ŞIRNAK'ın İdil İlçesi'nde belediye, son günlerde gündeme gelen 'çift dilli' yaşam çalışmaları kapsamında Kürtçe yazılı çöp konteynırlarını devreye soktu. Belediye Başkanı BDP'li Resul Sadak, meclis kararıyla önümüzdeki günlerde sakak ve tabela isimlerini Türkçe- Kürtçe yazacaklarını belirtti. Okullarda öğrencilere Kürtçe hikaye kitapları da dağıtan Sadak, "Çocukların kendi dilleri ve kültürleriyle eğitim hakkından daha fazla yararlanabilmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Dilimiz onurumuzdur" dedi
İdil Belediyesi Kürtçe'yi ikinci bir dil olarak günlük yaşama geçirmek için daha önce Turgut Özal Mahallesi'ndeki dinlenme parkına Türkçe 'Barış' anlamına gelen Kürtçe 'Aşit¯' adını verdi. Belediye bugün de üzerinde Türkçe ve Kürtçe yazılı çöp konteynırlarını devreye soktu. Konteynerlerin üzerine Türkçe 'İdil Belediyesi' anlamına gelen Kürtçe 'Şaredar¯ya HezexÛ', Türkçe olarak da 'Çevremizi temiz tutalım' yazılıp, cadde ve sokaklara konuldu.
'BÖLMEZ, BİRLEŞTİRİR'
İdil Belediye Başkanı Resul Sadak, ilçe merkezi ve köylerdeki okulları ziyaret ederek öğrencilere Kürtçe hikaye kitapları dağıttı. Sadak, aldıkları meclis kararıyla Kürtçe'yi bütün çalışmalarına dahil etmeyi düşündüklerini ve bunu yavaş yavaş hayatta geçirdiklerini söyledi. Kürtçe'nin kimseyi bölmeyeceğini, aksine birleştireceğini ve insanları birbirine daha da yakınlaştıracağını savunan Sadak, şöyle konuştu:
"Yakın zamanda sokak isimlerinin ve ilçedeki tabelaların tümü meclis kararı ile iki dille yani Türkçe- Kürtçe yazılacak. İlçemizde yaşayan halkın yüzde yüzü Kürtçe konuşmaktadır ve Kürtçe kendini ifade etmektedir. Bu yüzden biz de Kürtçe'nin artık günlük hayatta kullanılması gerektiğine inandık. Bu vesile ile İdil belediyesi meclisimizin aldığı kararla artık belediyemizde iki dilli hizmet verilmesi gerektiğinin kararı ile birlikte, hayatın her alanında Türkçe- Kürtçe iki dilde hizmet vermeye çalışacağız. Bunun için gerekli çalışmalar devam edecektir. Ayrıca Kürt dilinin okullarda ve eğitim yuvalarında ikinci dil olarak dersinin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Birilerinin Kürtçe dilini tehlike olarak gördüğü bu süreçte, biz tam aksini düşünüyor aslında Kürtçe'nin bölücü değil birleştirici olduğunu düşünüyoruz."
'OKULLARA KÜRTÇE HİKAYE KİTABI'
İdil ilçe merkezinin yanı sıra, son olarak Yarbaşı Köyü'ndeki ilköğretim okulunda çocuklara hazırladıkları Kürtçe hikaye kitaplarını dağıtan Başkan Sadak, "Bu Kürtçe hikaye kitapları şimdiye kadar 100 öğrenciye ulaştırıldı. Çocukların kendi dilleriyle, külütürleriyle, eğitim hakkından daha fazla yararlanabilmeleri için, belediye olarak üzerimize düşen her şeyi yapacağız. Dilimiz onurumuzdur."
Son Dakika › Güncel › İdil Belediyesi 'İki Dili' Hayata Geçiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?