'dan ilk duyduğunda Özkan'a inandığını belirten Acar, "Allah nasip etti ve çok erken kendimi topladım. Durumum daha ağır sürebilirdi. Ayağa kalkmayı başardım" dedi.
Kendisine yüzü bağışlayan Ahmet Kaya'nın ailesine özellikle teşekkür eden Türkiye'nin ilk yüz nakil hastası Acar, "Türkiye'de Ömer Hocam'la bir ilki başardık. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bundan önceki hayatımda çok şeyler çektim. Bundan sonraki hayatımın daha iyi olacağına, değişeceğine eminim" diye konuştu.
AİLELERİ ZİYARET EDECEK
Hastaneden taburcu olduktan sonra ilk işinin kendisine dokuyu bağışlayan Kaya ailesini ziyaret etmek olacağını ve Manavgat'taki evine ve İstanbul'daki ailesinin yanına gideceğini anlatan Uğur Acar, "Annem ameliyat olacak 1 haftaya yakın, onu ziyaret edeceğim" dedi. Acar, verici Kaya'nın Antalya'da yaşayan kızı Leyla Kahveci'yle buluşma anında ise Kahveci'nin biraz suskun olduğunu, kendisi konuştukça Kahveci'nin açıldığını ve tokalaşıp ayrıldıklarını anlattı. Acar, Ahmet Kaya'nın ailesiyle tekrar biraraya gelebileceğini sözlerine ekledi.
Hastanedeki odasında aynayla ilk buluştuğu anda "Bundan daha iyisinin olamayacağını" düşündüğünü ve halen aynı şeye inandığını belirterek konuşmasını sürdüren Acar, "Operasyonu çok beğendim. Taburcu olduktan sonra tedavim yine sürecek. 1 sene sonra karşınıza daha iyi, daha düzgün bir insan olacak çıkacağım. Bundan daha iyi olacağına eminim" diye konuştu. Uğur Acar, bir soru üzerine, yüzünü bağışlayıp bağışlamayacağını bilmediğini ama bunun dışında tüm organlarını bağışladığını açıkladı. Acar, "Başka bir açıklama yapamayacağım. Yoruldum. Bundan daha iyisi olamaz" dedi.
KAYA'YA BENZEYEN YÜZ KAYBOLACAK
"Şu an gördüğünüz tamamen bir örtü. Uğur'un şu an kaç yaşında göründüğünün hiçbir önemi yok. Önemli olan Uğur'un beğenmesi. Bir yılın sonunda Uğur'a mimikler ortaya çıkacak. Ahmet Kaya'ya benzeyen yüz bir miktar kaybolacak. Bir yılın sonunda Uğur'un mizacı nasılsa öyle olacak. Sinirli ise sinirli güleç ise güleç bir mizacı olacak. Bunu biz de merak ediyoruz. İnşallah bir yılın sonunda çok daha genç, dinamik bir yüz göreceksiniz."
Uğur Acar'ın yaşlanmasına ilişkin sürecin ise tamamen kendi kontrolünde olacağını kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, alkol, sigara kullanımı ya da detoks yaptırmasının yaşlanma sürecinin etkileyeceğini kaydetti.
KAMERALAR ÖNÜNDE İŞ TEKLİFİ
Daha önce iş bulamadığını ve bir işte en fazla 6 ay çalıştığını anlatan Uğur Acar'a ameliyattan sonraki ilk iş teklifi de yine üniversiteden geldi. Toplantıda konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe, "Ben şu an huzurlarınızda kendisine iş teklif ediyorum. Uğur bizim evladımız, eğer arzu ederse üniversitede bizimle çalışabilir. Önemli olan onun sağlıklı dinamik genç bir insan olarak hayata devam etmesidir" dedi. Uğur Acar ise bu teklife önceliğin tedavisi olduğunu, bu konu üzerine sonra konuşabileceklerini söyleyerek cevap verdi. AÜ Rektörü Kurtcephe, Türkiye'nin ilk yüz nakli hastası Acar'a tablet bilgisayar hediye etti.
Üniversitenin kurucu rektörü ve organ nakil merkezine ismi verilen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu da üniversitenin yapmadığı bir bağırsak, bir de akciğer nakli kaldığını, sıranın da bu iki nakilde olduğunu söyledi.
Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantının sonunda Acar ayağa kalktı, "Hocama teşekkür ediyorum" diyerek Prof. Dr. Ömer Özkan'ın elini sıktı, yanaklarından öptü. Fotoğraf çekimi sırasında kardeşi Ali Acar'ı yanına aldı omzuna elini atarak poz verdi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › İlk İş Teklifi Üniversiteden (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?