İdris Okuducu - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Türkiye arasındaki petrol sevkiyatını içeren görüşmeleri yakından takip eden enerji şirketleri, bölgede yeni yatırım kararı alıyor.
Erbil'de üçüncüsü gerçekleştirilen Kürdistan–Irak Petrol ve Doğalgaz Konferansı'na, çeşitli ülkelerden 45 konuşmacı, 45 sponsor, 800 delege katıldı. Konferansı uluslararası bir çok uluslararası medya kuruluşu takip etti.
Petrol rezervleri nedeniyle enerji şirketlerinin ilgisini çeken bölgede, her geçen gün uluslararası yeni şirketler, petrol çıkarma çalışmasına başlıyor.
Konferansa katılan, DNO, Genel Energy, Kar Group, TAQA, Chevron, Gazprom MAERSK Oil, Total ve Exxon Mobil bölgede en çok aktif olan şirketler arasında.
Rus petrol şirketlerinden Gazprom Neft Sağlık Güvenliği ve Çevre Müdürü Sherri Kelly, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketinin bir yıla yakındır bölgede aktif bir şekilde çalışma yaptıklarını, bölgenin en zengin petrol rezervleri olan Halepçe ve Şiwaşok kuyularından petrol çıkarmaya başladıklarını söyledi.
Kelly, Irak Kürdistan Hükümeti ile çalışmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, "Bölgeden çıkarılan petrolün Türkiye ve diğer komşu ülkelere sevk edilmesi bizim piyasamızın canlanması demektir. Türkiye'ye çekilen yeni boru hattını çok önemli görüyoruz. Bu yüzden 2014'e kadar petrol çıkarma kapasitemizi artırmaya karar verdik" diye konuştu.
Sherri Kelly, kültür ve tarih bakımından zengin olan bölgeye, petrol rezervlerinin farklı bir boyut kazandırdığını belirterek, "Buradaki halkın geleceğini çok parlak görüyorum" dedi.
Konferansa Arjantin'den katılan Sezai Uçan, daha önce de katıldığı konferansın bu yıl daha kapsamlı olduğunu belirterek, en kısa zamanda Arjantin'deki petrol şirketinin bir şubesini Irak Kürdistan Bölgesi'nde açmayı planladığını söyledi.
Bölgedeki şirket sayısı birkaç yılda çok arttı
Maersk Oil İletişim Direktörü Adam Newton da, şirketinin birkaç yıldır Bölge'de petrol arama ve çalışmaları yaptığını belirterek, şunları anlattı:
"Çok önemli petrol rezervlerinin olması ve Türkiye ile stratejik bir iş ortaklığının petrol sektöründe yapılması bizim için çok önemli bir gelişmedir. Eğer Türkiye'ye petrol sevkiyatı başlarsa petrol sektöründe büyük bir canlanma yaşanacağı aşikardır. Şu anda direk değil ama ortak bir şirket ile bir petrol kuyusundan petrol çıkarmaktayız. Kürdistan'a büyümeye karar verdik, çünkü petrol rezervleri çok zengin olan bir bölgeden bahsetmekteyiz. Bu yüzden var olan fırsatlardan dolayı Kürdistan'ın geleceğine çok iyimser bakıyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl sonra Maersk Oil, Kürdistan Hükümeti ile çok önemli projelere imza atmaya başlayacak. Birkaç yıl önce bölgede var olan uluslararası petrol şirketlerinin sayısı çok az olarak kaydedilmekteydi ama bugün ise rakam dudak uçuklatacak kadar çok."
Petrole bağımlılık ile nüfus artışı arasında bir doğru orantı olduğunu belirten Adam Newton, Kürdistan Bölgesi'nin dünya petrol haritasında çok önemli bir yeri olduğu şimdiden görülebildiğini açıkladı.
General Energy ile ortak çalışan Norveçli petrol şirketi DNO Kurul üyesi Bijan Mossavar Rahmani ise Noveç'in en eski petrol şirketi DNO'nun son birkaç yıl içerisinde Kürdistan'da çok aktif olmaya başladığını dile getirerek. "Bölgeye 2005 yılında geldik ve Genel Energy'den sonra ikinci büyük petrol üreten şirket konumundayız. İki kuyudan Genel Energy ile yapmış olduğumuz ortaklık sayesinde büyük bir rezerve sahibiz ve bu yılın sonunda Duhok'ta yapılacak olan elektrik santrali için yakıt üretimine başlayacağız" diye konuştuk.
Rahmani, 5 yıl öncesine kadar Irak Kürdistan bölgesinin tanınmadığını, şimdi petrol rezervlerinden dolayı bölgenin önemli olduğundan herkesin haberdar olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Daha önce yine aynı bir durum ile karşılaştım. 1989 Azerbaycan'a gittim ve petrol çıkarmaya başladık. Herkes petrol çıkarılmasından sonra Azerbaycan'ı tanımaya başladı. Keza Kazakistan içinde aynı durum söz konusuydu. Kürdistan için ise önemli olan ne kadar kısa zaman içerisinde ne kaydettiğindir. Bana göre son sekiz yıl içerisinde büyük bir başarı elde edildi."
Amerika'dan bölgeye gelen Hess petrol şirketi temsilcisi Halgurt Chalabi de, 2010 yılında bölgeye gelerek IKBY ile petrol arama ve çıkarma antlaşmaları imzaladıklarını ve iki kuyu olan Dinarta ve Şakrok'da petrol aramaları 2014 yılına kadar tamamlamayı planladıklarını söyledi.
Chalabi, Kürdistan–Irak Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nın, bölgede ne kadar önemli petrol rezervlerinin olduğunu gün yüzüne çıkardığını ve Türkiye'nin IKBY ile yapmış olduğun antlaşmanın ne kadar stratejik olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. - Erbil
Son Dakika › Güncel › Ikby Türkiye Petrol Boru Hattı, Enerji Şirketlerini Heyecanlandırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?