Yardımlaşma ve dayanışma platformu olan İhtiyaç Haritası'nın kurucusu Dr. Ali Ercan Özgür, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde; "Yaptığımız her çalışmanın geçmişe, tarihe dayanan bir yanı var. İhtiyaç Haritası'nı en iyi tarif edenlerden bir tanesi imece olması. İmece bizim Anadolu'muzun kültürü, vakıf kültürü, yardımlaşma kültürü hep olan bir şey" dedi. İhtiyaç Haritası'nı bir yardımlaşma koorperatifi olarak tanımlayan Özgür, "Biz para kabul etmiyoruz. Sadece buluşturuculuk yapıyoruz" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi", üçüncü gününde "Yürüyüşe Davet" sloganıyla devam ediyor.
Bilim insanları, akademisyenler, ekonomi uzmanları, siyasetçilerin katıldığı kongrede, birçok farklı alanda Türkiye'nin sorunları ele alınıyor.
Dr. Ali Ercan Özgür, kongrede; kuruculuğunu yaptığı dayanışma ve yardımlaşma platformu İhtiyaç Haritası'nı anlattı.
Özgür'ün konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
"İHTİYAÇ HARİTASI KAR AMACI GÜTMEYEN BİR YARDIMLAŞMA KOOPERATİFİ: Türkiye'de unutulan kooperatifçilik kültür temelinde oluşturduk, İhtiyaç Haritası kar amacı gütmeyen bir yardımlaşma kooperatifi. Kooperatiflerin düşüş evresine geçtiği anda biz bir sosyal ve dijital kooperatif kurma fikriyle çıktık. Dünyada da bunun yeni bir akım olduğunu fark ettik.
O GÜNLER İKTİSAT KONGRESİ'Nİ DÜŞÜNEBİLEN O DEĞERLİ AKLIN BUGÜN HEP BERABER SAHİBİ OLUYORUZ: Çok daha zor koşullarda bu ülke kuruldu. Atatürk ve arkadaşlarıyla beraber kuruldu ve bir vizyon oluşturdular. O günler İktisat Kongresi'ni düşünebilen o değerli aklın bugün hep beraber sahibi oluyoruz. Ev sahipliği yapan başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Tunç Soyer ve tüm Türkiye'den gelen sivil toplum, özel sektör, kamu kuruluşlarına ben de çok teşekkür ederim.
İHTİYAÇ HARİTASI'NI EN İYİ TARİF EDENLERDEN BİR TANESİ İMECE OLMASI: Yaptığımız her çalışmanın geçmişe, tarihe dayanan bir yanı var. İhtiyaç Haritası'nı en iyi tarif edenlerden bir tanesi imece olması. İmece bizim Anadolu'muzun kültürü, vakıf kültürü, yardımlaşma kültürü hep olan bir şey. Ama maalesef son yıllarda hiyerarşik, siyasetin içinde olduğu bir yapıydı. Biz bunu kuran insanlar olarak ihtiyaç sahipleri ile destekçileri çok yatay bir zeminde hiyerarşik olmayan, şeffaf bir şekilde mahalleye dayalı, mahalle kültürünü yeniden hatırladığınız, etrafınızda olup biteni hatırladığınız bir çabamız oldu. İhtiyaç Haritası o yüzden buluşturucu bir harita.
SADECE BULUŞTURUCULUK YAPIYORUZ: Biz para kabul etmiyoruz. Sadece buluşturuculuk yapıyoruz. Bugün AirBNB duyduğumuz meselenin insani yardım ve Türkiye'den çıkan bir uygulama. Bugüne kadar 20 milyonun üzerinde işlem hayat gördü. Elazığ Depremi'nden beri afetlerle ilgili de koordinasyonda görev alıyoruz. Sivil Toplum Afet Platformu var. Onun kurucuları arasında yer aldık.
BULUŞTURAN BİR SİSTEM OLUŞTURDUK: İzmir Depremi'nde o zaman Tunç Başkanımız talimatı ve desteğiyle, bu konuda bir parantez açmak lazım İzmir bu konuda hep öncü oldu, o vizyon bu şehirde, bu şehrin insanlarında devam ediyor, Tunç Başkan nezdinde sizlere teşekkür ediyorum, o anlamda Bir Kira Bir Yuva kampanyasını hayata geçirdik, belediyeyle beraber. Çünkü klasik yöntem çadırkentler. Çadırkentler ve sonrası konteyner kentler kurmak. Ama bugün bile çok zaman alıyor, Antakya, Adıyaman ve Maraş'ta bizler konteyner kent kuruyoruz ama günde 20 tane üretiliyor, çok zor bir işlem. Ama evi boş olanlarla kira desteği vermek isteyenleri buluşturan bir sistem oluşturduk. Bir Kira Bir Yuva dedik."
Son Dakika › Güncel › İhtiyaç Haritası Kurucusu Dr. Özgür: 'İhtiyaç Haritası'nı En İyi Tarif Edenlerden Biri İmece, Anadolu'muzun Kültüründe Hep Olan Bir Şey' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?