İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi(İKBU) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kendi sektörlerinde başarılı kadınları deneyimlerini ve hikayelerini paylaşmak üzere öğrencilerle buluşturdu.
İKBU Fatma Altınbaş Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Sektöründe Güçlü Kadınların Hikayeleri" söyleşisi İKBU Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükran Şıpka'nın moderatörlüğünde yapıldı. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Lenovo Pazarlama Müdürü Aysun Karabıyık, Eski Milli Basketbolcu Yasemin Horasan, BKM Oyuncusu Ayça Erturan ve İKBU Sosyoloji Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nur Banu Kavaklı Birdal da öğrencilerle kendi hikayelerini paylaşarak merak edilen soruları yanıtladılar.
"Kadınlarımızın her anlamda güçlenmesi gerekiyor"
Aslında bu etkinlikle birlikte güçlü kadınları öğrenciler ile birlikte tanıştırmak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Şükran Şıpka etkinlik öncesi, "Kadının hakları dediğimiz zaman kadının haklarını talep etmesi lazım. Hak etmesi için de güçlü olması lazım. Çalışan kadın biraz daha sosyal hayatın içinde ve haklarını talep edebiliyor seviyeye gelebiliyor. Tabi ki de çalışmanın çeşitli nedenleri var, ekonomik ihtiyaç ya da mesleğini icra etmek istediği vs. gibi. Bu şekilde de günümüzde kadınların istihdamı da artıyor. Buna ulaşamayan kadınlarımız için ise bugün neler yapabiliriz? Öncelikle bazı imkanlara kavuşamamış olan kız çocuklarımızın eğitiminin sağlanması, eğitiminin aşamalarının sonrasında da onlara iş imkanının oluşturulması için devletin ve devlet organlarının bunu destekleyici politikalar izlemesi gerekiyor. Kızların ve kadınların iş hayatına atılması demek cinsiyet ayrımcılığı konusundaki bazı problemleri çözecektir. İlk başta kadının güçlenmesi gerekiyor ve bu anlamda da kadının güçlenmesi için ekonomik olarak da güç kazanması gerekiyor. Çünkü ekonomik anlamda özgür olmayan kadınlarımızın neler çektiğini hepimiz görüyoruz" dedi.
Son olarak da Dünya Kadınlar Günü mesajı için şu şekilde konuşan Şükran Şıpka, Kadınlar günü kutlanacak bir gün değil bana göre, fakat kadın haklarının anılması açısından önemsiyorum. Çünkü hala günümüzde kadın cinayetlerinin günden güne artarak devam etmesi hepimizin içini yakıyor. Demek ki biz bunları engellemek için bir adım ileriye gidemiyoruz. Bu konuyla ilgili başta uluslararası sözleşmeler olmak üzere, özel yasalar çıkarıldı. Bunlara rağmen kadınlarımızı koruyamıyoruz. Bizler gibi, kadın-erkek bu alanda çalışan insanların, resmi kurumlar, sivil toplum örgütleri ile ya da mesleki kuruluşlarla işbirliklerini artırması gerekiyor. Bu sayede de farkındalık oluşturmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Toplamda 20 yıldır iş hayatında olan ve bugün Lenovo Pazarlama Müdürlüğü yapan Aysun Karabıyık da günümüzde kadınların hak ettiği yerde olmadığını söyleyerek, "İş hayatına baktığınız zaman her ne kadar kadın çalışan oranları son yıllarda büyük firmaların desteklemesiyle artsa da çok üst düzey pozisyonlara çıktığınız zaman kadınların maalesef hak ettiği yerleri göremediğini fark ediyoruz. Ancak sevindirici gelişmeler var. Ben mesela bir teknoloji firmasında yöneticiyim. Teknoloji kadınların aslında çok ürktüğü bir alandır. Yine de kendi şirketime baktığım zaman kadın yöneticilerin oranları yüksek. Sanıyorum artık biraz mobil dünyaya girmemiz, sınırların ortadan kalkması ve her şeye daha kolay ulaşmak kadınların vizyonunu açmaya başladı. Yapılan sosyal sorumluluk çalışmalarının da çok büyük etkisi var. Umarım önümüzdeki yıllarda daha da fazla artışına şahit olacağız" diye konuştu.
"Kadınlarımız bahane üretmeden kendilerine inanmaları lazım"
Özellikle iş hayatında kadınların kendilerine bahane ürettiğini dile getiren Aysun Karabıyık, böyle durumlarda kadınların kendilerine daha da inanmaları gerektiğine vurgu yaptı. Karabıyık aynı zamanda, "Kadınlarımız her zaman önümüzde bariyerler var bahanesini söyler. Aslında kimsenin önünde bariyer yok. Sadece kendilerine inanmaları gerekiyor. Kadının başaramayacağı hiçbir şey yok. İş hayatında kadın ve erkek arasında hiçbir fark göremiyorum. Kadın isterse en az bir erkek kadar başarılı olabilir. Teknik konularda bile geçerli bu. Sadece sosyal bilimlerde değil her türlü konuda kadınlarımız çok yüksek noktalara kadar çıkabiliyorlar. Hele günümüz dünyasında her şey bu kadar elimizin altında iken bütün kadınlar istedikleri sürece talep ettikleri her noktaya gelebilirler. Sadece inanmamız ve bahaneler üretmememiz lazım" diye konuştu.
Son olarak da kadın ölümlerinin hala çok fazla olduğunu dile getiren Karabıyık, "Her ne kadar böyle pırıl pırıl tablolar sergiliyor ve güzel mesajlar veriyor olsak bile maalesef hala Türkiye'de çok fazla kadın ölümleri var. Tutuklu kadın gazeteci oranlarının da altını çizmek isterim. Kadınlar çok fazla şiddete ve cinsel istismara maruz kalıyor. Yalnız şunu söylemekte fayda var bu kadınlara suç işleyen insanları yine kadınlar yetiştiriyor. O yüzden kadınlara burada çok büyük bir görev düşüyor. Ben önce kadınların kendilerini yetiştirmelerini isterim ki gerçekten iyi nesiller yetiştirebilsinler" diyerek sözlerini tamamladı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › İkbu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şıpka: '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kutlamalar Yapılacak... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?