İhracatçı İçin Japonya'dan Sonra Avrupa'ya Çıkarma - Londra - Son Dakika
Güncel

İhracatçı İçin Japonya'dan Sonra Avrupa'ya Çıkarma - Londra

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk şirketlerinin yurt içi ile Afrika ve Orta Asya ülkelerinde gerçekleştirmeyi planladıkları 3 milyar dolar tutarındaki projelerinin finansmanına yönelik kaynak arayışını sürdürdüklerini belirterek, "Bu kaynağın yarıya yakın kısmını Japon...

20.12.2017 11:33

TUBA ŞAHİN - Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk şirketlerinin yurt içi ile Afrika ve Orta Asya ülkelerinde gerçekleştirmeyi planladıkları 3 milyar dolar tutarındaki projelerinin finansmanına yönelik kaynak arayışını sürdürdüklerini belirterek, "Bu kaynağın yarıya yakın kısmını Japon piyasalarından önümüzdeki 3 yıllık periyotta tedarik edebiliriz diye düşünüyoruz." dedi.

Londra'da Türk iş dünyasının temsilcileriyle Avrupalı Türk Markalar Birliğinin (ATMB) düzenlediği toplantıda bir araya gelen Yıldırım, AA muhabirine, yurt dışından fon sağlamak için yürüttüklerini çalışmalara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Yıldırım, Türk şirketlerinin yurt içi ile Afrika ve Orta Asya ülkelerinde gerçekleştirmeyi planladıkları 3 milyar dolar tutarındaki projelerin finansmanına yönelik yurt dışındaki kurumsal yatırımcılarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, bu kapsamda aralık ayının ilk haftasında Japonya'da görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Dış fon kaynak çeşitliliğine gidilmesi yoluyla gerek Japonya'daki negatif faiz politikasından gerekse fon fazlası imkanlarından faydalanmanın mümkün olduğunu ifade eden Yıldırım, "Kabaca Japonya'da, henüz Japonya dışında bizim kullanma imkanı bulamadığımız 30 milyar dolarlık kaynak olduğu bilgisini edindik. 1997'den beri 20 yıldır çok istikrarlı bir şekilde çalıştığımız Japon Mizuho Bank yönetiminin bir planlaması oldu, o planlama çerçevesinde 15 ayrı kuruluşla toplantılar yaptık. Onun dışında da Japonya'da verdiğimiz resepsiyonda toplantı yapmadığımız kuruluşlarla da görüşme fırsatımız oldu. 2018, 2019 ve 2020 gibi bir dönemde fon arayışlarımızda yararlanabileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

"Bu kaynağın belli bir kısmını Japonya'dan tedarik edebiliriz. Düşündüğümüz planlamanın yarıya yakın kısmını Japon piyasalarından önümüzdeki 3 yıllık periyotta tedarik edebiliriz diye düşünüyoruz." diyen Yıldırım, söz konusu finansmanın ihracatçılara 2018'in ikinci yarısından itibaren kullandırılacağını vurguladı.

Japonya'dan sonra Avrupa'da non-deal roadshow

Piyasa koşulları elverdiği ölçüde borçlanma imkanları üzerinde çalışmaya devam edeceklerini anlatan Yıldırım, "Başka ülkeler, coğrafyalar için de arayışlarımız var. Zaten Londra'da olmamızın ve bundan sonra da Avrupa'nın diğer kentlerinde benzer çalışmalar yapmamızın amacı da budur. Önümüzdeki aylarda Avrupa'nın diğer ülkelerinde de non-deal roadshow yapacağız. Bunu İsviçre'de, Danimarka'da, Avusturya'da yapabiliriz ama daha pek çoğunda yapabiliriz. Fransa'da yapabiliriz." ifadelerini kullandı.

2018 için 4,4 milyar dolarlık plan

Yıldırım, Londra'da gerçekleştirdikleri toplantılarda gelecek yıl atılacak adımları görüştüklerine işaret ederek, 2018'de ihracatçıları desteklemek için 1,2 milyar dolarlık bilateral kredi, 1 milyar dolar tutarında sukuk ve eurobond ihracı, 1,6 milyar dolar sendikasyon kredisi ve uluslar üstü kuruluşlardan toplam 680 milyon dolarlık kredi olmak üzere toplam 4,4 milyar dolar kaynak sağlamayı planladıklarını söyledi.

Türk Eximbank olarak sadece Türkiye'de yerleşik ihracatçıları değil, onların yurt dışındaki yabancı alıcılarına da Türkiye'den alım yapmaları karşılığında finansman sağladıklarına değinen Yıldırım, alıcı kredisi niteliğindeki uluslararası krediler programları kapsamında, ülkeden ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının yükseltilmesi, Türk firmalarına uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence sağlanması hedefleri doğrultusunda söz konusu finansmanı da artırmak istediklerini belirtti.

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığının verdiği desteklerle beraber talep edebilecek ülkeler ve bu talepleri kullanabilecek ticari yapılarla görüştüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda bizim diğer exim kuruluşlarıyla yaptığımız anlaşmalar da buna önemli bir enstrüman oluyor. Önümüzdeki yıl ve daha sonraki yıllarda biz ihracatçımızı içeriden desteklediğimiz kadar dışarıdaki alıcısını destekleyip, ihracatımıza talebi artırmaya çalışıyoruz. Bunun rakamları hemen bugünden vermek zor. Geçmişte dışarıda böyle yoğun bir çalışmamız olmadı. Kıyaslama yapacak elimizde bir çalışmamız yok ama zaten yurt dışındaki projelere şu anda bizim portföyümüzde finanse ettiğimiz 1,1 milyar dolar gibi bir meblağ var. Bu arayışlarımızda bulacağımıza inandığımız kaynakların önemli bir kısmını yurt dışı alıcılar lehine kullanabiliriz."

Finans ve iş çevrelerinde Türkiye algısı pozitif

Yıldırım, yurt dışında görüştükleri finans ve ihracat kredi kuruluşlarının Türkiye algısının pozitif olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye'nin her şeye rağmen yüksek oranda büyümesini gördükten sonra finans ve iş çevreleri, Türkiye'nin ekonomik geleceğine, ticaretinin, ihracatının, dünyayla ticari ilişkilerinin daha da artacağına güçlü bir inanç duyuyorlar. Bunun hiç azaldığını görmedim. Gerek Japonya'da, gerek burada (Londra'da), Türkiye ve ekonomisine duyulan inanç güçlü. Bunun 2018'de de güçlenerek artacağını, devam edeceğini görüyorum."

İhracatçı İçin Japonya\'dan Sonra Avrupa\'ya Çıkarma - Londra
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İhracatçı İçin Japonya'dan Sonra Avrupa'ya Çıkarma - Londra - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement