Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Dr. Sami Türkoğlu, eczacılara rest çekti. Eczacılarla anlaşmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, “Ancak sorun 1 Şubat'a kadar çözülmezse, devlet, vatandaşının ilaca ulaşması için kanun değişikliği de dahil, ne gerekiyorsa onu yapar” dedi.
Eczacılar "Artık yeter" dedi
Dr. Türkoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sağlık Sektör Kurulu Genişletilmiş İstişare Toplantısı çerçevesinde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, 2007 yılında 26 milyar 655 milyon TL, 2008 yılında 32 milyar 268 milyon TL kamu sağlık ödemesi yapıldığını, bu yıl için de 35 milyar 566 milyon TL'lik sağlık ödemesinin öngörüldüğünü söyledi.
Sağlıkta dönüşüm politikaları çerçevesinde yapılanları anlatan Türkoğlu, bugün Türkiye'nin her yerinde göz ameliyatının kısa bir süre içinde yapılabildiğini, sosyal devlet açısından bakıldığında da bunun önemli olduğunu kaydetti.
Türkoğlu, özel sağlık merkezlerinde vatandaştan en fazla yüzde 30 fark alınması uygulamasından sonra özel hastanelere başvuru sayısının arttığına, katkı payı alınması uygulamasından sonra da başvurunun azalmaya başladığına dikkati çekti. Türkoğlu, 2009 yılı için aylık 1 milyar TL'lik ilaç ödemesi yapılacağını vurguladı.
“ŞOK OLMUŞ DEĞİLİZ”
Eczanelerle yaşanan anlaşmazlığa da değinen Türkoğlu, Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) mevcut sözleşmeyi feshettiğini anımsatarak, “TEB ile yapılan sözleşmeye göre zaten taraflar anlaşamazsa sözleşme fesholacaktı. Onun için şok olmuş değiliz” dedi.
Türkoğlu, eczacılarla avans ödemeleri ve katkı paylarının tahsili noktasında anlaşmazlık bulunduğunu ifade ederek, eczacılara SGK'nın ödeme planı çerçevesinde ödemelerin yapıldığını, gelecek Salı günü de Ekim 2008 ödemelerinin yapılacağını bildirdi.
Eczacıların sadece ilaç fabrikalarının yaptığı indirimi satışa yansıttığını, indirim durumunda kendi paylarından bunu fiyata yansıtmadıklarını ifade eden Türkoğlu, bu noktada da sıkıntı bulunduğunu kaydetti. Bunun üzerine salonda bulunan sektör temsilcileri Türkoğlu'nun sözlerine itiraz etti. MÜSİAD yetkilileri ise duruma müdahale ederek sözlü soru sorulmamasını ve soruların yazılı olarak verilmesini istedi.
“KAVGA VE GÜRÜLTÜYLE BİR YERE VARILMAZ”
Hasta katkı paylarının eczacılar tarafından tahsili konusunda da anlaşmazlık bulunduğunu ifade eden Türkoğlu, “Eczacılarla uzlaşmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Ancak bu sorun 1 Şubat'a kadar çözülmezse, devlet, vatandaşının ilaca ulaşabilmesi için kanun değişikliği dahil, ne gerekiyorsa onu yapar. 'Benim dediğim olmazsa kepengi kapatırım' yaklaşımı yanlış. Kavga, gürültüyle bir yere varılamaz” diye konuştu.
Türkoğlu'nun katkı payları konusundaki ifadelerine de katılımcılardan tepki geldi ve karşılıklı tartışma yaşandı.
MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hüdaverdi Çakır, “dernek olarak taraflar arasında Şubat ayından önce uzlaşmaya varılacağı kanaatindeyiz” diyerek tartışmayı yatıştırdı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Yeşilyurt da özel sağlık kuruluşlarındaki yüzde 30 fark sınırlandırması konusundaki bir soru üzerine, yüzde 30'luk sınırın, hastane maliyet sınıflandırması yapıldıktan sonra yüzde 70-75'lere kadar yükseltilmesinin mümkün olabileceğini, buna ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.
“SAĞLIKTA BAZI SORUNLAR OLDUĞU BİLİNEN BİR GERÇEK”
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türkiye'de son yıllarda sağlık politikalarında “çok ciddi ve köklü bir değişim-dönüşüm başlatıldığını” ifade etti.
“Sağlık hizmetlerinin sunum kalitesini artırmaya yönelim bu adımlarla birlikte, bazı alanlarda sorunlar olduğu da bilinen bir gerçektir” diyen Vardan, şunları söyledi:
“Bugün maalesef, Sağlık Uygulama Tebliğinden kaynaklanan bazı uygulama sorunları, özel sektör temsilcilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Özel sağlık merkezlerinin yaptığı muayenelerden kesilen katkı paylarındaki farklılıklar, kısa zaman aralıklarıyla değişen mevzuat uygulamaları, hastanelerde cihaz alım ihalelerinde karşılaşılan sorunlar, eczacıların, özel tıp merkezlerinin ve özel dal merkezlerinin yaşadığı sorunlar, sektöre yeni yatırımları engellemektedir.
Özellikle paket fiyatlar belirlenirken, devlet hastanelerinde bulunmayan birçok harcama kaleminin getirdiği yükün dikkate alınmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca özel hastanelerin ödemelerine de hassasiyet gösterilmelidir.”
MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Dr. Sadık Danışman da sağlıkta dönüşüm programı kapsamında atılan adımlardan övgüyle bahsetti, ancak bazı sorunları bulunduğunu belirtti.
Özel hastanelerin fark ücretinin yüzde 30 ile sınırlandırılmasının bu sorunların başında geldiğini ifade eden Danışman, özel sağlık sektörünün doktor istihdamının, hastanelerin ek ileri teknoloji tıbbı cihazlarının bakanlık iznine bağlanması gibi uygulamaların “acilen kaldırılması” gerektiğini kaydetti.
“YÜZDE 30 FARK UYGULAMASI YÜZDE 100'E ÇIKARILMALI”
Dernek tarafından hazırlanan “Sağlık Sektörü 2008 Yılı Değerlendirme” raporunda da, “hastadan en fazla yüzde 30 fark alınabilmesi uygulamasının devreye girmesiyle özel sağlık kuruluşlarının ekonomik krize girdiği” savunuldu.
“Uygulamaya konmuş olan yüzde 30 fark uygulaması artık anlamsızdır ve yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir” ifadesine yer verilen değerlendirmede, “yüzde 30 fark ücreti uygulamasının acilen Bakanlar Kurulunun belirlediği yüzde 100'e çıkarılması, orta vadede ise sınırlamanın tamamen kaldırılması veya hastane mutabakatıyla belirlenmesi” istendi.
Bu arada, daha önce toplantıya katılacağı bildirilen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, başka bir programı nedeniyle toplantıya katılmadı.
Son Dakika › Güncel › İlaçta Son Restleşme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?