İçme Sularının Enerjisi Güneşten - Son Dakika
Güncel

İçme Sularının Enerjisi Güneşten

İçme Sularının Enerjisi Güneşten

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından yapılan Trakya Kalkınma Ajansının finansal desteğiyle "TESKİ ve güneş el ele enerjide verimliliğe" projesi kapsamında hayata geçirilen ve 721 bin liraya mal olan güneş enerjisi santrali düzenlenen törenle açıldı.

06.11.2017 15:16

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından yapılan Trakya Kalkınma Ajansının finansal desteğiyle "TESKİ ve güneş el ele enerjide verimliliğe" projesi kapsamında hayata geçirilen ve 721 bin liraya mal olan güneş enerjisi santrali düzenlenen törenle açıldı.

Aşağısevindikli mahallesinde düzenlenen ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törene, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, kurum ve kuruluş müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

"TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide verimiliğe"

Açılış konuşmasını yapan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, "Trakya Kalkınma Ajansı desteklediği "TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide verimiliğe" projesi başarı ile bitirilmiş, elektrik üretimine başlamıştır. Proje kapsamında 600 adet 256 Watt gücünde polikristal güneş paneli ve 5 adet evirici ünite kullanılmıştır. Santral 150 Kwattlık kurulu güce sahip olup, bundan elde edilecek enerji, Süleymanpaşa ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Aşağısevdikli Terfi merkezindeki pompalarda kullanılacaktır. Trakya Kalkınma ajansının kısmi desteğiyle KDV hariç 721 bin TL'ye mal olan tesiste yıllık 315 Megawatt elektrik üretimi planlanmakta olup, bu vesileyle hem elektrik tüketim maliyetlerimizin bir kısmı karşılanacak, hem de yılda 54,5 ton karbondioksit salınımına engel olunacak, yılda 4 bin 700 ağaç kurtarılacaktır" dedi.

" Türkiye'de yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 Gigawatt"

Türkiye'nin, en güneyinden en kuzeyine kadar güneşlenme süresi olarak özellikle Güneş Enerji Santrali (GES) kurulumu açısından Avrupa'ya göre çok daha uygun bir konumda olduğunu hatırlatan Dr. Başa, şöyle devam etti:

"Güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye'de yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 Gigawatt düzeyinde bulunuyor. Tekirdağ'ın ise yıllık Güneş radyasyon değeri ortalama bin 400 ile bin 450 Kilowatt saattir. Avrupa, günümüzde geçmişte kurmuş olduğu nükleer ve termik santralleri kapatarak, temiz ve tehlikesiz enerji kaynağı olan GES gücü 40 Gigawatta ulaşmışken bu bizim ülkemizde sadece 900 Megawatt seviyesindedir. Bu değer ülke elektrik tüketimimizin sadece binde beşine tekamül etmekte olup Avrupa ile kıyaslanamayacak seviyededir."

"Türkiye'de bürokrasi GES yatırımlarını geciktiriyor"

Konuşmasının devamında Türkiye'deki bürokrasiden bahseden Başa, "Şartların uygun olmasına rağmen ülkemizde GES konusunda yeterli ehemmiyet gösterilmemekte, yoğun bürokrasi ile GES yatırımları hantal bir şekilde ilerleyebilmektedir. Buna rağmen son yıllarda RES ve GES yatırımları hızla devam etmekte olup, gelecek için ümit vaat etmektedir. TESKİ olarak bizler de hem bölgedeki kurum ve kuruluşlara, hem de özle sektöre örnek olmak niyetindeyiz" dedi.

"Trakya kirleniyor"

Dr. Başa gelişen sanayi ile birlikte Trakya'nında kirlendiğinin altını çizerek, "Tekirdağ ve Trakya, artan sanayi atıkları ile günden güne kirlenmekte olup, bu konuda alınan önlemlerin yeterli olmaması nedeniyle daha vahim durumlara gebedir. Bu kirliliği önlemlerin bir çözümü olarak öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarından yaralanma yolları aranmalı, bunun yanında caydırıcı cezalar verilmelidir. TESKİ olarak bu konuda, kurulduğumuzdan beri yeni ve mevcut arıtma tesislerimizin sağlıklı olarak çalıştırılması için büyük uğraşlar sarf edilmektedir. Ayrıca elektriğin üretimi için tüketilen fosil kaynakların azaltılması gerektiğini benimseyerek doğadaki karbon ayak izimizi azalma yolunda gayret göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Elektrik enerjisi tasarrufu

Elektrik tüketimini en aza indirmek için GES projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Dr. Başa, "TESKİ olarak harcadığımız elektrik enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak maksadıyla ilerleyen yıllarda GES ve Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yatırımlarına devam etmeyi planlamaktayız. Temiz çevre, temiz su, yaşanabilir bir Tekirdağ ve Trakya'nın hayal olmadığını göstermek için bütün gayretimizle bu konuda çalışacağımızı belirtmek isteriz "dedi.

"Elimizdeki bütün imkanları beraber ortaya koyarak çok önemli"

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, her şeyin beraber daha iyi elde edilebileceğini ifade ederek, "Şafak beyin bahsettiği gibi biz bugün burada güzel bir projenin açılışı için beraber bir araya geldik. Malum su akar Türk bakar atasözünü inşallah bu son yıllarda güneş çıkar ve açar Türk lafını tabiri caizse artık bakmayarak, hem diğer atıklardan enerji elde edilebilmesi ekonomiye katkı sağlanması cari açığın azalması, döviz giderlerinin azaltılması milli kaynakların yerinde kullanılması için hükümetimiz devletimiz yerel belediyelerle yerel paydaşlarla beraber ve ya bütün paydaşlarla bir araya gelerek elimizdeki bütün imkanları yine beraber ortaya koyarak maddi ve manevi olarak ortaya koymak çok önemli, biz buna önem veriyoruz parayı bir şekilde buluruz da başkanım 700 bin lirayı verirdi. Ama dedik ki beraber yapalım Şafak beyde bahsetti bu işin teknik alt yapısı olan ve Türkiye'de yeni yeni gelişmeye çalışan ve doğal olarak da bürokrasinin bunu anlaması, hızlandırılması ve kolaylaştırılması noktasında onların da tamamlayamadığı çözemediği birçok sorun var" diye konuştu.

"Bizim enerjimiz hep büyük hedeflere yönelmiştir"

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da, TESKİ olarak hedeflerinin her zaman büyük olduğunu dile getirdi. Albayrak, "Biz her zaman TEKSİ olarak hedeflerimiz büyük koyduk. Bizim enerjimiz hep büyük hedeflere yönelmiştir. Bugün genel müdürümüz RES'ten bahsetti ve son derece mutlu oldum. Hem RES hem GES ondan sonra da kendi barajımızı yapacağız. Ben TESKİ'nin kendi barajını yapacak güçte olduğunu gelecek dönem hep beraber bunun emeklerini, sonuçlarını göreceğimize inanıyorum. TESKİ şu anda su kalitesiyle, Türkiye'de 30 büyükşehir içerisinde, ilk 3'ü yakalamışsa TESKİ'nin, yeni kurulan büyükşehirlerin içinde bu derecede olması bizlere gelecekte güçlü konuşmamıza neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılarak güneş enerjisi santralinin açılışı gerçekleştirildi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İçme Sularının Enerjisi Güneşten - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement